Передплата 2024 «Добрий господар»

Розвадівські селяни досі не знають, чому на їхніх городах кипіли «гейзери»

Ситуацію вивчають і тримають під контролем обласні депутати

Через затоплення підземними водами у кінці квітня це місце у Розвадові було суцільним болотяним місивом. Нині тут відновлено дорогу із твердим покриттям.
Через затоплення підземними водами у кінці квітня це місце у Розвадові було суцільним болотяним місивом. Нині тут відновлено дорогу із твердим покриттям.

Розвадів на Стрийщині потроху оговтується від техногенної катастрофи, яка сталася у цьому селі у ніч на 27 квітня. Тоді на обійстях трьох десятків селян з-під землі раптово вдарили гейзери брудної води зі смердючим газом, вони клекотіли навіть у будинках, господарських будівлях, у криницях. Люди пов’язують цей ексцес із виробничою діяльністю бурового підприємства, яке за кількасот метрів від села бурило газову свердловину. Згадана фірма нині нині бере участь у ліквідації наслідків надзвичайної події.

Однією з найбільш постражда­лих у цій «НП» є сім'я Віри Олей­ник. Вода затопила цокольний поверх її будинку, зруйнувала літню кухню, сарай, знищила присадибну ділянку. Як справи на цьому господар­стві тепер?

— Вода у нашому підвалі уже зі­йшла, — каже пані Віра. — Але газу для приготування їжі ще не маємо, його не підключили, бо спеціалісти донедав­на фіксували певну загазованість при­міщення підземними випарами. Сьо­годні-завтра вони повинні з’ясувати, чи все у нормі і чи можна приступати до відновлення. Будівельники відре­монтували під'їзд до нашого подвір'я, заклали фундамент для будівництва господарської будівлі замість знище­ної, вже беруться за мурування. Все, що нам обіцяли раніше, — виконують. Тричі на день привозять харчі…

У Розвадові все ж бояться, щоб стихія у їхньому селі не повторила­ся. Люди досі не мають офіційної ін­формації від компетентних держав­них служб про те, що і чому сталося 27 квітня, хто у цьому винен. І хочуть почути найголовніше: чи не повторить­ся біда, і що роблять, аби їй запобігти.

Коментар для «ВЗ»

Тарас Подвірний, за­ступник голови депутат­ської комісії Львівської обласної ради з питань ін­женерного, житлово-ко­мунального господарства, інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу

Відбулося засідання нашої комісії, вирішили витребувати для ознайомлення докумен­ти структур, дотичних до подій у Розвадові - органу місцево­го самоврядування, департа­ментів обласної військової адміністрації з питань цивіль­ного захисту населення, па­ливно-енергетичного комп­лексу, енергоефективності та житлово-комунального госпо­дарства, екології та природ­них ресурсів ЛОВА, а також від фахівців ГУ ДСНС у Львівській області. Після аналізу цих до­кументів зробимо виїзне засі­дання у Розвадові, подивимо­ся, як ліквідовують наслідки цієї аварії. Хочемо зрозумі­ти, яким чином буде відшко­довано людям завдані збитки. А вже потім вирішуватимемо, що для нормалізації обстанов­ки може зробити обласна вла­да. Про причини «НП» можна буде судити із висновків офі­ційних органів, які звіримо зі свідченнями, отриманими від жителів Розвадова.

Схожі новини