Передплата 2024 «Добрий господар»

«Найбільше радянських пам’ятників — у Червоноградській і Львівській громадах»

Як триває процес декомунізації?

Цей монумент демонтували в селі Пнікуті Мостиської територіальної громади. Фото Львівської обласної ради
Цей монумент демонтували в селі Пнікуті Мостиської територіальної громади. Фото Львівської обласної ради

У Львівській області активно позбуваються пережитку радянського минулого — «совкових» пам’ятників і пам’ятних знаків, заборонених законодавством. За даними інвентаризації, наразі на Львівщині є понад дві сотні пам’ятників радянської доби. З початку року знесли уже три десятки монументів різного «калібру» — від великих пам’ятників до пам’ятних знаків. Минулого тижня взялися за демонтаж у Мостиській громаді, перед тим — у Червоноградській, Радехівській.

Демонтаж пам’ятників-символів радян­ського режиму відбувається на підставі рішення Львівської обласної ради від 20 вересня 2022 року про завершення декому­нізації та деколонізації на території Львів­ської області та розпорядження керівника Львівської ОВА. Документи рекомендують територіальним громадам демонтувати усі пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіали, які символізують тоталітарний окупаційний режим. Але не всі громади готові до цього процесу…

Як розповіла «ВЗ» секретарка робочої групи з питань декомунізації та деколо­нізації при Львівській ОВА Ганна Герич, деякі громади області не вносять у список на демонтаж усіх радянських монументів. «Найбільше радянських пам’ятників досі залишаються у Червоноградській та Львів­ській громадах — по 45 у кожній з них, — по­яснює Ганна Герич. — У Львівському районі радянська влада була зацікавлена настави­ти побільше маркерів „русского міра“. За інвентаризаційним переліком працюємо з громадами районів та районними військо­вими адміністраціями (при них також ство­рені робочі групи з декомунізації. — Авт.). Яка процедура демонтажу? Пам’ятники по­діляють на просто пам’ятники і ті, що мають мистецьку цінність. 1982 року багато з них було внесено до переліку пам’яток історії і монументального мистецтва. Але два тижні тому Верховна Рада прийняла рішення про невнесення таких пам’ятників у державний реєстр. На Львівщині у держреєстрі немає жодного пам’ятника радянської доби».

Ганна Герич каже, майбутнє демонто­ваних пам’ятників різне. Деякі громади Львівщини використовують знесені радян­ські монументи у будівництві доріг. Частина пам’ятників поповнить колекцію майбутньо­го Музею тоталітарного режиму, який пла­нує створити музикант Павло Гудімов.

«Нещодавно в селах Сушному і Ново­му Виткові Радехівської громади Червоно­градського району повалили два радян­ські пам‘ятники, — розповів „ВЗ“ депутат Львівської обласної ради, представник обласної робочої групи з питань декому­нізації Захар Миляник. — Один із двох де­монтованих об'єктів — фігури якихось двох „альошок“, які обіймалися. Роботи ще ба­гато. Отримали запевнення від громад, що найближчим часом більшість об'єктів, які підлягають декомунізації, будуть демонто­вані. Позитивний приклад декомунізації: у Червоноградському районі жодного радян­ського пам’ятника на своїй території сьо­годні вже не має Белзька громада».

Схожі новини