Передплата 2024 «Добра кухня»

Krop: Hub — волонтерське «серце» Кропивницького

Журналістка «ВЗ» відвідала багатофункціональний простір для підтримки військових, переселенців та митців

Фото авторки
Фото авторки

У Кропивницькому працює незвичний гуманітарний штаб Krop: Hub, де під одним дахом збирають і відправляють на фронт допомогу для воїнів, для переселенців — гостинці, для митців (цивільних чи воїнів) — місце для виставок, презентацій проєктів та локація громадського збору коштів на дрони, засоби захисту для військових…

Обласний волонтерський центр Krop: Hub працює з 2014 році, коли в Україні почалася війна. Він постав у занедбаному приміщенні колишньої пральні. Тут збирали для захисників їжу, теплі речі. Згодом центр ремонтували, облаштовували тут затишний простір. Мета — зробити мистецький центр, де збираються різні середовища міста та області. Krop: Hub став місцем збору насамперед військових і речей для військових.

Krop:Hub — дітище знаменитої волонтерки та громадської діячки з Кропивницького Катерини Колтунової, яка три місяці тому стала заступницею голови Кіровоградської ОВА. Пані Катерина каже, що конфлікту інтересів тут немає, бо тепер може залучати до волонтерства та соціальних проєктів у тилу якомога більше колег з обласної військової адміністрації.

… У великій кімнаті в стилі Лофт працюють військові, волонтери, медики. Повсюди багато мілітарних речей: від розмальованих гільз та касок, до картин, які експонують хлопці з фронту та з місцевої тероборони.

Біля кафе, де волонтерів, військових пригощають гарячими напоями — коробки з окопними свічками. Поруч — коробки зі старими радянськими стаціонарними телефонами. Кажуть, ці апарати — знахідка для військових, оскільки ворог «перехоплює зв‘язок». Стіни Krop: Hub розмальовані мілітарними муралами. Це твори художників із сходу України, зокрема Донеччини. Мені сподобалася експозиція касок, які декоровані польовими квітами — ромашками, маками, волошками… Частину цих мистецьких речей продають на аукціоні, аби назбирати кошти на потрібні речі для захисників. Тут — жива атмосфера міцного тилу Кіровоградщини.

Підходжу до двох пань, які жваво щось розпаковують з коробок. «Ми формуємо нашим хлопцям на фронт пакунки з харчами і ставимо туди обереги — вервички жовтого кольору, — розповідає „ВЗ“ мешканка Кропивницького, волонтерка Світлана. — В пакунку буде асорті - чай, кава, тушковане м‘ясо, рибні консерви, яблука».

В окремому секторі хабу пакують ліки для захисників на фронт. Медсестра-волонтерка Надія каже, що актуальні ліки проти застуди, від кашлю та таблетовані вітаміни. «Військові нам дають запит на ліки, ми пакуємо медикаменти і відправляємо на передову, — каже жінка. — Ось вже стоїть готова коробка ліків для 196-ї бригади. Ліки нам дають волонтери. Якщо чогось не вистачає, самі купуємо».

«Не лише купуємо дрони, а й організовуємо у хабі приїзд театрів, мистецькі виставки, — каже пані Катерина. — Ми об'єднані єдиними цінностями: з 2014 року з хабом активно працюють двадцять волонтерів. Krop: Hub — це також місце для ресоціалізації військових. Щоб вони комунікували між собою, проводили тут свої заходи».

У хабі безкоштовно пригощають кавою.
У хабі безкоштовно пригощають кавою.

Запитую про купівлю дронів на фронт. «Krop:Hub має налагоджену логістику з Європою, маємо постачальника дронів, — пояснює Катерина Колтунова. — Налагодили процес транзиту авто для фронту. Оголосили збір на придбання двадцяти дронів та трьох антидронових пушок. Акція зі збоку коштів — „365. Незламні“. Цією символічною акцією хочемо подякувати кожному бійцю за кожен день життя. Хочемо назбирати чотири мільйони гривень на безпілотники. За день вже маємо на рахунку понад 20 тисяч гривень».

Схожі новини