Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Фейки про «продану» електрику — російська спецоперація

Не купуйтеся на брехню від ворога!

Фото: pexels
Фото: pexels

Ракетні удари агресора по українській енергетиці є, окрім усього, випробуванням наших нервів, нашої психологічної стійкості. Ворог сподівається, що ми, якщо не задубіємо, то бодай розкиснемо, запанікуємо. Дехто, чесно кажучи, вже починає це робити. На радість рашистам…

Перегляньте сторінки соцмереж — чимало користувачів здіймають ґвалт: чому на нашій вулиці вимкнули струм, а сусідські вікна світяться?! Окремі абоненти поширюють конспірологічні версії: нібито електрики позбавляють простих смертних, а у будинки «начальства» вона надходить. Дехто не соромиться здіймати публічну істерику через те, що не може підігріти собі чаю в електрочайнику. І при цьому забуває про газову конфорку, насамкінець — про термос…

Із подачі кремлівських провокаторів окремі «знавці» розпускають панічні чутки з політичним підтекстом. Мовляв, світло у нас вимикають не через зруйновані росіянами ТЕЦи, підстанції, трансформатори, лінії електропередач, а через те, що уряд нібито у такий важкий час продовжує експортувати електроенергію за кордон.

Більшої бздури годі було придумати! Ще 10 жовтня, коли москва завдала масованого ракетного удару по українських енергооб'єктах, наша влада офіційно повідомила своїх громадян і зарубіжних партнерів, що з 11 жовтня припиняє транспортування електроенергії за кордон. Бо нам самим її бракує. Здавалося б, усі мали би це сприйняти з розумінням, але ні - комусь хочеться плодити дурниці.

Їх спростували у Центрі протидії дезінформації (ЦПД), який діє при РНБОУ. За його повідомленням, брехливими повідомленнями про експорт української електроенергії у країни Євросоюзу ворог намагається відвернути увагу наших співвітчизників від своїх ракетних атак по енергосистемі України. Мета поширювачів такої «дези» — збурити суспільство, змучене відключеннями електроенергії. «Те, що розповсюджувана інформація є фейком, підтверджують такі факти: експорт електроенергії з України зупинено ще 11.10.2022 року рішенням Міненергетики, відразу ж після першої атаки на енергосистему; припинення експорту підтверджується результатами аукціонів щодо доступу до пропускної спроможності міждержавних мереж, які є на електронній аукціонній платформі «Укренерго», — йдеться у заяві ЦПД. Там же сказано, що всі доступні потужності української генерації зараз працюють лише для потреб українських споживачів.

І на продовження теми операцій з електроенергією. Ми не тільки її нікому не продаємо, а вже готуємося її купувати. Нещодавно відбувся другий тестовий імпорт електрики зі Словаччини. Це зроблено для перевірки можливості отримувати електроенергію з-за кордону — у випадку непередбачуваних обставин. Яких саме, ми всі здогадуємося: росія не залишить нас у спокої ще дуже довго…

Насамкінець — про ще один спосіб затуманити нам мізки під час гострої енергетичної кризи, спровокованої ударами російських ракет. У мережі Телеграм-каналів з’явилися підозрілі ресурси, які обіцяють повідомити кожному з нас, коли саме вимикатимуть/вмикатимуть світло, — мовляв, достатньо зробити відповідний запит, вказати свій населений пункт, вулицю, будинок. Більшого «розводняка» годі було придумати… Офіційні структури, які відповідають за постачання нам світла, уже заявили, що жодних таких інформаційних ресурсів не створювали.

Тож будьте уважні! Ворог хоче завоювати не тільки нашу територію, а й наші мізки. Не робімо йому такого подарунка! Думаймо! Тимчасова відсутність світла цьому не завада.

Коментар для «ВЗ»

Андрій НОВАК, голова Комітету економістів України

Не забуваймо, що росія веде проти нас гібридну війну. Одним з її елементів є дезінформаційна політика. Для кремля вона полягає у тому, щоб із середини України максимально завдати їй шкоди — через пропагандистські атаки. Одна з них стосується сфери енергетики. Після ракетних ударів по наших енергооб'єктах рашисти тиражують твердження, що це, мовляв, ми самі винні у перебоях зі світлом. Що буцімто електроенергії в Україні багато, її виробляють потужні атомні станції, а наша влада нібито продає цю електроенергію за кордон і на цьому начебто заробляє - тоді як прості українці страждають від вимкнення світла.

Усе це — інформаційна атака на наше керівництво, щоб підірвати до нього довіру громадян. росія хоче, що ми виходили на мітинги, протестували — і таким чином спричиняли збурення у суспільстві. Як показали події, проти Збройних сил України росія безсила. Тож якщо не можна нас взяти ззовні, треба підірвати, максимально послабити нас із середини. Використовують для цього корупційні скандали, дезінформацію щодо того, хто з ким домовляється за спиною українського народу. Інша чутлива тема для політичних інсинуацій — енергетика.

Ми до цього повинні ставитися спокійно, сприймати як різновид ворожої атаки. Росія нас атакуватиме, доки не підпише акт капітуляції перед Україною. Лакмусовий папірець для перевірки «дези» один: та чи інша інформація допомагає державі Україні, її Збройним силам, секторам економіки чи шкодить їм? Якщо шкодить — тоді цю інформацію підготовлено у надрах російських спецслужб, саме вони її проштовхують.

Схожі новини