Передплата 2024 ВЗ

«Як тільки продавці дізнавалися, що дрова треба везти до Львова, одразу відмовлялися їхати…»

Де знайти дешеву деревину?

"Незаконна" деревина. Фото поліції
"Незаконна" деревина. Фото поліції

Коліжанка розповіла, вирішила цього року запастися дровами про всякий випадок. Живе у Львові, в особняку, тож деревина зайвою не буде. Крім того, ситуація в країні напружена, може виникнути дефіцит газу в новому зимовому сезоні… «На OLX» море оголошень на кшталт «продам машину дров», — каже Оксана. — Але як тільки продавці дізнавалися, що дрова треба везти до Львова, одразу відмовлялися їхати. На в'їзді у місто блокпости, казали, нас будуть перевіряти… У документах має бути написано, звідки дерево? Колись купити дрова можна було на об'їзній (неподалік «Епіцентру»). Тепер там продають цеглу, щебінь, а дров немає…".

Оксана розповідає, що в оголошеннях легко можна натрапити і на шахраїв. «Деякі так звані продавці деревини, буквально вмовляли кинути їм хоч 200−300 грн на картку передоплати, — каже жінка. — Тільки яка гарантія, що ті дрова я б взагалі колись побачила?».

Я зателефонувала на декілька номерів таких продавців. Один чоловік сказав, що він з Вінниці, тому, зрозуміло, що до Львова дрова не повезе… Інший був з Харкова — така сама ситуація.

«Скільки у вас коштує машина дров?» — запитую ще в однієї продавчині. «6 кубів („метровка“) — 15 тисяч грн», — каже жінка. «А ви законно торгуєте деревом?» — допитуюсь. «Працюємо законно, по перерахунку. Доставка по Львову безкоштовна».

«Сьогодні дрова купують усі неофіційно і незаконно, — каже громадський активіст зі Сколе Володимир Явдик, який не один рік бореться з незаконною вирубкою лісів у Карпатах. — І селяни, і ви, якщо теж будете купувати дрова. Тому що лісгоспи так завищили ціну офіційних дров, що купувати їх невигідно. Ще ви маєте машину самі знайти. Ще вам привезуть зігнилу деревину… Тому люди в селі купують неофіційно у місцевих лісників. А лісники крадуть ліс, який потім продають як дрова. За машину беруть плюс-мінус — 5 тисяч грн (п'ять кубів). Більше того, людям дають можливість самім заготовляти деревину, щоб вони мовчали про крадіжки… А селянам п’ять кубів якраз вистачає, щоб зиму пережити».

А тим часом…

У Львівській обласній поліції повідомили, на Львівщині судитимуть організатора та чотирьох учасників злочинної групи, яка займалася незаконною вирубкою та збутом лісу.

Зловмисників, трьох мешканців Волинської та двох жителів Львівської областей, дії яких завдали шкоди навколишньому середовищу на суму понад 156 тисяч гривень, викрили слідчі відділу розслідування злочинів, вчинених у сфері господарської та службової діяльності поліції Львівщини.

Як встановили правоохоронці, 44-річний мешканець Волинської області розробив злочинний план незаконної вирубки дубів на території Львівської області - Лопатинського лісництва державного підприємства «Радехівське лісомисливське господарство».

До вчинення злочину зловмисник залучив чотирьох спільників — двох мешканців Волинської області віком 40 та 68 років та двох жителів Львівщини віком 34 та 38 років, серед яких було розподілено чіткі функції. Організатор координував та керував діяльністю групи, організовував незаконні порубки дерев, їх перевезення та зберігання, розподіляв між членами організованої групи отримані злочинним шляхом грошові кошти. Інші учасники групи різали незаконно зрубані дерева на колоди, завантажували їх на «КамАЗ», перевозили та забезпечували їх зберігання на території приватного підприємства тощо.

Слідчі повідомили організатору та чотирьом учасникам групи про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.27, ч.3 ст.28 — ч.4 ст.246 (Організація та здійснення організованою злочинною групою незаконної порубки, перевезення, зберігання, збуту лісу) Кримінального кодексу України та ч.2 ст.15, ч.3 ст.27, ч.3 ст.28 — ч.2 ст.246 (Замах на організацію та вчинення організованою групою незаконної порубки, перевезення, зберігання, збуту лісу) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, передбачене санкціями статей, — позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

Досудове розслідування завершене. Обвинувальні акти скеровані на розгляд суду.

Схожі новини