Передплата 2024 «Добрий господар»

Ініціатива на фронті все більше переходить до України

Однак швидких перемог очікувати не варто. Як кажуть аналітики, операція з повернення українських територій вимагатиме часу

Українські військові встановлюють державний прапор на даху лікарні у визволеному Високопіллі.
Українські військові встановлюють державний прапор на даху лікарні у визволеному Високопіллі.

Головні для кожного українця новини — з фронту. Через особливості воєнного стану отримуємо їх дозовано. І все ж навіть з тих інформаційних крихт можна здогадуватися про перебіг подій на війні. Вони вселяють стриманий оптимізм.

Оглядачі американського аналітичного центру «Інститут вивчення війни» (ISW) стверджують, що контрнаступ Сил оборони України «помітно розвивається на півдні та сході». Згідно з цими дослідженнями, українські війська просуваються на кількох напрямках у західній частині Херсонської області, на Правобережжі, та закріпили за собою певну територію за річкою Сіверський Донець у Донецькій області.

Напередодні президент України Володимир Зеленський подякував, зокрема, бійцям 63-го батальйону 103-ї бригади Тероборони, завдяки яким було звільнено населений пункт на Донеччині. А також — воїнам 42-го окремого мотопіхотного батальйону, які звільнили від орків два села на півдні. Як радісно було бачити синьо-жовтий прапор, який наші бійці встановили на даху лікарні у визволеному селищі Високопілля!

Перемоги, хай невеличкі, радують. Тим більше, якщо до них доклали рук наші краяни. Можливо, хто призабув, але згадувану вище 103-тю бригаду Тероборони сформували на Львівщині. У речників цього підрозділу ЗСУ ми намагалися дізнатися подробиці успішної операції, але нам відмовили у коментарі - мовляв, на все свій час…

Більш відкритим виявився колишній спецназівець, а нині народний депутат, секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко, якого цитує censor.net. За словами Костенка, ЗСУ ведуть активні дії на кількох перспективних напрямках, і якщо вдасться досягти на них успіху, це значно підніме дух української армії, покаже, що ми здатні не тільки стояти в обороні, а й повертати свої території.

Про «тактичні успіхи» ЗСУ у перший тиждень контрнаступу пише впливове американське видання Politіco. Його аналітики кажуть, що наші війська просуваються до стратегічно важливого міста Херсона, щоб відбити його у росіян і тим самим завдати психологічного удару по військових зусиллях москви.

Утім, західні медіа обережні у своїх прогнозах. Кажуть, не слід чекати на гігантські прориви, які повністю змінять картину бойових дій — спланована операція з повернення українських територій буде повільною, вимагатиме часу та сил. Водночас зазначають: ознаки хороші. Великим успіхом контрнаступу ЗСУ буде повернення Херсонської області й витіснення росіян із західного берега Дніпра, контроль над ним.

Усі аналітики сходяться на тому, що значною мірою український прогрес на полі бою пов’язаний із застосуванням далекобійної західної артилерії, яка нищить мости, переправи, комунікації, якими ворог отримував підкріплення живою силою, технікою, боєприпасами.

Офіцер ЗСУ, а заодно журналіст Віктор Трегубов вказує на три ознаки того, що ми почали перемагати. Одним з таких чинників, на його думку, є те, що ЗСУ почали диктувати, де саме буде наступне поле бою — і росіяни змушені нервово перекидати свої сили туди-сюди. По-друге, з допомогою «довгої руки» (а це та сама далекобійна артилерія від наших союзників) українські військові безперешкодно знищують інфраструктури вузли російської військової машини. Ну і третє — стало помітним ресурсне виснаження орків. За словами Трегубова, ворог не має належних відповідей на всі дії українців — і час швидко працює на нас…

Коментар для «ВЗ»

Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень

На півдні ініціатива все більше переходить до українських сил. Якщо подивитися на місця, інтенсивність ударів нашої далекобійної артилерії систем HIMARS та української авіації, стає зрозумілим: розширюється географія таких ударів — від Нової Каховки на Херсонщині до Мелітополя у Запорізькій області. З огляду на те, що все більше вильотів здійснює наша авіація, можна зробити висновок, що у противника погано із засобами протиповітряної оборони, яку раніше ми досить активно знищували. Понад місяць копіткої праці ЗСУ зі знищення логістики окупаційних військ — руйнування мостів, складів, баз, скупчень живої сили — поступово дається взнаки. З’являються такі успіхи наших Збройних сил, як визволене Високопілля у Херсонській області, є потенціал для того, щоб ці успіхи розвивати.

Схожі новини