Передплата 2024 «Добрий господар»

Тур вихідного дня: Хотинська фортеця, турецька скарбниця містики та знімальний майданчик п’ятдесяти фільмів

Журналістка «ВЗ» відвідала туристичний Хотин у Чернівецькій області

Експерти туристичного ринку кажуть, що під час воєнного стану в Україні пожвавився внутрішній туризм. Якщо раніше екскурсійні тури пам’ятками України обирало 30−40% любителів мандрів, то тепер понад 60%. Тенденція — відвідання туристичних перлин на заході України, де відносно спокійна безпекова ситуація.

Якщо у вашій програмі туру вихідного дня є Чернівецька область, завітайте у старовинне містечко Хотин. Тут є одна з візитівок Буковини — Хотинська фортеця. Це пам’ятка архітектури XIII-XVIII століть з багатовіковою та цікавою історією, яка бере свій початок ще від Хотинського форту, зведеного за участі князя Володимира Святославича. Входить до списку історико-культурних пам’яток «Сім чудес України». Фортеця є місцем, де поєднуються християнська та мусульманська релігії. А ще тут знімали близько п’ятдесяти українських фільмів. Зокрема, серед популярних — «Тарас Бульба», «Гадюка», «Захар Беркут», «Балада про доблесного лицаря Айвенго», «Три мушкетери», «Чорна стріла», «Стара фортеця», «Стріли Робін Гуда», «Вогнем і мечем»…

Фото автора
Фото автора

Кава, сувеніри біжутерія ручної роботи для ЗСУ

Перше враження, коли наближаєшся до Хотинської фортеці - неймовірне захоплення величчю історичного місця, що розкинулося на берегах Дністра.

При вході до фортеці - сувенірні ятки. Продають традиційний «крам туриста» — від магнітів із зображенням символу Хотина до сувенірів із жартівливим підтекстом (наприклад, шкрябалки для спини за 150 гривень). Зауважила, тут є чимало закинутих дерев’яних кафе, які псують охоронну територію пам’ятки Буковини. Стоянка для авто з туристами — за усіма правилами, хаосу, як на вокзалі тут немає.

Випити кави з дороги є де. В одній сувенірній ятці каву продають по 30 гривень, а також літні охолоджувальні напої.

Поруч працює мила дівчина семи років, яка весь час тримає в руках плакат, розписаний різнокольоровими фломастерами. Так дівчина закликає придбати в її біжутерію. Резинки ручної роботи продає по 20 гривень, всі гроші, каже, скеровує на ЗСУ. І як тут не придбати кілька виробів ручної роботи, в які Вероніка вклала душу?

Містичні мотиви фортеці: мокра пляма, стіна для смертників…

Хотинська пам’ятка цінна і тим, що поруч протікає Дністер. Тут є дикі пляжі, екстремальні туристи можуть поплавати.

Звідси походить назва містечка. За однією з версій Хотин — означає хотіти, бо є вигоди. Йдеться про вигідне розташування пам’ятки: з одного боку ліс, з іншого — річка.

Фото автора
Фото автора

На кожному кроці відчувається містична атмосфера. Це і не дивно, адже фортеця має багато легенд. Одна з них — велика «мокра пляма» на одній із стін.

Гід Сніжана розповіла нашій туристичній групі, що загадкова пляма схожа на якусь жирну речовину, якою просочилася частина стіни. Чимало десятиліть пляма не висихає на сонці… За легендою, це сльози дівчини, яку батько видавав заміж за багатого чоловіка старшого віку. Свого часу в одній із споруд замкового комплексу були знамениті турецькі бані з басейном. Також тут працював справжній турецький гарем, де за легендою, тримали три десятки молодих дівчат…

Зі східного боку фортеці височіє Східна вежа, або, як її ще називають — вежа Смертників. З цієї вежі у давнину скидали засуджених… Вижити після падіння з мурів заввишки у 45 метрів не міг ніхто. Відтак вежа і отримала свою подвійну назву.

Висота фортечних мурів — 45 метрів, товщина — до 5 метрів. Під фортецею — глибокий рів, тому її можна було взяти лише довготривалими облогами. Хотинська фортеця знаменита тим, що штурмом її ніхто ніколи не захоплював.

Фото автора
Фото автора

Під міцними мурами фортеці перебували війська Османської імперії, повстанці Мухи, народні месники Дитинки, вояки Дмитра Вишневецького (Байди), Петра Дорошенка… Під час Визвольної війни українського народу проти польської шляхти, у Хотин двічі вступали війська Богдана Хмельницького.

«У 1621 році 75-и тисячне польсько-козацьке військо зупинило під стінами фортеці 200-и тисячну турецьку навалу, — каже гід Сніжана. — Облога тривала майже місяць. Але ні гармати, ні „бойові слони“ не могли здолати опору фортеці. Ця перемога є однією з найяскравіших військових подій в історії українського козацтва».

До пандемії коронавірусу фортецю відвідувало 120 тисяч туристів в рік

«Хотинська фортеця — найпотужніший митний форпост заходу України, — сказала у коментарі для „ВЗ“ начальниця відділу економічного розвитку та міжнародного співробітництва Хотинської міської ради Люба Петрова. — Звідси був прокладений торговий шлях на Румунію, Молдову. Для цього були зведені окремі брами і шляхи. Тут були написи турецькою мовою (не збереглися до наших днів), які вказували, хто спорудив фортецю».

Люба Петрова повідомила, що Хотинська фортеця — одна з найвідвідуваніших пам’яток Буковини. До пандемії коронавірусу пам’ятку відвідувало 120 тисяч туристів в рік. Зараз скромніша статистика — понад сорок тисяч туристів на рік. Пік відвідин — літній сезон.

Фото автора
Фото автора

Хотинська фортеця — не лише місце для туристичних паломників, а й майданчик культурних подій. Свого часу тут організовували міжнародний фестиваль середньовічних лицарських боїв «Битва націй». Також є щорічні заходи — «Середньовічний Хотин» та «Хотинська твердь».

Схожі новини