Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ситні галушки, розкішні троянди й “балкон Гітлера”

Журналістка «ВЗ» відвідала батьківщину Гоголя та Петлюри, аби дізнатися, як зараз живе Полтава

Із початку війни Полтавська область офіційно прийняла 174 тисячі переселенців, левова частка яких припадає на обласний центр. Тут знайшли прихисток від війни переважно жителі сусідніх регіонів - Сумщини, Харківщини, Дніпропетровщини, а також Донеччини та Луганщини. Усі комунальні готелі Полтави тріщать по швах (у приватних ще можна забронювати номер, там також в основному живуть переселенці, яким надають 80%-ву знижку на проживання). Напередодні відрядження до Полтави я переглянула пропозиції на Booking. На сайті попереджають, що це регіон поруч із фронтом... Однак влада Полтави закликає гостей з різних регіонів України відвідувати обласний центр, запевняють, що тут безпечно. У цьому переконалася під час своєї мандрівки на батьківщину Петлюри та Гоголя і журналістка “ВЗ”. Атмосфера у Полтаві така ж, як у Львові: гості міста, серед яких чимало переселенців, залюбки відвідують культурні заходи, концерти, кав’ярні, вуличні атракції тощо. У Полтаві теж чимало музикантів-аматорів, які виконують патріотичні пісні й піднімають моральний дух українців.

Оскільки Полтавщина межує з "гарячими” прифронтовими регіонами, повітряні тривоги - двічі-тричі на добу. Ще до сигналу сирени у готелях на рецепції по гучномовцю попереджають гостей про небезпеку і просять піти в укриття. У Полтаві побачила багато оголошень на будинках про прохід до бомбосховищ, щоправда, переважно російською мовою… У місті працює тероборона, є патрулі та блокпости. Увечері водіїв, що проїжджають через блокпости, перевіряють, можуть ретельно оглянути авто.

Чимало полтавців волонтерять. Тут відчутний дух міцного тилу. Вулиці прикрашені синьо-жовтими стрічками, символи України навіть на дорожніх танкових їжаках. На одній із центральних вулиць митці намалювали на занедбаному паркані патріотичний мурал, на якому зображені українські воїни з прапорами, легендарний пес Патрон і жінка у віночку, яка притуляє до грудей Тризуб...

Перше, на що звернула увагу львів’янка у Полтаві, - широкі променадні проспекти з історичними пам’ятниками. Зокрема на честь фатальної для долі України Полтавської битви... Посередині площа, викладена красивою плиткою, а з обох боків - зелена оаза з сучасними вуличними меблями і клумбами троянд. Полтава - місто розкішних червоних троянд різних сортів. Посаджені не лише в центрі, а й на околицях.

Як Гітлер виступав з балкона полтавського будинку

Мій гід, корінна полтавка Ірина Демкович, запропонувала прогулятися історичними місцями Полтави. Одне з них - будинок, з балкона якого 1942 року нацистський фюрер Адольф Гітлер виголошував промову до полтавців. Історичний особняк Кірхи (Будинок старости) - будівля на вулиці Європейській. Після війни тут були квартири обкомівських партійних секретарів, а зараз - дитячий садочок. Нині про балкон, де виступав Гітлер, нагадують хіба що металеві конструкції основи. У серпні минулого року балкон демонтували, бо він був аварійним. Після реставрації балкон обіцяють повернути на місце.

Фото автора. Будинок, з балкона якого під час Другої світової війни виступав Гітлер.
Фото автора. Будинок, з балкона якого під час Другої світової війни виступав Гітлер.

"Гітлер виступав із цього будинку, бо на той час це була найкраща будівля Полтави, - пояснює гід Ірина. - Перед будівлею була площа. Думки істориків про те, як полтавці зустрічали Гітлера, різняться. Одні кажуть, що з хлібом та сіллю, інші заперечують. Кажуть, тоді Сталін так розсердився через «прийом Гітлера», що Полтаву було дуже зруйновано. Місто не могли відбудувати до 1953 року… Через це у Полтаві немає будинків-«сталінок».

Містичний будинок Річарда, де живуть привиди

На вулиці Пушкіна туристам варто відвідати наймістичнішу будівлю Полтави - замок Річарда у стилі раннього романтичного модерну. Це одна з найстаріших будівель Полтави. Кажуть, там траплялися загадкові історії, а доля деяких мешканців, за різними переказами, завершувалася фатально… Зайти всередину я не ризикнула. Судячи із занедбаних вікон, там ніхто не живе. Лише на балконі останнього поверху побачила ознаки квартирантів. Тільки про це подумала, як на балкон вийшов власник, - мужчина середніх років, помахав мені рукою.

Фото автора. Замок Річарда. За легендами, тут замешкали привиди...
Фото автора. Замок Річарда. За легендами, тут замешкали привиди...

«Багато полтавців розповідали, що у будинку Річарда вночі «щось рухалося», що там відбуваються містичні речі, мешкають привиди, - розповідає Ірина. - Мовляв, колись там жив чаклун, який і зіпсував карму будівлі».

За легендою, у XIX столітті у цій будівлі процвітав готель, у якому на кілька місяців зупинився дивний чоловік у довгому чорному пальті. Це був чаклун, який раптово захворів. Він не міг померти, а лікарі ніяк не могли поставити діагноз. Корчився в ліжку від болю, просив смерті. Раптом його служниця відчинила вікно, і чоловік тут же пішов в краще життя, а його тіло застигло в моторошній позі. Відтоді з будинком коїлося щось не те. Коні, проїжджаючи повз, зупинялись, налякано іржали і відмовлялись виконувати команди... Над цією будівлею завжди кружляє зграя чорних ворон.

Утім, полтавський краєзнавець Артур Ароян не вважає, що замок оповитий містикою, це просто легенди: «Колись це був дохідний дім адвоката Перцовича. Що таке дохідний дім? Це будинок, де людина мешкає сама і здає решту квартир іншим людям. Він на той час вважався одним із найбільш комфортабельних і був найвищим будинком Полтави».

Білий символ Полтави відкриває панораму на місто й собор

Прогулюючись Полтавою, варто відвідати один із символів міста - Білу альтанку. Це оригінальна пам'ятка з колонадою. З площі, де розташована альтанка, відкривається неймовірний краєвид на долину річки Ворскли, полтавський Поділ і ворсклянську Леваду. А також на собор на горі. Верх альтанки схожий на підкову. За легендою, саме на Соборному майдані міста, на другий день після Полтавської битви, відбулася зустріч ремісників-полтавців з російським царем Петром I. Полтавський коваль так «майстерно» підкував царського коня, що той під час Полтавського бою втратив підкову...

Атмосфера біля альтанки чимось схожа до атмосфери львівської площі Ринок: грають вуличні музики, туристи роблять фото, їдять морозиво або просто вдивляються в зелену оазу за «плечима» альтанки. Тут багато матерів з малими дітьми, чимало людей старшого віку, які читають книжки, газети.... Альтанку облюбували переселенці з Харкова. Молодь співала пісню цьогорічного «Євробачення» - «Стефанію». Альтанка - на другому місці списку «Семи чудес Полтави», рейтингу туристичних об'єктів (сформований на основі онлайн-голосування відвідувачів музеїв Полтави). Це фотозона для весіль, тут, зокрема, освідчуються у коханні.

А галушки смачні, як три меди!

Якщо говорити про гастрономію мовою полтавців, то місцеві смаколики такі смачні, як три меди. Так традиційно висловлюються полтавці про свої галушки, борщ з птиці й розсольник по-полтавськи. У літній сезон на вулицях міста продають холодний квас у бочках. Літрова пляшка квасу - 30 гривень, склянка – від 7 до 17 гривень (маленький, середній і великий формат). Охолоджувальний напій мені засмакував. Полтавський квас без хімії, не надто солодкий.

Ну і як бути у Полтаві і не скуштувати галушок?! Тут навіть пам’ятник звели на їхню честь. Це миска, наповнена галушками, а збоку - ложка. Скульптурна композиція доповнена рушником з полтавською вишивкою, виготовленою з дерева. Біля пам’ятника людно, щоб зробити фото, черга. А поруч - ресторан, де можна спробувати цю знамениту, оспівану Миколою Гоголем, страву.

Фото автора. Це пам’ятник на честь полтавського смаколика - галушки.
Фото автора. Це пам’ятник на честь полтавського смаколика - галушки.

«Пані, раджу вам скуштувати галушок не в самій Полтаві. Найсмачніші готують у Розсошенцях, за кілька кілометрів від міста, - порадив мені полтавець Олексій. - У Полтаві не такі смачні".

Але я вирішила далеко не їхати і спробувати страву в ресторані біля пам’ятника. Порції галушок щедрі - 400 грамів. Можна взяти одну страву і будеш ситим. Ціни - 99-109 грн. Обрала галушки «Полтавська господиня». Поливка до страви - з курячого філе у сметані з овочами. Можна також обрати вершково-грибний соус. Смак галушок заслуговує на найвищу похвалу майстерності полтавських господинь! Хоча ті, з якими спілкувалися, зізналися, що вдома готують галушки зрідка. А молоде покоління полтавських газдинь готує їх лише на великі свята...

Полтавська галушка - виріб з повітряного тіста, приготовленого на парі. Усередині без начинки. Хоча можна додати м’ясну: спершу варять жирне м‘ясо, потім перемелюють на м'ясорубці чи у блендері. Начиняти галушку сирим фаршем - гастрономічний моветон.

«Галушка - не хінкалі, - сказала шеф-кухар ресторану Ольга. - Ми виріб не варимо, а готуємо на парі, тому начинка має бути приготовленою наперед. У полтавців - кількадесят варіантів начинки, все залежить від креативності газдині».

Галушки - багатопрофільна страва. Додав у миску щедро соусу з м’ясом - маєш суп. Дають галушки і до борщу (як галичани - вушка до пісного борщу).

Фото автора. Галушки
Фото автора. Галушки

Загалом, Полтава справила на мене дуже позитивне враження. До речі, тут переважно розмовляють українською. Чимало полтавців, із якими я спілкувалася, передавали вітання Львову та запрошували львів’ян у гості.

Патріотичні мотиви в тилу
Патріотичні мотиви в тилу
Пам’ятник Івану Котляревському
Пам’ятник Івану Котляревському
Монумент піснярці, про яку написала Ліна Костенко
Монумент піснярці, про яку написала Ліна Костенко
Школа, де навчалися знамениті актори - Ада Роговцева, Клава Лучко
Школа, де навчалися знамениті актори - Ада Роговцева, Клава Лучко
Монумент на честь виконавиці пісні "Я козачка твоя"
Монумент на честь виконавиці пісні "Я козачка твоя"
Вуличне мистецтво надихає на перемогу
Вуличне мистецтво надихає на перемогу
Полтава - місто-клумба червоних троянд
Полтава - місто-клумба червоних троянд
Драматичний театр
Драматичний театр
З площі біля історичної альтанки відкривається красива панорама на Полтаву та собор
З площі біля історичної альтанки відкривається красива панорама на Полтаву та собор
Пам’ятник містичній персоні Полтавщини - Гоголю.
Пам’ятник містичній персоні Полтавщини - Гоголю.

Схожі новини