Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Не можемо планувати, скільки буде туристів...»

Чимало екскурсоводів волонтерять або пішли на фронт

На календарі – середина червня, а готелі, хостели та квартири подобової оренди заповнені лише на 50-60%. Це тривожний сигнал для туристичної галузі міста, бо зазвичай улітку всі заклади розміщення були “на стопі”. Навіть під час пандемії ситуація з туризмом була кращою, ніж тепер.

Війна внесла свої коректи­ви: цього року Львів залишить­ся без іноземних туристів. З-за кордону приїдуть хіба що іно­земні делегації та журналіс­ти. Влітку місто Лева може роз­раховувати лише на такий собі туристичний транзит: українці мандруватимуть на Закарпаття та Івано-Франківщину, зупиня­ючись у Львові на кілька ночей.

“Вчимося жити у нових умо­вах і не можемо планувати кіль­кості туристів, які відвідають Львів улітку, – каже начальни­ця управління туризму Львів­ської міської ради Христина Лебедь. – Українці влітку ма­тимуть потребу відпочити, пе­резавантажитися. Будуть подо­рожувати, зокрема у Карпати й на Закарпаття, оскільки цьо­горіч моря в Одесі й Херсоні не буде”. Чиновниця припускає, що Львів, який такі туристи про­їжджатимуть транзитом, “стане для багатьох українців джере­лом енергії”.

Екскурсовод Ігор Антоно­вич розповів “ВЗ”, що попит на екскурсії значно знизився, бо немає іноземців. Також змі­нилися й смаки туристів: тепер популярні екскурсії львівськи­ми парками й історичні вілли за межами центральної частини міста. Такі екскурсії замовляють переважно вимушені пересе­ленці. “Частина львівських екс­курсоводів перекваліфікувалася на волонтерів або пішла добро­вольцями на фронт”, – каже пан Антонович.

Схожі новини