Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Російські пісні обмежуємо. Просто є скандальні гості, які викликають поліцію...»

Журналістка «ВЗ» разом з депутатами Львівської облради та громадськими активістами перевірила розважальні заклади в центрі Львова щодо російської попси

Після скандального інциденту у нічному клубі Split (охоронці вигнали львів’янина Юрія за те, що зробив білоруським гостям зауваження, які співали на караоке російську попсу, оскільки з 2018 року на Львівщині діє мораторій на російський культурний продукт), спеціальна комісія Львівської облради разом з громадськими активістами перевірила розважальні заклади в центрі Львова щодо російської попси. В епіцентрі рейду опинилися лаундж-кафе, нічні клуби, бари з караоке залами... Перевірили понад десять нічних закладів, які збирають у своїх залах поціновувачів поспівати в караоке та потанцювати на дискотеках.

... «Герой» дня - винуватець рейду, клуб Split. Там групу інспекторів прийняли тепло, за лічені хвилини вийшов юрисконсульт Володимир Захарчук. Суть рейду - вручити представникам закладів плакати з написом «Територія вільна від російськомовного культурного продукту». Також вручили флаєр з посиланням на рішення обласної ради, яке забороняє російську попсу у Львові та області.

Активісти рейду, зокрема, просили адміністрацію кожного закладу повісити ці плакати при вході в клуб. Аби відкрито засвідчити свою громадську позицію і нагадати гостям, що тут не співають російську попсу. В усіх закладах, які відвідала ініціативна група, запевнили, що повісять на вході. А ще клялися, що максимально обмежують російські пісні в закладах, бо знають про заборону.

Такі самі обіцянки дав групі рейду і представник клубу Split. У клубі зробили висновки з мовного конфлікту. Каже, пісенне меню караоке оновлене з 10 січня, і це пішло клубу у суттєві мінуси. Чимало іноземців та гостей з центральних і східних регіонів України обурені нововведенням. Адміністрація закладу пояснює про заборону і посилається на мораторій.

Адміністратор клубу «Галерея лицарів» Назар сказав, що у закладі намагаються максимально обмежувати російські пісні, проте є чимало конфліктних гостей, які при будь-яких речах можуть і поліцію викликати... «На дискотеці лунає закордонна музика або пісні українських виконавців, - наголошує адміністратор. - На караоке стараємося робити так, аби були українські пісні».

Львів’янин, журналіст Олег Янко сказав, що особисто чув в цьому клубі російську попсу. «Це можуть бути російські пісні, але українських виконавців», - пояснив адміністратор.

Як сказав у коментарі «ВЗ» депутат Львівської обласної ради, співголова міжвідомчої робочої групи, яка контролює мораторій на використання російськомовного культурного продукту Святослав Шеремета, процес боротьби з російськими піснями у клубах триває. «Як показала практика, багато суб’єктів господарювання не знали про мораторій облради, - каже він. -Тому такі інформаційні рейди корисні. Мета - роз’яснювальна робота серед представників клубів. Вдячний громадським активістам, які ініціювали рейд по розважальних закладах. Щоб рішення облради було повністю виконано, має бути ще низка заходів - інформаційна кампанія у ЗМІ, візуальна продукція».

Депутат Львівської міської ради Ігор Шолтис, який теж був на так званому мовному рейді, додав: «З колегами-депутатами будемо працювати над модифікацією мораторію, зокрема щодо відповідальності за порушення. Попереджаємо заклади досить доброзичливо. І що наступного разу буде застосовано адмінвідповідальність. І це заохотить клуби виконувати мораторій. Добре, що відвідали саме зали караоке, де як правило, гості відтворюють твори апологетів «русского мира», співаків, які підтримували анексію Криму та інтервенцію українських військ до нашої держави. Тут лунають пісні Лепса, Газманова... Відтворення цих композицій не є чимось нормальним на восьмому році війни».

Читайте також: Вихід? Заборонити російське

Схожі новини