Передплата 2024 «Добрий господар»

Школи щороку можуть змінювати меню

Держпродспоживслужба затвердила на Львівщині 15,6 тисячі шкільних меню, близько 2 тисяч повернула на доопрацювання

З початку року Держпродспоживслужба розглянула майже 18 тисяч шкільних меню! З них 15,6 тисячі зразкових меню було погоджено. Інші меню були повернуті на доопрацювання. Про це інформує пресслужба ЛОДА.

Голова правління ГО “Національна асоціація громадського харчування” Орест Степаняк розповів журналістці “ВЗ”, що кожна школа мала право розробити власне меню та подати його на затвердження до територіального органу Держпродспоживслужби.

“Кухар Євген Клопотенко також розробив меню для шкільних їдалень. Але комусь воно сподобалося, комусь — ні. Меню Євгена має рекомендаційний характер. Хто має бажання, може його використовувати. Наша асоціація організувала конкурс на найкраще шкільне меню серед українських кухарів. Вже є п’ять переможців, які поїдуть на стажування до Німеччини. На сьогодні їхнє меню для шкіл проходить етап погодження у Міністерстві охорони здоров’я. Згодом ці меню має затвердити Держпродспоживслужба. Вони увійдуть до збірника рецептур для шкільних їдалень (усі страви матимуть рекомендаційний характер).

Україна — велика держава. В Одесі одні смакові уподобання, наприклад, там смакує форшмак. На Закарпатті полюбляють бограч. Відповідно, кожна школа обирає свої рецепти. Догмою є виключно те, що написано у постанові Кабміну № 305 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (від 24 березня 2021 р.)”.

“Чи можуть школи щороку змінювати меню, якщо є така потреба?” - запитую. “Звісно, але тоді його знову потрібно погоджувати у Держпродспоживслужбі. Фахівці мають перевірити, чи немає у стравах шкідливих продуктів (наприклад, надмірної кількості солі, цукру). Я вам більше скажу, я впевнений, що і нові норми харчування будуть вдосконалюватися”, - каже Орест Степаняк.

Я поцікавилась, як змінюється шкільне харчування у Зимноводівській територіальній громаді.

Начальник відділу освіти Зимноводівської ТГ Ганна Холявка розповіла, що їхнє нове шкільне меню на етапі погодження з Держпродспоживслужбою. “А у перехідному меню (з вересня по грудень) ми проводили апробації нових страв, які ми включили у це меню. Організовували тижні здорового харчування. Тобто вивчали, чи подобаються нові страви дітям.

Що запропонуємо учням? Салати — це однозначно: з насінням, з сухариками, яких не було раніше, вони йдуть “на ура!”. Сіль, цукор ми зменшили. Нагетси (шматочки курячого філе) дітям подобаються. Соус Болоньєзе з макаронами... Залишили у меню чахохбілі (різновид рагу — курка, помідори), і ризото (страва з рису). Ці страви дітям смакують, вони із задоволенням їх купують. За рахунок комбінацій різних продуктів дітям можна дати більше овочів. Бо діти не надто їх люблять їсти. Отже, тепер можемо норму овочів збільшити. Сезонні фрукти також обов’язково будуть у меню. До речі, меню затверджуємо щороку. Ми провели соцопитування батьків, вони задоволені харчуванням дітей”.

Читайте також: Коли здорове харчування, тоді – успішне навчання

Схожі новини