Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За велінням Путіна Хуснуллін знайшов воду… під Азовським морем

Знайдена під Азовським морем вода виявилася непридатною для подачі у водопровідні мережі Криму через високу мінералізацію

Як повідомляє ТАСС, віцепрем'єр-міністр Росії, «куратор» Криму Марат Хуснуллін у вівторок, 16 листопада 2021 року, зробив заяву: «Хороші є новини, вода під Азовським морем знайдена. Знайдено кілька пластів. Частина води знаходиться з домішкою солі мінералізованою, але останні проби у нас вже є — вода питна. Тепер ми ведемо дорозвідку, який обсяг, на якій відстані від берега. Зараз, на жаль, почалися шторми, там спеціальна бурова платформа, яку ми спеціально перегнали для цих робіт, думаю, що ця робота буде завершена в наступному році», — сказав Хуснуллін що вода, запаси якої раніше виявили під Азовським морем, є питною.

Цю дату, 16 листопада 2021 року, можна було б вважати історичною або ж датою важливого географічного відкриття, якби Хуснуллін… не заявляв про це ж саме кілька місяців тому. А сенсація, повторена двічі, як відомо, вже не сенсація.

Тим більше тема присутності чи відсутності води під Азовським морем не нова. Все починалося з того, що президент Росії Володимир Путін заявив під час пресконференції 17 грудня 2020 року, що він вважає, ніби «є ще для Криму новація, фахівці кажуть, що в прилеглих до Криму акваторіях, під Азовським морем, запаси води хороші, проблему ми вирішимо, кошти виділяються». Володимир Путін пояснив, що «зараз проводяться геологічні дослідження… Частина води з водозабору перенаправляється в Севастополь. Сподіваюся, найближчим часом він не буде відчувати дефіциту… Запасів хорошої прісної води в Криму досить, просто раніше цим не займалися…».

5 травня 2021 року Марат Хуснуллін повідомив, що російські гідрогеологи почали бурити дно Азовського моря. У червні Хуснуллін заявив, що геологорозвідка, яка ведеться в Азовському морі, показала: під дном моря є прісна вода. І це зрозуміло. Будь-який гідрогеолог, навіть без дослідження і буріння, може сказати, що під дном будь-якого моря є вода. А вся річ у тому, яка вона. Тому Марат Хуснуллін через субординацію не міг сказати, що там води нема, адже про те, що вона є, сказав сам Путін, і Хуснуллін не може йому заперечити…

Після цього російський глава Криму Сергій Аксьонов повідомляв, що фахівці обґрунтовують можливості видобутку прісної води під Азовським морем. Пізніше, під час візиту до Криму в кінці липня, російський віцепрем'єр Марат Хуснуллін повідомив, що фахівці добули для Криму першу партію прісної води з запасів під Азовським морем, але повинні ще перевірити її якість, бо вона сильно мінералізована. Тобто в такому разі видобувати солону воду з-під Азовського моря, це те ж саме, що брати таку ж солону воду з самого моря й опріснювати її, тільки ще й з затратами на видобуток.

Пізніше, 11 червня, Сергій Аксьонов стверджував, що знайдена під Азовським морем вода виявилася непридатною для подачі у водопровідні мережі Криму через високу мінералізацію. «Там вона якась є. Вона неглибоко, проблем дістати її немає. Річ у тому, що, швидше за все, мінералізація висока. А з високою мінералізацією, який сенс? Це очищати треба», — цитували Аксьонова практично всі російські видання. При цьому Аксьонов уточнив, що кримські очисні станції не впораються з необхідними для півострова обсягами такої води, тому проєкт з видобутку води з дна Азовського моря, за його словами, не має перспективи.

«Опріснити за добу мільйон кубометрів або два — це нереально. У такій ситуації доведеться цей проєкт забути і ставити дві опріснювальні установки у Фрунзе і в Ялті — це єдиний вихід зі становища. Іншого взагалі немає», — цитувало російського главу Криму провладне видання «Кримінформ».

За словами Аксьонова, Бештерек-Зуйський водозабір є останнім розвіданим джерелом із зрозумілою кількістю води і єдиним перспективним джерелом в Сімферопольському районі.

«Інших родовищ в зоні Сімферополя, які перспективно могли б бути розроблені і дати пристойний обсяг води в мережу, немає. Науці, принаймні сьогодні, про це невідомо», — додав Аксьонов.

А в червні 2021 року, після першого повідомлення Марата Хуснулліна, російський незалежний експерт, кандидат геолого-мінералогічних наук Юрій Медовар в ефірі Радіо Крим. Реалії заявив, що про видобуток прісної води з-під дна Азовського моря «можна забути».

«Забудьмо про видобуток води з Азовського моря. Це такий же проєкт, як опускати хмари. Можна і Середземне море випаровувати і відправляти воду в Крим. Яка різниця, де нагрівати? А можемо в Атлантичному океані підігріти. Ні, це мова йде про півострів. Те, що там знаходиться під Азовським і під Чорним морем, це ми знаємо, ми цим займалися… Вони зараз будуть робити балансову карту — які водоносні горизонти, де вони будуть, на якій глибині, яка мінералізація, наскільки вода придатна без доочистки», — сказав тоді Медовар.

Але жоден російський чиновник не міг сказати це ж саме. Тому маховик було запущено. Зрозуміло, що всякі дослідження потребують грошей. І ось Мінекономрозвитку Росії повідомило 20 квітня, що Криму і Севастополю виділили додатково кошти у вигляді субсидії з резервного фонду російського уряду в обсязі 1,134 і 2,148 млрд рублів відповідно. Дані кошти, як уточнили в міністерстві, призначені для розв'язання проблем з водопостачанням.

І що ж тепер? Не може ж Марат Хуснуллін зізнатися, що ці гроші розтринькали на відверто нездійсненну ідею, хоч би за нею стояв і сам Путін. Тому «сенсацію», що воду під Азовським морем нарешті знайшли, йому доведеться повторювати ще не раз і не два. Доки в Мінфіні не забудуть про майже 4 мільярди виділених рублів. Таке воно, чиновницьке життя…

Читайте також: В Криму нове явище — масові бійки приїжджих з місцевими

Схожі новини