Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пропонували високу посаду за відмову від критики президента...

Ексміністр Володимир Омелян іти на компроміс із совістю відмовився – і йому «пришили» кримінал

Справедливість є — і за неї варто боротися! Популярне передвиборче гасло минулих років пригадалося у зв’язку з подіями нинішніми. Колегія суддів Вищого антикорупційного суду України ухвалила виправдувальний вирок і визнала невинуватим міністра інфраструктури у 2016−2019 роках Володимира Омеляна у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 211 К К України, за яке його хотіли запроторити у в’язницю на шість років. Омеляна виправдали — у зв’язку з відсутністю у його діях складу злочину.

«Злочин» цей угледіли мотивовані кимось зверху ДБР, НАБУ, Спеціалізована антикорупційна прокурату­ра — укупі із СБУ. Там вважали, що Володимир Омелян завдав державному бю­джету величезної шкоди, під час своєї роботи в уряді наказавши знизити портові тарифи й збори. Однак де­тективам чомусь не захоті­лося, як мовиться, «восени порахувати курчат». А треба було! Адже в результаті смі­ливого кроку міністра-ре­форматора потік вантажів зі значно дорожчих — румун­ських і російських портів — 2018 року переорієнтував­ся на українські. У підсумку вітчизняна морська галузь ожила, збільшила свої при­бутки на 20%, а держав­на скарбниця отримала від більш функціональних пор­тів понад 260 мільйонів до­ларів.

Ці та інші аргументи Во­лодимир Омелян та його адвокати навели у Вищо­му антикорупційному суді. І Феміда визнала їх обґрунтованими, такими, що спростовують висунуті звинувачення.

Хто інспірував їх — мож­на здогадуватися. Володи­мир Омелян розповів, що у червні 2020 року представ­ники Офісу президента запропонували йому висо­ку посаду з дуже великим щомісячним фінансовим забезпеченням. Єдина ви­мога — припинити крит­кувати Володимира Зе­ленського і керівника його канцелярії Андрія Єрма­ка. Інакше, мовляв, «будуть проблеми».

Омелян відмовився. А через сім днів до нього із «випадковим» обшуком прийшли співробітники Державного бюро розслі­дування, а НАБУ вручило йому підозру…

Сам ексміністр відре­агував на свою перемо­гу як на подію, яка мусила статися. Заодно дав по­раду тим, хто відчуває на собі пресинг влади: «Коли за ваші реформи на вас відкривають криміналь­ні справи — візьміть грубу книгу, налийте собі добро­го віскі — і не нервуйтеся! І це мине! Правда завжди переможе… Коли завер­шиться циркова вистава — посадимо клоунів і повер­немося до роботи!».

Коментар для «ВЗ»

Володимир Омелян, ексміністр інфраструктури

Сподіваюся, що ймовірна апеляція у моїй справі буде такою ж неупередженою, об’єктивною, як і рі­шення ВАКСу. Я впевнений у позитивному для себе результаті. У першому рішенні було відкинуто всі зви­нувачення прокуратури, від них не залишилося нічо­го. Але будемо дивитися, як розвиватимуться спра­ви. Судячи з вівторкової реакції Банкової, там дуже розлючені програшем у моїй справі і докладатимуть усіх зусиль, щоб взяти реванш.

Щодо компенсації… Мене рік шельмували, роз­повідали, що я своїм рішенням завдав збитків дер­жаві на 30 млн грн. Це виявилося цілковитою брех­нею — навпаки, держава завдяки моїй реформі отримала значні надходження до бюджету. Тому я хочу, щоб осіб, причетних до цієї фейкової справи, які давали незаконні вказівки щодо її відкриття, було заслужено покарано. Не йдеться про якусь виключ­но матеріальну компенсацію — це має бути звільнен­ня із займаних посад.

Читайте також: Авторка «Офшор 95»: Зеленський приховує правду

Схожі новини