Передплата 2024 «Добра кухня»

В Сімферополі відкрили пам’ятник Феліксу Дзержинському

В кримських соціальних мережах відкрилася палка дискусія з приводу пам’ятника

Як повідомляє «Кримінформ» з посиланням на пресслужбу управління ФСБ по Криму і Севастополю, в Сімферополі практично в центрі міста відкрили відреставрований пам'ятник засновнику ВЧК Феліксу Дзержинському.

«Сьогодні в річницю дня народження Фелікса Дзержинського в центрі Сімферополя (в районі вулиці Об'їзної) був урочисто відкритий відреставрований пам'ятник засновнику Всеросійської надзвичайної комісії по боротьбі з контрреволюцією і саботажем (ВЧК)», — йдеться в повідомленні. Пам'ятник відкрили за участю ветеранів органів держбезпеки і учнів-кадетів зі школи № 4, шефство над якою взяло кримське управління ФСБ.

Щоб змістити акцент з репресій, які здійснювала ВЧК, пресслужба нинішніх чекістів також стверджує, що «Залізний Фелікс» боровся не тільки з контрреволюцією, але і піднімав країну з розрухи й злиднів. Завдяки його участі були відновлені дві тисячі мостів, відремонтовані майже три тисячі паровозів і понад десять тисяч кілометрів залізничної колії. Велику увагу Дзержинський приділяв молодому поколінню. Він очолив дитячу комісію, яка прийняла рішення про організацію дитячих будинків та трудових комун", — нагадує пресслужба. Також повідомляє, що пам'ятник відреставрували на приватні кошти. Хто благодійник — не повідомляється.

В кримських соціальних мережах відкрилася палка дискусія з приводу пам’ятника, яка, власне, відображає весь спектр нинішніх кримських настроїв. Одні користувачі запитують: «А чому не Берії?», і тут же нариваються на відповідь: «Про злодіяння Берії ви знаєте, а що ви знаєте, наприклад, про його внесок у створення ядерної зброї?», начебто від того його злодіяння стали меншими.

Ще інші відзначають, що «з художньо-естетичної точки зору, пам'ятник — дерьмовенький ширвжиток». А саме на цьому місці тому, що колись тут була фабрика обробки шкіри імені Дзержинського. Це цілком узгоджується з роллю ВЧК, але фабрики вже нема, а пам’ятник залишився занедбаним і зруйнованим. Тому нинішні чекісти його відновили і знову презентували народу.

Правда, зроблено це було цинічно і по-чекістськи. Біля пофарбованого білого постаменту з бюстом виставили варту з дітей-кадетів, потім інші діти за командою дорослого керівника зайшли до пам’ятника, виструнчились, і так само за командою одночасно поклали до підніжжя гвоздики. Можна тільки здогадуватись, яким життєвим премудростям цих кадетів навчать нинішні послідовники Дзержинського.

В соцмережах кримчани розповідають, що «його організація мала в собі Бела Куна і Землячку (Розалія Залкінд) (провідники Червоного терору в Криму, від рук яких загинули понад 100 тисяч жертв в Криму — воїни Білої армії, яким обіцяли амністію, і кримчани, яких звинуватили в контрреволюції Авт.). На вулиці Леніна, десь навпроти Зеленого театру є балкон і внизу меморіальна дошка, де написано: «З цього балкону виступав полум'яний революціонер Бела Кун?»

Одні пишуть: «Нехай стоїть. Це наша історія, і ми повинні знати і пам'ятати». Інші стверджують: «Освічена частина суспільства прекрасно знає внесок в історію Залізного Фелікса, пора б усі сторони (його діяльності Авт.) дізнаватися…». Їм заперечують: «Нехай стоїть, і поруч поставити всіх безвинно вбитих людей…». А ті відповідають: «І страчених треба пам'ятати. Гарне, погане — це теж історія…», а також: «А ще мільйони безпритульних, яким дали путівку в життя…», однак не всі згодні:"Попередньо знищивши їх батьків…"

Загалом оцінка пам’ятника дуже негативна: «Пам'ятник національному позорищу…», «Поставили пам'ятник тирану», «За ним крові більше ніж води в річці Салгір…», але і тут незгодні «За вченням Христа — кров мільйонів невинних, за вченням Магомета — ще більше. То що тепер, викреслити їх з історії?». Автор не домислив до кінця — бо хіба тепер слід вибачити і простити всі злодіяння та злочини на землі? Вбивці залишаться вбивцями, і прощати це не можна.

Читайте також: Кримська бутафорія на російських виборах

Схожі новини