Передплата 2024 ВЗ

Призер Олімпіади зі Львова обізвав українську мову “псячим язиком"

При цьому погрожував колишньому депутату Верховної Ради та його сім'ї

Щось у нас останнім часом деякі «герої спорту» шокують своєю антидержавною поведінкою. Свіжий приклад — моральне падіння призера Афінської Олімпіади у стрільбі із лука, вихідця зі Львова Дмитра Грачова.

Читайте також: «Відчепіться з вашою ****ною політикою»: Горуна підтримав Магучіх, яка фотографувалась з спортсменкою з Росії

Про його ганебну поведінку кореспонденту «Високого Замку» розповів колишній народний депутат від «Нашої України», а нині голова товариства «Надбужанщина» Володимир В'язівський. Саме від нього під час SMS-листування у телефоні Грачов вимагав спілкуватися «нормальним язиком», бо, мовляв, «псячою мовою» не розмовляє. А ще принижував ексдепутата бульварним зеківським лексиконом, погрожував знайти його дружину і сина. Не будемо цитувати спортсмена-хама — висновок про рівень його культури можна зробити, переглянувши скріншоти телефоного листування. Як на мене, йдеться не просто про образу особи — йдеться про замах на атрибути незалежної Української держави, одним з яких є державна мова.

Фрагменти листування Дмитра Грачова з Володимиром В'язівським.
Фрагменти листування Дмитра Грачова з Володимиром В'язівським.

Додамо, що процитовані випади допустила людина, яку удостоїли державного ордена «За мужність». Яка, будучи членом товариства «Динамо», отримувала відомчі відзнаки Служби безпеки України. А ще — Грамоту Верховної Ради, Почесну грамоту Кабінету Міністрів. А були ще для неї чималенькі фінансові преференції від держави, гарне помешкання від громади міста Лева…

Зі спортсменом Дмитром Грачовим політика Володимира В'язівського звело підприємництво. Паралельно із тренерською роботою колишній олімпієць працював директором ТзОВ, яке займалося ресторанним бізнесом. Узяв у суборенду приміщення у готелі «Крива Липа» на однойменній львівській вулиці, яким володів колишній мер Любомир Буняк. Грачов виявляв бажання купити цю нерухомість, але на початках вирішив співпрацювати у режимі суборенди. За іронією долі, Буняк колись вручав призеру Олімпійських ігор Грачову ключі від квартири, тож, зважаючи на заслуги спортсмена перед містом і державою, суттєво знизив розцінки суборенди (орендував ресторан В'язівський). Замість двох тисяч доларів Буняк в еквіваленті погодився брати із Грачова щомісяця півтори тисячі «зелених».

Але з часом Грачов перестав платити. І заборгував за суборенду 4,5 тисячі доларів. Заборгованість тягнулася кілька років. А непристойне телефонне листування українського ексолімпійця (Грачов начебто писав з Москви) відбулося кілька місяців тому.

— Свій обурливий пост у соцмережах я написав не тому, що хтось комусь щось винен (боржників у нас багато, цим нікого не здивуєш), — каже Володимир В'язівський. — Мене «дістала» ота відверта українофобія з уст відомого спортсмена, ота толерована президентом космополітична позиція «какая разніца?», яка вилазить у нас в Україні з різних боків. І те, що таким людям ще й надають трибуну, величають їх, ставлять у приклад…

Пан Володимир каже, що вирішив не нагнітати ситуацію, тому й не робив розголосу раніше. Але кричущі «братання» наших атлетів з російськими спортсменами у Токіо, якраз перед Днем Незалежності, українофобські випади вітчизняних політиків засвідчили про небезпечну тенденцію. Тому й увірвали його терпець. Ексдепутат оприлюднив «високий стиль» спілкування олімпійського призера Грачова, щоб українці знали своїх «героїв».

— До поліції я не звертався, — каже пан Володимир. — Своїм зверненям через соцмережі хотів показати справжнє обличчя декотрих наших «легенд». Грачов — публічна людина, закінчив університет, напевно, захоче піти працювати на кафедру, викладати студентам. Яку науку ця особа може вкласти у голови молодого покоління українців?

Пан В'язівський каже, що звернувся у всі спортивні і освітні структури, з якими пов'язаний Дмитро Грачов. І розповів, з ким вони мають справу. В українській Федерації стрільби із лука відповіли російською: «А что ви імєлі ввіду?».

Це тільки підтверджує слова джерел «Високого Замку», які довгий час працювали у високих спортивних інстанціях. За словами цих респондентів, на рівні національних команд превалює проросійська атмосфера, російський менталітет. Насамперед, у питаннях мови. Вплив російського шовінізму є дуже агресивним. Його важко викорінити. Причиною цього вважають недостатню роль керівництва держави. Риба гниє з голови і у спорті…

P. S. Щоб почути коментар від «героя» цієї публікації, ми подзвонили на вказаний на його сторінці у соцмережах номер мобільного телефону. Голос оператора постійно повідомляв, що абонент знаходиться поза межею досяжності. Тим часом, у школі «Динамо», де тренував юних лучників Дмитро Грачов, сказали, що він у них більше не працює.

Коментарі для «ВЗ»

Сергій Антонов, заслужений тренер України, багаторічний наставник національної збірної зі стрільби з лука

За моєї пам'яті (а працював я у збірній три олімпійські цикли) Дмитро ніколи не відзначався хамською поведінкою. Не бачив, щоб до когось із тренерів чи колег він міг висловитися грубо. Завжди був адекватним хлопцем. Не знаю, що з ним сталося. Цілком нормальна, вихована людина. Якісь висновки про нього робити не можу. Після Олімпіади у Лондоні він постріляв ще якийсь рік, а потім завершив виступи. Бачилися з ним рідко — «добрий день — до побачення». Останнім часом Дмитра не бачив.

Юрій Майборода, перший заступник голови відділення Національного олімпійського комітету у Львівській області, начальник управління фізичної культури і спорту Львівської облдержадміністрації у 2004−2018 роках

Я добре знайомий із Володимиром В'язівським. Непогано знаю Дмитра Грачова, як і багатьох інших спортсменів високого рівня. За родом своєї служби допомагав їм у багатьох питаннях. Дмитру колись сприяв у його працевлаштуванні. Історія, яка трапилася із цим лучником, мене, м'яко кажучи, дивує. Те, як повів себе Грачов, шокувало. Знаю, що середовище, в якому він тренувався, було не дуже проукраїнським. Деякі речі, скажемо так, «фонили». Але я не думав, що вони ось так тепер проявляться…

Завжди був переконаний, що ті люди, які вміють налаштовувати себе на спортивну боротьбу, на перемогу, на повагу до суперника, живуть за законами честі. Виявилося, що помилявся. Надзвичайно прикро. Не мав би Дмитро так поводитися!

Схожі новини