Передплата 2024 «Добра кухня»

Уже скоро: вчені спрогнозували новий спалах коронавірусу в Україні

У зв’язку зі значним зростанням кількості хворих на коронавірус дослідники спрогнозували, що спалах COVID-19 буде вже за два тижні

Уже 20 українських областей демонструють зростання рівня шпиталізації інфікованих Covid-19, що свідчить про можливий спалах уже впродовж наступних двох тижнів. Такими є висновки дослідників Київської школи економіки.

«За рівнем захворюваності серед великих європейських країн Україна продовжує перебувати на звичній 13-й позначці. Середній рівень захворюваності упродовж минулих двох тижнів становить 20 осіб на 100 тисяч населення», — розповідають дослідники.

Кількість шпиталізацій на тиждень зросла на 17%, хоча раніше цей показник становив 3−5%. Навантаження на систему охорони здоров'я почало збільшуватися.

«Зараз ми ще не говоримо про початок спалаху в країні, адже госпіталізації перебувають на рівні плато навколо малих чисел, і збільшення є наслідком коливань. Однак впродовж найближчого тижня ми очікуємо, що госпіталізації вже будуть перевищувати виписки», — зазначає керівник Центру економіки охорони здоров'я КШЕ Юрій Ганиченко.

Найбільш ризикована ситуація склалася в Дніпропетровській, Одеській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській та Хмельницькій областях, на які припадає половина шпиталізацій. Київ, принаймні на початку серпня, перебуває в зоні «тимчасової безпеки», вважають дослідники.

Водночас показники смертності та зайнятості ліжок у лікарнях все ще є одними з найнижчих за цей рік.

«На тлі зростання смертності в інших країнах Європи, смертність в Україні перемістилася на сьому позицію з п'ятої і наразі є на рівні плато. За оцінками Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки (KSE), смертність в Україні перебуватиме на рівні плато і найближчим часом», — прогнозують дослідники.

Читайте також: Понад тисяча: в Україні зафіксували нові випадки коронавірусу

Схожі новини