Передплата 2024 «Добра кухня»

«Таврида» – «траса смерті»

Про це розкажуть на «Кримській платформі»

У Києві на пресконференції правозахисники розповіли про «варварську археологію» російських окупантів у Криму під час будівництва траси «Таврида». Цей об’єкт будувався в авральному темпі, бо намагалися про всяк випадок якомога скоріше побудувати дорогу для відступу з Криму. Без «дороги втечі» відчували «холод за спиною» — у разі наступу їм нікуди було відступати. Тому траса прокладена без жалю до землі, без економії і без врахування суспільних інтересів — для неї влада відібрала тисячі ділянок землі, які вже мали власників та інше призначення.

Юрист українського «Регіонального центру прав людини» Дарина Підгірна у своєму виступі зазначила, що «при будівництві траси було розрито безліч старовинних археологічних пам'яток — мусульманське кладовище Кирк-Азизлер, скіфське городище Кермен-Кир та інші. Під час усіх цих розкопок викопано багато артефактів. Пам’яток більше тисячі, а втрачених артефактів більше сотні тисяч. Вони були або знищені, або вивезені з території Криму. Ці пам'ятки більше не підлягають відновленню, оскільки вони покриті асфальтом і по них пролягає траса».

Також, за її словами, безліч порушень відбувається під час будівництва військових об'єктів. Як повідомила Дарина Підгірна, були знищені церкви на території або поблизу військових баз у Криму, а також деякі старовинні археологічні пам'ятники, які датуються часом Візантійської і Османської імперій.

Нагадаємо, на початку липня комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув на засіданні ситуацію із захистом культурної спадщини України в Криму і Севастополі та прийняв рішення з низкою рекомендацій щодо посилення заходів у цьому напрямку.

Також прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя почала кримінальні провадження за фактом незаконних археологічних розкопок, а також пошкоджень цінних культурних пам'яток у Криму. Загалом розслідується понад 70 злочинів щодо культурних цінностей у Криму.

Але особливо багато пам’яток втрачено на трасі автомобільної дороги «Таврида». Російські археологи відзначають, що вони зберегли єдину печеру з доісторичними рештками тварин, однак скільки подібних печер та інших пам’яток були знищені бульдозерами через поспіх і зневагу до культури — не відомо. Траса «Таврида» будується з 2017 року. Здати в експлуатацію трасу планували в 2018 році, згодом терміни будівництва перенесли. Наприкінці 2018 року було відкрито рух по 190-кілометровій ділянці траси від Сімферополя до Керчі. Зараз будується ділянка траси від Сімферополя до Севастополя. Нову трасу в Криму називають «дорогою смерті» через надто часті ДТП.

Як повідомила пресслужба прокуратури АРК і Севастополя, за фактом незаконних археологічних розкопок відкрили десятки кримінальних проваджень за повідомленнями громадських організацій — «Євромайдан-Крим», «Регіональний центр прав людини» та «Українська Гельсінська спілка з прав людини». Йдеться про такі пам'ятки матеріальної культурної спадщини України, як Церква Іоанна Предтечі, Докова Башта, Башта Костянтина, стародавнє поселення навколо міста Феодосії, античне городище «Китей» (Південно-східне узбережжя півострова), древнє місто Акра, античний некрополь і поселення «Киз-аул «, фортеця «Керч», старовинне поселення Боспорського Царства. В рамках кримінального провадження буде перевірятися причетність до скоєння злочинів низки російських чиновників, а також таких організацій, як «Російська Академія наук», «Російське географічне товариство» і «Московський державний педагогічний університет».

Зокрема, прокуратура АРК і Севастополя відкрила провадження за фактом руйнування Фороської ландшафтного парку. Після анексії Криму Росія прийняла під свою юрисдикцію всі об'єкти культурного та історичного значення, що знаходяться на території Криму. Київ наполягає на приналежності пам'яток українського народу і просить взяти їх під захист ЮНЕСКО. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом незаконного заволодіння посадовими особами уряду Росії об'єктами культурної спадщини.

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував МЗС і Мінкульту України прискорити роботу над законопроєктом про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», забезпечити постійний моніторинг дотримання Російською Федерацією норм міжнародного права щодо захисту культурної спадщини та культурних цінностей, розташованих в Криму і періодичне оприлюднення його результатів, забезпечити необхідну фіксацію і професійний аналіз виявлених Міністерством культури й інформаційної політики фактів пошкодження або знищення об'єктів культурної спадщини України в Криму. Підсумки цієї роботи будуть представлені на форумі «Кримської платформи» у серпні нинішнього року.

Читайте також: Росіяни перетворили Крим на «майстерню брехливого кіно»

Схожі новини