Передплата 2024 «Добра кухня»

Міністр вирішив, що краще відставка, ніж сором відключення мереж

Кримські чиновники приховують від кримчан реальні проблеми енергозабезпечення

Російські чиновники, що працюють в Криму, люблять вихвалятися тим, що вони, немовби розв'язали всі проблеми, які з’явилися в Криму після приєднання Криму до Росії. Для забезпечення Криму газом, вони «націоналізували» українське підприємство «Чорноморнафтогаз». Для забезпечення Криму електроенергією, вони провели енергоміст з Кубані через Керченську протоку, і побудували на самому півострові дві електростанції. Тепер, казали вони, в Криму є навіть надлишок електроенергії.

От тільки не можуть вони знайти джерело води для військових частин, воєнних заводів та переселенців з Росії, яких стало в Криму, за даними незалежних експертів, вже більше мільйона. На днях російський прем’єр Михайло Мішустін підписав ще одне розпорядження про виділення 300 мільйонів рублів на додаток до раніше виділених 70 мільйонів для пошуку прісної води під дном Азовського моря. І хоч вчені дійшли висновку, що під Азовським морем прісної води немає, російський уряд все одно вирішив продовжити буріння. Чиновники роблять оптимістичний вигляд і радіють виділеним коштам, які можна «приватизувати» в водах Азовського моря.

Насправді ж, не все так райдужно.

Взяти б електроенергію. Чи вирішена проблема? Уряд Криму запевняє кримчан, що потужності електроенергії вистачить на весь Крим. Але ці запевнення не узгоджуються з тим фактом, що Міненерго Криму постійно публікує оголошення на наступні місяці про масові відключення споживачів, неначе б то через ремонти. Ці «ремонти» повторюються кожного місяця, і одна й та ж мережа споживачів, по черзі, відключається багато разів на рік.

Ось, наприклад, на 21 липня 2021 року було оголошено про відключення в Сімферополі Каменського масиву, цілого ряду садових товариств — «Ремонтник», «Трикотажник», «Затишок», «Схід», «Лаванда», «Здоров'я», «Вимпел». В Севастополі з ранку до вечора відключені споживачі на вулицях Серафимовича, Буряка, Гвардійській, Димитрова, Громова, Човновій, Михайлівській, П'янзина, Середній, Водостічний, Щоглова. Також були відключені споживачі сіл Широке, Тернівка та інші. Хіба воно схоже на ремонт? Це замасковані віялові відключення через нестачу потужності.

І цей висновок підтверджують самі енергетики. Наприклад, РІА-Новини з посиланням на пресслужбу АТ «Системний оператор Єдиної енергетичної системи» повідомляють, що «за минулий тиждень Крим і Севастополь три рази встановлювали річний рекорд добового споживання електричної потужності, на цей час цей показник становить 1436 МВт». А, як повідомляв раніше міністр енергетики Криму Євген Рукавішніков, який щойно подав у відставку, максимальний рівень потужності кримської електромережі разом з усіма електростанціями та перетоком енергії через «енергетичний міст» з Кубані — 1200−1400 МВт.

Як бачимо, зафіксовані показники навантаження значно перевищують можливості мережі, хоч чиновники вважають, що проблеми нема, та висловлюють претензії міністрові. Нарешті йому це набридло, і він подав у відставку.

За даними АТ «Системний оператор Єдиної енергетичної системи», «нові зафіксовані показники в енергосистемі Республіки Крим і Севастополя склали 1436 МВт, що на 172 МВт більше значення, зафіксованого 7 серпня 2020 року і на 88 МВт більше річного максимуму, пройденого 16 липня 2021 року. Цього літа енергосистема перевищила свій річний максимальний рівень споживання вже тричі».

Однак річ тут не тільки в Криму. Мова йде про те, що електроенергії не вистачає у південних регіонах Росії. Так, у минулу неділю річний максимум споживання потужності зафіксовано ще в 10 регіонах Росії, в тому числі на Ставропіллі, в Ростовській, Саратовській, Пензенській, Тульській областях, Чечні, Дагестані, Інгушетії, Кабардино-Балкарії і Примор'ї.

Тому, як видно, Крим не рятують не тільки свої електростанції, але й енергоміст з Кубані. Бо на Кубані самим енергії не вистачає. Так, на днях, як повідомляє Краснодарське крайове управління МНС, аномальна спека призвела до перенавантаження електромереж в Краснодарському краї, без світла залишилися 50 тисяч осіб в містах Гарячий Ключ і Анапа.

Проведенням аварійно-відновлювальних робіт займаються бригади енергослужб. У місті Гарячий Ключ відбулося порушення електропостачання, в зоні відключення 28 тисяч осіб, а також 23 соціально-значущих об'єкти. Причина відключення — перенавантаження мережі. Крім того, збої в енергопостачанні зафіксовані в Анапі. Тут без світла залишилися 22 тисячі людей і один соціально-значимий об'єкт.

Подібна ситуація в усьому Криму. Але відключення тут ховають ніби за плановими ремонтами. Але… кримських енергетиків підводить Краснодарське крайове управління МНС, в повідомленні якого сказано: «Аномальну спеку і підвищені навантаження не витримують і енергомережі Криму. У вихідні з цієї причини відключення відбулися в Сімферополі й Євпаторії».

Як не ховай шило в мішку, але воно виткнеться і покаже правду. Такої напруги, — і очевидно, наруги! — навіть міністр не витримав…

Читайте також: Росіяни перетворили Крим на «майстерню брехливого кіно»

Схожі новини