Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мер Дніпра Філатов збирається у космос

За майбутню подорож заплатив 175 тисяч “зелених”

Услід за Америкою, яка приголомшує своїми космічними досягненнями, туристи, які «прогулюватимуться» навколоземною орбітою, можуть з’явитися незабаром і в Україні. Рядок «астронавт» у своєму автобіографічному резюме готується вписати міський голова Дніпра Борис Філатов.

Ще у вересні 2009 року нинішній керівник міста, де виробляють українські ракети, за 175 тисяч доларів придбав квиток на космічний політ на кораблі Virgin Galactic, що їх продукує компанія 71-річного британського мільярдера Річарда Бренсона. Таку новину Філатов повідомив в інтерв’ю «Українській правді». 11 липня цього року Бренсон особисто із п’ятьма напарниками злітав у космос, піднявшись на ракетоплані Unity власної компанії на висоту 90 км і успішно приземлившись. Тим самим цей багатій відкрив чергу приватних космічних подорожувальників. Борис Філатов у цій черзі значиться під номером 176.

Читайте також: «Мама вчила тягнутися до зірок«

Вісім років тому дніпрянин пройшов курс космічної підготовки у навчальному центрі NASA. Чекати на політ йому доведеться ще не менше року. Регулярні комерційні польоти компанія Бренсона розпочне 2022-го. Старти планують робити ледь не щотижня. Конкретну дату старту Філатову повідомлять за шість місяців до «часу Х». Він має пройти медобстеження і підписати угоду, що не матиме жодних претензій до організаторів його космічної подорожі. На сьогодні квитки на орбітальний політ придбали уже шість сотень землян. За деякими даними, серед цих щасливців є інший український політик — скандально відомий Юрій Пальчевський. Заплатив він значно менше від Філатова, тому полетить пізніше від нього.

20 липня цього року успішно злітала у космос найбагатша людина світу, 57-річний засновник аерокосмічної компанії Blue Origin Джеф Безос (його статки вимірюють у 211 млрд доларів) — на кораблі New Shepard. Польотом його корабля цілковито керували комп’ютери. Старт відбувся у день, коли 52 роки тому на Місяці висадилися американські астронавти Ніл Армстронг і Едвін Олдрін. На борту New Shepard, крім брата Безоса — Марка, були найстарший і наймолодший астронавти — 82-річна Воллі Фанк і 18-річний Олівер Дамен. Політ Безоса з колегами став першим у світі непілотованим космічним польотом із цивільним екіпажем, який не мав спеціальної підготовки. New Shepard досяг висоти 107 км, швидкість ракети під час запуску становила 3600 кілометрів на годину. Політ тривав 10 хвилин 10 секунд. У невагомості космічні туристи пробули чотири хвилини.

Читайте також: «Чекав цього 12 років»: Філатов готується до польоту в космос

Схожі новини