Передплата 2024 «Добрий господар»

Свято Незалежності: як воно бачиться

Відомий журналіст і громадський діяч написав з цього приводу листа до президента

Наближається 30-річний ювілей Української Держави. Мене, як громадянина хвилює те, як Свято буде вшановане. На мій погляд, круглий ювілей уже сам собою спонукатиме до історичних спогадів, оглядів і асоціативних зіставлень з усією історією України.

Я уявляю те Свято перш за все як військовий парад героїчної Української Армії. Зважаючи на історичний Ювілей, пропоную ввести до параду своєрідний пролог у вигляді проходження «коробок» воїнів попередніх епох. Отже, відкриває парад в озвученні сурмами сотня княжих дружинників з хоругвою Архангела Михаїла і Юрія Змієборця та з барвистими стягами на списах ратників.

Наступна «коробка» — Козацька. Попереду — піхотинці з гербом Козацтва на чолі колони. Як хоругви, вони можуть ще нести над собою флотські козацькі прапори з зображенням кораблів і козаків-моряків коло гармат. Такий прапор з 18 століття є у Львові в Історичному музеї. Другий такий прапор є в музеї в Києві. Отже, можна скопіювати ті прапори — вони б захопили публіку.

Козаки йтимуть на параді, співаючи «Засвистали козаченьки» або «Гей, на горі та женці ждуть». Може, навіть краще другу, бо в ній в першій строфі чудово показано єдність народу і його війська:

Гей, на гей на горі та женці жнуть,
А попід горою
Яром долинлю
Козаки йдуть.

Отак: женці і козаки! Орди цього літа не буде!

За козаками-піхотинцями, звичайно, гарцюють на конях козаки-вершники зі списами з прапорцями.

Після козацької когорти виступає когорта Українських Січових стрільців з синьо-жовтим стягом і з піснею

«Ой, у лузі червона калина
Похилилася
Чогось наша славна Україна
Зажурилася,
А ми ж тую червону калину
Та й підіймемо,
А ми ж нашу славну Україну
Розвеселимо»…

Можуть бути й інші пісні: «Їхав стрілець на війноньку»,

«Гей, видно село, широке село під горою
Гей там ідуть стрільці,
Січовії стрільці до бою»…

Наступна когорта — лава воїнів Української Повстанської армії з синьо-жовтим національним прапором та з червоно-чорним прапором партії ОУН -ідеолога й організатора УПА.

А після цього Прологу, який показує, що Український народ завжди мав «збройний кулак», виступає колона Збройних Сил України. Під час її маршу лунають у виконанні оркестрів мелодії з минулого України. Це натякає на те, що сучасна армія надихається героїкою рідної історії.

З повагою Василь Глинчак Лауреат премії імені Ірини Калинець

Заслужений журналіст України.

Автор документальних фільмів «Як Русь Україною стала», «Українська Повстанська», «Месники», «Книга Присяги» та інших.

Схожі новини