Передплата 2024 «Добрий господар»

Крок відчаю шовіністів

Корінними народами України, які сформувалися на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми та кримчаки, тобто народності, які сформувалися на території України і не мають за рубежем власних державних утворень

Як випливає зі змісту заяви делегації Росії на сайті в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) і повідомлення глави російської делегації, віцеспікера Держдуми Пєтра Толстого, делегація Росії вже 1 липня висловила протест у зв'язку з прийняттям Верховною Радою України Закону про корінні народи України.

Дивує терміновість, з якою це було зроблено, в той же день, коли прийнято і сам закон. Тим більше зміст протесту росіян говорить про те, що в Москві не встигли не те, що порівняти новий закон України з нормами міжнародного права і політикою ПАРЄ, але полінилися навіть ознайомитись з його змістом. «Росія вже заявила в ПАРЄ протест у зв'язку з діями Києва. Нашу ініціативу про засудження дій української сторони підтримали депутати з Сербії, Вірменії, Угорщини, Молдавії. Упевнений, що кількість незадоволених діями Києва буде збільшуватися: люди ще пам'ятають, до чого призводить сегрегація», — прокоментував Толстой.

Про яку сегрегацію говорить Толстой? Про ту, яка існувала в Російській імперії і СРСР, а також існує донині в Росії? То при чому тут Україна?

У своїй заяві російська делегація в ПАРЄ вказує на те, що прийнятий в Україні закон про корінні народи «порушує права етнічних росіян, угорців, поляків, румунів, білорусів, молдаван, греків, словаків і представників інших етнічних груп». Росія зажадала від ПАРЄ «розглянути проблему прав національних меншин в Україні та дати свою оцінку».

Схоже, що в делегації Росії в ПАРЄ, безсумнівно, є грамотні люди, які знаються на міжнародному праві, але після заяв Володимира Путіна про цей закон, вони змушені витримувати лінію, продиктовану президентом.

Напередодні прийняття закону Путін провів чергову «пряму лінію», на якій сказав, що український законопроєкт може привести до того, що «частина людей поїде, а ті, хто не зможе, стануть переписувати свою національність або відчувати себе людьми другого сорту». Він також порівняв закон зі… зброєю масового знищення.

Такі висновки Путін зробив, безсумнівно, з практики самої Росії, де корінні народи донині перебувають у стані дискримінації і асиміляції. А збереження такого становища протягом тривалого часу має щось спільне зі «зброєю масового знищення», оскільки існує вже цілий список корінних народів Росії, які зникли з історичної арени через утиски влади. Адже це в СРСР, а також в Російській Федерації представники корінних народів, які почуваються людьми третього сорту, записувалися росіянами, щоб не зазнавати дискримінації. В Україні потреби кримським татарам записуватися українцями нема, бо саме цей закон гарантував їм всі права саме як кримським татарам.

І чому цей закон — «потужний удар по росіянах», як каже Путін? Адже згідно з міжнародним правом і теорією міжнаціональних відносин росіяни в Україні не є корінним народом, та й у самій Росії вони, як визначає їх конституція, не корінний, а «державоутворюючий народ». Крім того, в українському законі росіяни навіть не згадуються. Де ж логіка?

Зі слів Путіна випливає, що прийняття цього закону — це справа «вузьколобих людей і крайніх націоналістів». Хто націоналісти? 325 українських народних депутатів, що проголосували за закон? Так якби вони були націоналістами, не підтримували б корінні народи, влаштовували б їм репресії і дискримінації, як це робить влада в Росії.

У Держдумі прийняли заяву, що засуджує український законопроєкт про права корінних народів, і заявили, що звернулися в ПАРЄ і ОБСЄ з протестом. Росіяни, мабуть, забули, що міжнародне співтовариство теж послідовно відстоює права корінних народів, а також підтримує позицію України щодо Криму і права корінних народів не тільки в Україні, де вони дотримуються, але і в Росії, де вони порушуються. Тож скарга віцеспікера Толстого — то є скарга на самого себе. Адже міжнародні організації відзначають, що український закон відповідає вимогам Декларації ООН про права корінних народів, до якої Україна приєдналася кілька років тому.

Корінними народами України, які сформувалися на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми та кримчаки, тобто народності, які сформувалися на території України і не мають за рубежем власних державних утворень. При чому тут етнічні росіяни, угорці, поляки, румуни, білоруси, молдавани, греки, словаки? Етнічні меншини — це зовсім інші категорії національних спільнот, і їх права в Україні також забезпечені відповідно до їх статусу. Пьотр Толстой, замість того, щоб втручатися у внутрішні справи України, краще подбав би про такий же рівень забезпечення прав меншин на території своєї Росії. Бо у 21-му столітті соромно вже не відповідати нормам міжнародного права.

Схожі новини