Передплата 2024 «Добра кухня»

“На деяких пунктах ЗНО авдиторії були напівпорожні”

Завершилася основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання 

15 червня відбулося ЗНО з географії — останнє тестування основної сесії ЗНО-2021, яка стартувала 21 травня. Чи все минуло так, як було заплановано? З якими проблемами довелося зіткнутися? Про це розповіла директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Лариса Середяк, фото ЛОДА
Лариса Середяк, фото ЛОДА

— На останньому тестуванні, з географії, явка становила 63 відсотки, — каже пані Лариса. — Це найменший відсоток за всі роки. На жаль, одна дитина користувалася шпаргалкою, яку було вилучено, і вона не змогла отримати результат.

— А чому така низька явка?

— Випускники не прийшли, бо їм не треба. Раніше було вирішено, що державна підсумкова атестація відбуватиметься у формі ЗНО — діти складають один іспит, а отримують дві оцінки. Одну для вступу, а одну — для школи. Випускникам треба було скласти чотири предмети — три для вступу, а четвертий — для атестата. І більшість з них обрали географію. А потім ДПА відмінили — внесенням змін до Закону про освіту. Тому на географію прийшли лише ті, кому цей предмет потрібний для вступу… ДПА має бути обов’язково, щоб можна було оцінити стан освіти. Бо ж другий рік триває дистанційне навчання через пандемію, і треба порівняти рівень знань 2021 року з 2019-м, коли не було пандемії. Ми ж колись давно складали випускні іспити у школі, потім вступні в інститут. А тут Верховна Рада вирішила, що наші випускники дуже перевантажені…

— Коли будуть перші результати ЗНО?

— 18 червня очікуємо результатів з англійської, німецької, французької та іспанської мов, а також — з фізики. 24 червня будуть з математики, 25 з української мови, 30 — з географії. Усі отримають результати до вступної кампанії, яка стартує у серпні.

— А додаткова сесія?

— Почнеться з 29 червня. А 30 червня велика вступна кампанія магістрів. Єдиний вступний іспит з іноземних мов. На Львівщині зареєструвалося близько 10 тисяч осіб. Маємо 22 пункти тестування, це дуже багато. 14 липня додаткову сесію буде завершено.

Схожі новини