Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сім років тому українські сили визволили Маріуполь від окупантів

13 червня 2014 року українські війська звільнили від бойовиків місто Маріуполь у Донецькій області

Про це повідомляють #Букви.

У квітні сепаратисти захопили Маріупольську міську раду. 9 травня штурмували міське УВС — Маріуполь перейшов під їхній цілковитий контроль. Під час цих подій поранили та взяли у полон голову УВС Валерія Андрощука, вбили голову ДАІ Віктора Саєнка та бійця добровольчого батальйону міліції «Азов» Родіона Добродомова.

Бойовики встановили барикади із бетонних блоків на кількох вулицях у центрі міста. Робота установ міліції, СБУ та прокуратури була повністю паралізована.

Україна контролювала лише маріупольський аеродром, на якому перебували українські нацгвардійці, військовослужбовці Збройних Сил України та півтори сотні добровольців із батальйону МВС «Азов».

Українські сили планували штурм Маріуполя на 23 травня 2014 року, щоб місцеві жителі проголосувати разом з іншими українцями на президентських виборах, та згодом відмовилося від цього плану.

Остаточною датою початку визволення обрали 13 червня.

Легендарні кадри — 10 травня 2014 року:

Звільнення міста

Станом на 13 червня 2014 року у Маріуполі залишалося близько сотні бойовиків. Здебільшого це були місцеві колаборанти.

В операції зі звільнення міста брали участь 150 бійців «Азову», дві роти батальйону «Дніпро-1», дві роти Національної гвардії, бійці 79-ї окремої аеромобільної бригади ЗСУ та спецпідрозділ МВС.

Уранці бійці «Азову» через приватний сектор почали просуватись до центру міста, де і сиділи бойовики. Головні вулиці перекривали барикади, а весь центр Маріуполя було заміновано.

Українські бійці вдало зачистили територію: знищили ворожу техніку, відновили контроль над усіма захопленими спорудами.

Схожі новини