Передплата 2024 ВЗ

“У цивілізованих країнах президентських університетів немає”

А в Україні його хочуть створити. Ціна питання — 7,2 мільярда гривень!

Глава держави здивував українців новою ідеєю-фікс. Хоче збудувати у Києві президентський університет, де готуватимуть «людей майбутнього». В уяві Володимира Зеленського, саме у цьому виші «найкращі педагоги» плекатимуть «найкращі кадри» для управління країною.

Макет президентського університету. Фото з відкритих джерел
Макет президентського університету. Фото з відкритих джерел

Будівництво президентського університету обійдеться державному бюджету у 7,2 млрд грн. Споруджуватимуть його упродовж трьох років на 16 гектарах території колишньої Виставки досягнень народного господарства у Києві. Очікується, що там з’являться п’ять наукових і один адміністративний корпус, апарт-готелі для студентів і викладачів, буде своя лікарня, спортзал, паркова зона. Тут працюватимуть дипломатична служба і офіси міжнародних компаній (що не зовсім зрозуміло).

За задумом президента, у новому університеті готуватимуть фахівців зі сфери захисту держави (у перший рік начебто наберуть 120 студентів). Нас запевняють, що по завершенні навчання вони працюватимуть над інформаційною та кібербезпекою, скажуть своє слово у питаннях штучного інтелекту, нано-, аерокосмічних, енергетичних і біотехнологій. «Наша мета — найкращі умови, найкращі викладачі, учні зі всієї України, яку вчитимуться безплатно. А потім — будуть працювати у державі, реалізуватися тут. На благо нашої держави, на захист кожного українця», — заявив Володимир Зеленський.

Ідею президента «на ура» сприйняли у Міністерстві освіти й науки. А от багато експертів і політиків відгукуються на неї критично. Вважають її популістським кроком, розтратою державних коштів, кажуть, що створення університетів не входить до компетенції президента. Для порівняння зазначають: у найпрестижнішому виші країни — Київському національному університеті ім. Шевченка — навчається 20 тисяч студентів, а на їх підготовку витрачають лише 2 млрд грн…

Такою фотожабою з портретом скандального нардепа-“науковця” Іллі Киви відреагували у соцмережах на “університетську” ідею Зеленського.
Такою фотожабою з портретом скандального нардепа-“науковця” Іллі Киви відреагували у соцмережах на “університетську” ідею Зеленського.

Народний депутат від «ЄС» Олег Синютка зауважив: «Пане президенте, в Україні близько 300 вишів, де навчається понад мільйон студентів. Виходить замість того, аби створити гідні умови навчання в чинних вишах та реформувати систему вищої освіти, ви хочете забрати мільярди з освітньої галузі на створення „золотої клітки“ для однієї сотні студентів… Уявляю собі помпезність відкриття. А „Квартал“ виступатиме?»

Не у захваті від від «ноу-хау» Зеленського і колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін:

«Ідея нового університету «з нуля» не спрацює. Якщо щось вийде і вдасться тримати рівень, то всі випускники поїдуть за кордон, а навколо буде все той же нереформований жах. Якщо не вийде — тим більше. Університетів та їхніх відділень у нас майже 300 — більше, ніж в будь-якій країні на кількість мешканців. Про якість усім відомо. Взяти декілька університетів і перезавантажити їх в один класний — це було би супер! І не потрібно було б освоювати багато коштів і займати територію ВДНГ. Схоже, у в сфері освіти та науки все буде «як завжди».

Цікаве узагальнення зробив професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. Науковець каже: «Президентські університети/академії є у Росії, Киргизстані, Узбекистані, Казахстані. Але немає їх у цивілізованих країнах».

Схожі новини