Передплата 2024 «Добра кухня»

Інноваційні «диверсанти»?

Компанія з російсько-харківськими власниками будує впритул до стратегічного об’єкта – Академії сухопутних військ

Поки у львівській мерії тріумфально відкривають радянську мозаїку на фасаді колишньої їдальні колишнього заводу «Львівприлад», у тіні залишається будівництво на решті території заводу, яка межує зі стратегічним об’єктом — Академією сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

28 травня виконком по­годив містобудів­ні умови і обмеження на нове будівництво ТОВ «Львів Сіті» багатоквартирного житло­вого комплексу на території ко­лишнього заводу «Львівприлад» на вул. Стрийській, 48. Житловий комплекс LvivTech. City із вбудо­ваними приміщеннями громад­ського призначення, дитячим са­дочком та підземними гаражами розташується навпроти Стрий­ського парку, між вулицею Саха­рова і територією Академії сухо­путних військ.

Проєкт реалізує інвестиційно-девелоперська компанія UPD, за­мовником є ТОВ «Львів Сіті». ЖК буде частиною величезного жит­лово-офісного кварталу, або ж інноваційного парку, як називає його забудовник. Як йдеться на сайті Lviv-Tech.City, комплекс за­гальною площею понад 65 тис. кв. метрів складатиметься з шес­ти 6−14-поверхових будинків з підземними паркінгами на майже 300 місць, громадським просто­ром та сучасним ландшафтним дизайном. Будівництво планують завершити до кінця 2025 року.

Але не все так просто. Як йдеться в розслідуванні «Ро­сійський дім» з видом на «Су­хопутку», яке провів журналіст «Еспресо.Захід», будівництво біля стратегічного об’єкта по­чинає фірма, пов’язана з росій­ськими власниками. Офісна час­тина кварталу, яку реалізовує та сама фірма, вже частково збу­дована. Загалом там заплано­вано три офісні центри. Керівни­ком ТОВ «Львів Сіті» є колишній керівник міського департаменту «Євро-2012» та управління тран­спорту Олег Засадний.

У 2007 році майно колись по­тужного стратегічного радян­ського заводу «Львівприлад» викупляли на аукціоні дві фірми — «Північ, ЛТД» і «Гуманітарний про­ект». До другого підприємства має безпосереднє відношен­ня ексзаступник гендиректора «Львівприладу», ексдепутат ЛМР від ВО «Свобода» Роман Плах­тій. «Виглядає, саме він «прива­тизовував» держпідприємство в середині 2000-х, — пише «Еспре­со.Захід». — Його викупило тоді за 3,5 млн доларів (у сучасному еквіваленті) «Північ, ЛТД», а «Гу­манітарний проект» Плахтія був формальним конкурентом. Ком­панія «Північ, ЛТД» має харківську прописку, її пов’язують з одіоз­ним тандемом Кернеса і Добкіна. Попри те, що підприємство «Гу­манітарний проект» програло на аукціоні, саме воно було власни­ком приміщень колишнього за­воду і саме воно продало їх фір­мі «Львів Стандартбуд».

ТОВ «Львів Стандартбуд» за­сновано у 2015 році спеціально під проєкт забудови частини за­воду. Зараз керівником цієї фір­ми є той же Олег Засадний. За даними з відкритих джерел, за­сновником ТОВ «Львів Стан­дартбуд» є мешканець Калуша Ярослав Марчук. Воно належа­ло кіпрській компанії «Pollentia Enterprises Limited», кінцевим бе­нефіціаром якої була громадян­ка Росії Людмила Саламатіна. А її чоловік Григорій Саламатін у хар­ківській пресі згадується як парт­нер Михайла Добкіна і пов’язаний із кримінальними колами.

У липні 2019 року бенефіціа­ром компанії став відомий київ­ський забудовник Василь Хмель­ницький. У листопаді цього ж року ще одним співвласником стала Ольга Філатова-Кривець­ка, дружина Ігоря Кривецького, який, за певною інформацією, є одним із головних спонсорів ВО «Свобода».

Наразі бенефіціаром ТОВ «Львів Сіті» є жителька Словач­чини Ельвіра Тєнішева. А у 2019-му бенефіціаром цієї компанії була та сама Людмила Салама­тіна. «Фактично зараз міська вла­да готується віддати під забудову значну ділянку біля стратегічного навчального закладу, де вишко­люють майбутніх офіцерів ЗСУ, підприємству, яке ще донедав­на перебувало у власності про­російських кримінальних кіл Хар­кова, — йдеться у розслідуванні. — Проаналізувавши зміну госпо­дарів та інші транзакції, можна припустити, що зараз лише фор­мально призначено іншого бене­фіціара без відвертого „шлейфу“ зв’язків з Росією».

«Високий Замок» ще у 2016 році описував скандал, який ви­ник довкола запланованого бу­дівництва на території «Львівприладу» біля стратегічного об’єкта — військової академії. Тоді навіть спеціальні прескон­ференції з цього приводу прово­дили. Йшлося про те, що будь-які об’єкти, зведені на межі з Акаде­мією сухопутних військ за кошти російського походження, мож­на розцінювати як підготовку до диверсійних заходів. А Україн­ська народна партія звернула­ся до президента, генпрокурора, НАБУ та СБУ з вимогою переві­рити інформацію щодо можливо­го російського походження інвес­тиційних коштів, а також загрози нацбезпеці у зв’язку з будівни­цтвом об’єктів коштом інозем­ного капіталу поруч із режимним військовим об’єктом.

Журналістка «ВЗ» тоді надси­лала інформаційний запит в СБУ Львівської області: чи проводи­лася перевірка щодо власни­ків майбутнього будівництва, чи справді вони є громадянами РФ, чи становить таке сусідство ін­формаційну небезпеку для Ака­демії? З СБУ відповіли, що за­питувана інформація становить державну таємницю…

Але, як би там не було, у 2016-му, у розпал гібридної ві­йни з країною-агресором, бу­дівництво біля «сухопутки» за­вдяки громадському розголосу вдалося зупинити. Тож чому його дозволили зараз, коли хіба лінивий не говорить про ймовір­ність повномасштабної війни з Росією?

Коментарі для «ВЗ»

Андрій Садовий, міський голова Львова

Виконавчий комітет дозволів на будівництво не видає. Дозвіл на будівництво видає Державна інспекція архбудконтролю. Щодо цього будівни­цтва, то до нього має безпосереднє відношен­ня український підприємець Василь Хмельниць­кий. У цьому комплексі має бути ІТ-університет. Проєкт курирує Олег Засадний. Він є публічною особою, колись очолював у ЛМР департамент «Євро-2012». Стосовно архітектури цих буді­вель зауважень немає. Важливо, щоб все було витримано у певному архітектурному стилі. Там є офіційне право власності. Управління архітек­тури зауважень до цього не має. Тому щодо міс­тобудівних умов зауважень не було. Якщо є фак­таж, який входить у суперечності з нормами українського законодавства, треба звертатися у правоохоронні органи. Щодо попередніх влас­ників, які, як ви кажете, пов’язані з Росією і хар­ківськими кримінальними кланами, то, наскіль­ки мені відомо, Хмельницький це викупив. Якщо люди мають власність і звертаються щодо пра­ва діяльності та сплачують податки на користь міста, то для нас важливо, щоб з точки зору ес­тетики все було органічно.

Антон Миронович, речник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Щодо якихось загроз національній безпеці чи державній таємниці — це компетенція правоохо­ронних органів. Академія жодного стосунку до цього будівництва не має, і наразі воно Акаде­мії не заважає.

Схожі новини