Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Операція «Вакцинація»

Львів першим в Україні запустив Центр вакцинації населення від коронавірусної інфекції

У Львові сьогодні розпочав роботу перший в Україні Центр вакцинації населення. Його обладнали на базі стадіону «Арена Львів». Проєкт стартував одразу в трьох містах України — Львові, Києві та Одесі.

У перший день роботи Центру станом на 15.00 було провакциновано 170 осіб. Серед перших вакцинованих — представники ІТ-кластеру та особи старші за 60 років, які зареєструвались у додатку «Дія». Загалом у додатку зареєстрували понад 20 тисяч осіб.

«У Центрі працюють чотири спеціально навчені бригади. Дві бригади — до обіду, дві — після обіду. Щеплення проводять мешканцям нашої області, які зареєструвалися у додатку «Дія», — повідомили в департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА.

Бригади складаються з медиків львівських лікарень. Щеплення проводять китайською вакциною CoronaVac. Напередодні регіональний координатор з питань вакцинації проти коронавірусної інфекції у Львівській області Олег Когут розповів:

«Ця вакцина є інактивованою, тобто у її складі є вбиті частинки вірусу, які «тренують» наш імунітет. Вакцини такого типу використовують вже багато років, зокрема проти дифтерії, гепатиту B і поліомієліту.

Перевозити та зберігати препарат можна при температурі 2−8°C. Вакцина CoronaVac випускається в однодозових флаконах".

Кореспондентка «Високого Замку» спостерігала, як усе це відбувалося. Отож, розпочнемо від самого початку — доїзду. Для зручності тих, хто висловив бажання вакцинуватися у Центрі, до стадіону «Арена Львів» пустили безкоштовні автобуси від площі Петрушевича до стадіону і назад. Всього за день автобуси робили по п`ять рейсів.

Сідаю в автобус, кидається в очі, що людей зовсім небагато: на великий комунальний автобус — до десятка пасажирів. Уже через півгодини ми доїхали до «Арени Львів». Центр вакцинації в окремому сучасному приміщенні, його можна легко знайти по банерах. Він поділений на кілька зон. У першій, вхідній зоні нас зустрічав адміністратор, який вимірював температуру та перевіряв за списком осіб, які прийшли на вакцинацію. Нашій групі довелося зачекати, бо перед тим ще вакцинували айтішників, а їх було до двадцяти. Не бракує тут телевізійних камер, приїхало навіть Польське телебачення.

Нарешті доходить черга до нашої групи. Потрапляємо у вакцинаційну зону, обладнану відповідно до норм і стандартів. Тут є дві таких зони. У кожній — стіл, раковина, канапа та стільці. Загалом атмосфера була спокійна, доброзичлива.

Молодша медсестра Ярослава Васьків, яка працює у 2-му міському поліклінічному відділенні 5-ої міської клінічної лікарні, підтвердила наші враження: «Як бачите — усе йде спокійно і так, як було заплановано. Немає гострих станів, конфліктів, незадоволених».

Тим часом почали приїжджати своїм транспортом люди, які зареєструвалися через «Дію», люди з категорії «60+» і ті, що не підпадали під жодну з категорій. Їх напередодні обдзвонювали і запрошували на щеплення. До речі, більшість із них вирішили добиратися власним транспортом, а не автобусом.

Координатор новоствореного Центру вакцинації населення Андрій Сороколіт розповів, що складено відповідний графік, за яким все розписано так, щоб не створювалися черги.

«Перед вакцинацією кожного пацієнта оглядає лікар, міряють тиск, розпитують. Якщо все гаразд, тоді щеплюють. На одне щеплення відводиться три хвилини, — розповів Андрій Сороколіт. — Потім щеплена особа півгодини має посидіти у зоні очікування. Все зроблено так, щоб людям було комфортно, щоб вони змогли вакцинуватися у Центрі у вихідні».

У приміщенні, де відбувається вакцинація, лунає спокійна музика. Медики розповіли, що коли людина чує таку музику, то вона навіть перестає боятися. Медики зустрічали всіх привітно і старалися, аби люди отримували задоволення.

Розпитую людей, чи задоволені вони організацією процесу. Більшість розповідали, що чули багато скептиків, які не вірять, що можна так просто записатися і потрапити на вакцинацію.

«Навіть перед тим, як іти сюди, мені знайомі сказали, що тебе можуть пересортувати і вакцину отримає інша людина. Але, як бачите, я тут. Це реально працює», — зазначив пан Віталій.

Львів’янка Надія вирішила записатися від самого початку, ще до «Дії».

«Тому що вакцинація потрібна не тільки для тебе, а й для людей навколо. Не потрібно думати тільки про себе. Люди є різні. Є такі, що важко переносять недугу. Весь час чуємо, скільки смертей від ковіду у світі, у нашій області. Це потрібно. Закликаю всіх вакцинуватися», — сказала жінка.

Пані Надія приїхала у Центр з чоловіком. Вакцинувалася тільки вона, бо чоловік не зголосився. Однак коли ми поверталися додому, то у пана Андрія не було жодних вагань, що слід записуватися і щеплюватися. Це він неодмінно зробить найближчим часом.

Після вакцинування люди переходили у зону очікування, де мали перебувати під наглядом медиків до 30 хвилин. У зоні очікування можна було замовити напої. Для медиків — безкоштовно.

Вакцинуватимуть осіб упродовж суботи та неділі від 10.00 до 19.00. Нагадаємо, що від пл. Є. Петрушевича організовано безкоштовний доїзд.

Схожі новини