Передплата 2024 «Добра кухня»

«Наша сім’я майже рік перебуває у суцільному стресі»

У Львові триває резонансний судовий процес у справі зґвалтування 11-річного Стратона Яцківа

Нагадаємо, 18 червня минулого року на вул. Роксоляни (район Левандівка) 11-річний Стратон Яцків гуляв біля свого будинку з друзями. До дітей підійшов 18-річний Мирослав М. і попросив допомогти відтягнути його мопед. Допомогти зголосився Стратон. Мирослав завів хлопчика у місцеві хащі, де й зґвалтував. Коли педофіл виходив із хащів, його бачили діти, які повідомили батькам Стратона. Сам хлопчик розповів страшну правду батькам. Родина Яцківих вирішила зробити справу максимально публічною, справедливо сподіваючись на підтримку громадськості, яка має убезпечити від того, що справу «замнуть».

Ґвалтівника затримали за кілька го­дин після злочину. Зі ЗМІ стало відо­мо, що затриманий у присутності по­ліцейських зізнався батькам, що саме він зґвалтував хлопчика. Після цього бать­ки заборонили йому говорити і виклика­ли адвоката. Після затримання обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Від­тоді Мирослав М. перебуває у СІЗО.

У потерпілих немає претензій до ро­боти Залізничного райсуду, але справа затягувалася — то через карантин, то че­рез хвороби адвокатів протилежної сто­рони. Засідання відбувалися у закрито­му режимі (через делікатність справи). Яцківи інформували у соцмережах про перебіг судового процесу. І от нарешті розгляд справи пожвавився. Водночас пожвавилися дії батьків та адвокатів об­винуваченого.

Під час судового засідання 20 травня Софія Яцків забила на сполох у соцмере­жах: під стіни суду прийшли якісь люди, вбрані у білі футболки із написами «Ми­рослава додому» і «Брехунів за ґрати». Як з’ясувалося згодом, це були батьки, ро­дичі та друзі Мирослава М.

24 травня батько потерпілого Олег Яцків розповів журналістам, що його ро­дину оббріхують і звинувачують у брехні: «Тітушки» у білих футболках скандували, що ми брехуни, що нас треба посадити за ґрати, а хлопець не винен. Та сторо­на почала поширювати чутки, що ми це все організували, найняли псевдожурна­лістів… Наша сім’я майже рік перебуває у суцільному стресі. Ми у «підвішеному» стані: нічим не можемо займатися, нічо­го не можемо планувати. Тому й попро­сили громадськість прийти нас підтри­мати. Хочемо пришвидшення процесу. Добре, що Стратона розраджують дру­зі, допомагають йому забути минуле. Він добре соціалізований, у сім’ї атмосфера добра, даємо собі раду".

Небайдужі львів’яни, які підтримують родину Яцківих, кинули гасло «Ні — затя­гуванню судового процесу!». Підтрима­ти постраждалу родину під приміщення суду прийшли багато журналістів, публіч­ні особи.

Адвокат постраждалої сторони Іван Василишин у кулуарах судового засі­дання, яке відбулося 24 травня, повідо­мив журналістам, що, на його думку, спра­ва не затягується, і найближчим часом має закінчитися. «На цьому засіданні до­сліджуємо докази, — сказав він. — Там усе зрозуміло — встановили причетність підозрюваного до злочину. Проте ще є бага­то матеріалів, які треба вивчати. Ще буде на одне чи два засідання. Орієнтовно все триватиме до осені». За словами Івана Ва­силишина, у протилежної сторони зміни­лося вже п’ять чи шість адвокатів.

Також під стіни суду прийшли бать­ки обвинуваченого та його сестра. Бать­ки стверджують, що Яцківи оббрехали їхнього сина. «Нас ні про що не запиту­вали, крім нашого фінансового стану, — сказав батько обвинуваченого. — 20 червня минулого року, коли Мирославу обирали запобіжний захід, усі цікавилися нашим фінансовим станом». «Він ніколи не вчиняв цього злочину, — сказала мати обвинуваченого. — Вони дуже сильно по­милилися, коли за ним слідкували. Якщо Софія Яцків думає, що справа закінчить­ся у Залізничному суді, то помиляєть­ся, вона завершиться в Європейському суді. За наклеп і кожен день перебування Мирослава в СІЗО потрібно відповідати. Наш син 11 місяців і тиждень перебуває в СІЗО. Враховуючи його сильний харак­тер, почувається нормально».

«Хтось гарно написав сценарій. Хтось заробити хотів, хтось собі хотів піар на виборах зробити… У мене є дані, що зви­нувачення неправдиві. Там є багато пи­тань до експертизи. Наприклад, відо­мо, що є два види сперми від двох різних осіб», — прокоментував журналістам ад­вокат обвинувачуваного Ігор Мамчур.

Схожі новини