Передплата 2024 ВЗ

23 травня - День Героїв України

День Героїв або Свято Героїв — щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передусім лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, ОУН-УПА, а також Героїв Небесної Сотні та сучасної російсько-української війни

Дата 23 травня була вибрана не випадково, розповідає Армія.inform.

Ідея свята виникла у середовищі українських націоналістів. Уперше офіційно його запровадили постановою І І Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові: «Обов'язковими організаційними святами є: свято соборності 22 січня, свято Героїв революції дня 23-го травня і День боротьби 31 серпня».

Дата 23 травня була вибрана не випадково — у травні за суперечливих обставин загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський. А 23 та 25 травня були вбиті лідери українського визвольного руху Євген Коновалець та Симон Петлюра.

Довідково. Євген Коновалець був природженим лідером. У 27 років, з’явившись у Києві після російського полону, він створив та очолив одну з найбоєздатніших частин армії Української Народної Республіки — формацію Січових стрільців, яка відіграла вирішальну роль в багатьох критичних ситуаціях: під час січневого більшовицького заколоту в Києві у 1918-му, антигетьманського виступу Директорії, а також під час боїв 1919 року.

Євген Коновалець став своєрідним «містком» між двома поколіннями учасників боротьби за незалежність: тими, хто боровся в 1917—1921 і тими, хто повстав у 1940-і.

Свято Героїв під час Другої світової війни та після її завершення відзначали учасники визвольного руху

Цього дня члени та юнацтво ОУН проводили закриті святкові зібрання. Кімнату, в якій відбувалися подібні заходи, прикрашали прапорами та портретами Міхновського, Коновальця та Петлюри.

Передбачалося дотримання певного церемоніалу, складовими якого було вшанування пам’яті полеглих героїв хвилиною мовчання, зачитування наказу крайового Провідника, виголошення коротких промов та складання присяги новими членами організації.

Такі сходини, зазвичай, тривали до півгодини. Для широкого загалу, де було можливо, відбувалися «масові» святочні зібрання. А біля могил місцевих героїв збиралися люди, співали Гімн України, марш «Зродились ми великої години», виголошували промови.

«Точно о 8.30 вечора в дні 23.05 мають дзвонити дзвони у всіх церквах. Могили прибрані квітами, зі стрічками національними і організаційних кольорів. З хвилиною биття запалити довкруги могили чотири великі смолоскипи, які мають горіти цілу ніч. Національний Прапор вивішати на могилі через цілий 23/5 і 24/5. Організаційний Прапор [прапор ОУН] вивішати лише під час святочного зібрання. Біля Могили має стояти весь час святочно зібрана почесна сторожа з хлопців і дівчат», — йдеться в «Інструкції ОУН у справі святкування 23/5. Свято Героїв Революції».

Цей день був особливим і у середовищі української діаспори, яка популяризувала тяглість української військової традиції та героїзм воїнів від часів Давньої Русі, козаччини до двадцятого століття, наводячи приклад Української Галицької армії, Січових Стрільців, Армії УНР, ОУН та УПА. Пам’ять про полеглих героїв, знакові битви вони вважали потужним мобілізаційним та патріотично-виховним чинником, який мотивував до боротьби за незалежність наступні покоління.

Герої Небесної Сотні та сучасної російсько-української війни

Після 1991 року свято стало набувати популярності, особливо на Заході Україні. Наразі воно не є офіційним, але традиція вшанування героїв 23 травня міцнішає. Особливо з огляду на те, що нині українці відстоюють територіальну цілісність та право на вільний вибір розвитку своєї держави.

З 2014 року до списку Героїв вносять імена захисників України, які сьомий рік поспіль захищають Україну від російського агресора.

Усі українські герої різні за віком, світоглядом і соціальним статусом. Проте об’єднує їх одне — любов до рідної землі!

Схожі новини