Передплата 2024 ВЗ

«Викладач, який образив мільйони українців, більше у нас не працює»

Олександр Макаренко з Чорноморська, що на Одещині, назвав українську «мовою окупантів і фашистів»

Мовний скандал вибухнув довкола викладача Чорноморського морського коледжу Одеського Національного морського університету. Викладач з охорони праці й транспортних технологій Олександр Макаренко у коментарі у соцмережах назвав українську мову «псячою» і «мовою окупантів та фашистів» і попросив до нього звертатися російською або білоруською.

«Я не розумію вашу пся­чу мову, пишіть калі ласка па-білоруські альбо па-російськи. Я ня мовлю украінскай мовой и папери пишу па-руську, хоць відаю яє. Для мяне гета ваша украінская мова — мова окупан­тау та фашистау», — написав Макаренко. Також Макаренко висловив незадоволення щодо нового українського правопису. Власне через нього у викладача й виникла словесна перепалка з дописувачами…

Журналістка «ВЗ» зателефо­нувала у цей навчальний заклад, аби довідатися, якою є пози­ція інших викладачів. Заступни­ця директора з виховної робо­ти Чорноморського морського коледжу Одеського національ­ного морського університету Наталія Федорова прокоменту­вала скандал так:

— Від нинішнього дня цьо­го викладача у нашому навчаль­ному закладі вже немає. А те, що сталося… Я собі навіть уяви­ти такого не могла! Я з повагою ставилася до його позиції. Він, як нам було відомо, є членом бі­лоруської громади (лише піс­ля скандалу колектив довідався, що Макаренко очолює білорусь­ку спільноту. Авт.). Я йому за­дала таке питання: «Як людина, яка начебто плекає рідну мову, може з такою зневагою ставити­ся до мільйонів людей, для яких українська мова є рідною?».

— Він справді етнічний бі­лорус?

— Так, хоча, як з’ясувалося під час розмови адміністрації з ним, народився у Житомир­ській області. І, до речі, вчора він спілкувався з нами україн­ською мовою. Досить непогано нею говорить.

— А до того ви спілкувалися російською?

— У побуті у нас багато лю­дей спілкуються російською. Ви ж розумієте, у нас такий регіон.

— А викладав він якою мо­вою?

— Написав у соцмережах, що не викладає українською мо­вою. Хоча всі документи у нього українською. Мене цікавило, чи не поширював він свою думку щодо української мови на сво­їх уроках. У тих групах, де він працював, ми поспілкувалися, і нам сказали «ні». Як він нам по­яснював, це не є його позиція. Сказав, що його образили у со­цмережах. Я йому кажу: «Ви ро­зумієте, вас образила одна лю­дина, — а ви образили мільйони людей!».

— Що йому не сподобалося?

— Йому не подобається но­вий український правопис, осо­бливо фемінітиви.

— У вашому навчальному закладі викладачі якою мо­вою викладають?

— Викладають українською мовою.

— Макаренко написав зая­ву за власним бажанням?

— Ні, його звільнили. Це наша принципова позиція. Думаю, навряд чи буде десь викладати. У нас він працював років зо три, не більше. Я не так часто з ним спілкувалася. Викладав охорону праці, транспортні технології. У спілкуванні антиукраїнських по­зицій не висловлював. Коли ми це прочитали, то були шокова­ні… Усі викладачі були за його звільнення.

Коментар для «ВЗ»

Святослав Літинський, викладач, активіст, захисник української мови

Громадянське суспільство обурилося, і викладача звільни­ли. Бачимо, що закон про державну мову діє. Такі випадки ви­кликають у суспільстві осуд та резонанс. Викладання в укра­їнських навчальних закладах має вестися державною мовою. Чи викладають у цьому коледжі на Одещині українською? Під­готую звернення до Міносвіти щодо перевірки Чорноморсько­го морського коледжу Одеського національного морського уні­верситету.

Схожі новини