Передплата 2024 «Добрий господар»

«Виправну колонію № 48 хочуть продати у добрі руки. Питання лише – у чиї?»

Міністерство юстиції продає у Львові недіючу пенітенціарну установу. Це майже 14 гектарів землі з підведеними комунікаціями, не дуже далеко від центру міста

Програма Міністерства юстиції «Велика приватизація в’язниць» набирає обертів. Дійшла черга і до Львова. Фонд держмайна виставив на аукціон у Prozorro Львівську виправну колонію № 48 (вул. Хуторівка, 2). Колонія не діє від 2018 року. Торги мають відбутися вже 3 червня. Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська під час робочого візиту до Львова.

«Кілька років тому, коли устано­ва ще функціонувала, вона була наповнена лише на 40%, — за­значив Денис Малюська. — Тому Мін’юст прийняв управлінське рішення щодо до­цільності консервації ДУ „Львівська ви­правна колонія (№ 48)“ — з січня 2018 року вона не здійснює своїх функцій. Усіх засуджених тоді перевели до інших установ виконання покарань з відповід­ним режимом. Але, попри консервацію об’єкта, кошти на його утримання про­довжували витрачатися з державно­го бюджету. Саме тому нині виставляємо цю установу на аукціон. Пропонуємо інвесторам придбати собі об’єкт з усіма підведеними комунікаціями і заразом — зробити свій фінансовий внесок у будів­ництво нової пенітенціарної інфраструк­тури України». За словами міністра, від 2018 року на утримання нефункціоную­чої колонії витратили 20 млн грн.

Львівська виправна колонія № 48 йде на приватизацію двома лотами: перший — об’єкти нерухомості, розташовані на зе­мельній ділянці 10,6 га, зі стартовою ціною 132,7 млн грн; другий — нерухоме майно, розміщене на 3 га землі, зі стартовою ці­ною 3,4 млн грн. Це величезна площа, за­галом майже 14 гектарів землі. Близько сотні будівель, які є на ній, по суті вже є ру­їнами. Зрозуміло, зацікавити потенційного інвестора тут може лише земля.

Утім, не всі у Львові у захопленні від наполеонівських планів Мін’юсту щодо території колишньої колонії. Є й інші дум­ки щодо того, як можна використати 13 га землі неподалік центру, крім забудо­ви її вже звичними житловими багато­поверхівками. Нардеп від «Європей­ської Солідарності» Олег Синютка, коли балотувався на посаду міського го­лови Львова, зустрічався з мешканцями мікрорайону. Обговорювали концепцію використання цих площ і дійшли висно­вку, що там може бути виключно громад­ська забудова.

«Львівську виправну колонію № 48 хо­чуть продати у добрі руки. Питання лише — у чиї? — написав Олег Синютка у своє­му ФБ. — Колонія на Хуторівці — це май­же 14 га землі неподалік центру. Дея­кі міські чиновники відверто втішились планами Мін’юсту. Невже команда мера досі не розрахувалась із забудовника­ми за вибори? Інколи мені видається, що львівська мерія десь тихенько виношує план виселення львів’ян зі Львова. Ще восени я зустрічався з мешканцями цього мікрорайону, і ми проговорили чіт­кий план того, що може бути на терито­рії колонії. Нічого, окрім школи, садка чи громадського простору. Жодних житло­вих забудов, які рентабельні для двох-трьох людей і загрозливі для львівської громади. На цій позиції стою і сьогодні. Моя вам порада: спробуйте домовитись з Мін’юстом про можливість викупу і бу­дівель, і землі. Як влада у місті, наполя­гайте на цільовому призначенні земельної забудови — виключно під громадську забудову. Трьох термінів тотальної забу­дови міста, здається, вже вистачило. Почніть працювати не на себе, а на людей».

Тим часом Міністерство юстиції на кошти, отримані від приватизації неді­ючих та неефективних пенітенціарних установ, планує побудувати нові, сучасні об’єкти. У Львові, зокрема, міністерство планує побудувати новий слідчий ізоля­тор — на вулиці Збиральній. Це начебто буде сучасний європейський комплекс, куди в подальшому перемістять утри­муваних осіб із нині діючого СІЗО на Городоцькій. Цей слідчий ізолятор роботу припинить. Ще 2018 року в Міністерстві юстиції заявляли, що знайшли інвестора, який побудує в історичній будівлі на Го­родоцькій торгово-розважальний центр і музей. Проте досі той інвестор не давав­ся чути…

Зате Львівська міська рада щойно оголосила всеукраїнський архітектурний конкурс на проєкт нового слідчого ізо­лятора для тисячі арештантів — на вули­ці Збиральній. Про це повідомило управ­ління архітектури та урбаністики ЛМР. На території СІЗО, окрім корпусів для ув’язнених, передбачається медичний блок, спортивний зал, їдальня, окремі прогулянкові зони для чоловіків і жінок, майданчики для занять спортом тощо. Об’єкт має стати взірцем закладів пені­тенціарної служби й задавати нові євро­пейські стандарти для закладів відбуван­ня покарань в Україні. Призовий фонд конкурсу — 260 тис. грн. Проєкт-пере­можець стане основою для розробляння проєкту комплексу нового СІЗО.

Схожі новини