Передплата 2024 «Добрий господар»

Окружний адмінсуд Києва виключив Малехів зі складу Львова...

У Ратуші обіцяють подати апеляцію – щоб повернути «бунтівне» селище

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним включення Малехівської територіальної громади Жовківського району до Львівської територіальної громади (з адміністративним центром у Львові). З позовом до суду звернулася громада Малехова. У рішенні Феміди йдеться, що під час включення Малехова до складу Львівської ОТГ були грубі юридичні порушення щодо принципів добровільності, відкритості та прозорості — при формуванні перспективного плану території Львівської територіальної громади.

Юрист Малехівської сільської ради Олег Лосин розповів «ВЗ», що торік громада Малехова хотіла приєднатися до Мурованської територіальної грома­ди. На сільських зборах більшість жите­лів сказала «Так», щодо цього є протоко­ли голосування і відповідні рішення. Ці документи громадські активісти Мале­хова представили в суді як докази, що їх ніхто не чув, і що у Львівській ОДА ад­мінреформу на Львівщині організували по-своєму. «Зі ЗМІ нам стало відомо, що Малехів буде приєднано до Львівської ОТГ, — каже юрист. — Оскільки у Львівській ОДА нас не почули й не врахували дум­ки громади, у червні 2020 року ми звер­нулися з позовом до суду. Тепер Феміда стала на наш бік і визнала протиправним рішення ЛОДА. Чекаємо на можливу апе­ляцію».

«Рішення ОАСК не набуло законної сили і буде оскаржене в апеляційній ін­станції, — пояснив заступник голови Львівської ОТГ з питань містобуду­вання Любомир Зубач. — Рішення щодо Малехова не буде мати жодних правових наслідків! По-перше, це рішення суду лише першої інстанції. По-друге, пози­вач (ліквідаційна комісія Малехівської сільської громади) планує подати зая­ву про відмову від позову під час апе­ляційного розгляду справи (у першій ін­станції таку заяву не задовольнили). По-третє, якщо почитати рішення суду, то всі його аргументи зводяться до поло­жень закону про добровільне об’єднання громад. Натомість усі громади в Україні були створені не згідно із цим законом, а шляхом внесення змін до закону про місцеве самоврядування та подальших постанов Кабміну. В державі відбулася адміністративно-територіальна рефор­ма, а не добровільне об’єднання. Мож­ливо, Окружний адмінсуд Києва скасо­вує адмінтерустрій? А це вже зазіхання на цілісність держави».

Пан Зубач каже, виконати рішення суду не можна ні теоретично, ні практич­но. «У громадах, які об’єдналися зі Льво­вом, уже немає ні сільських рад, ні бю­джетів, ні повноважень… Тому якщо не Львів — тоді правовий вакуум, безвлад­дя та хаос. Хто у цьому зацікавлений?» — підсумував заступник голови Львівської ОТГ.

А от політолог, активіст Коміте­ту захисту прав громад Віталій Гор­батенко вважає пояснення Зубача про рішення ОАСК абсурдним. «У львівській Ратуші серйозно стурбовані рішенням суду, тому почали валити з хворої го­лови на здорову, — стверджує Горбатен­ко. — Не розібравшись у мотивувальній частині рішення суду, заступник Андрія Садового звів усе до закону про добро­вільне об’єднання громад. Основний мотив суду — порушення принципу до­бровільності. У чому це виявлялося? Та хоча би в тому, що, згідно із Європей­ською хартією місцевого самовряду­вання та Методикою формування спро­можних громад, мали би відбутися консультації. Любомир Зубач голослів­но заявив про скасування судом адмін­терустрою. Неправда! Скасовано не адмінтерустрій, а протиправний нор­мативний акт у частині приєднання Ма­лехова до Львова».

Схожі новини