Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Подобова оренда квартир – у застої, довготривала – на підйомі

Квадратний метр житла у новобудові коштує від 650 до 1500 доларів

Коронавірусний локдаун вніс корективи на ринок нерухомості у місті Лева. Зокрема, подобова оренда квартир «просідає». Така тенденція буде зберігатися принаймні до середини квітня, доки у місті Лева триватиме суворий карантин. Про це розповів «ВЗ» досвідчений ріелтор Роман Андрусяк. Якщо торік ціни на житло на вторинному ринку знизилися, то цьогоріч поступово зростають. Дорожчають квартири і у новобудовах, через постійний ріст вартості будматеріалів.

Тенденція карантину — львів’яни частіше стали прода­вати трикімнатні помешкання і переїжджати в однокімнатні. Чи­мало підприємців використовують нерухомість як інструмент для ін­вестування. Купують квартири у но­вобудах, роблять ремонт і здають їх в оренду. За понад десять років, каже ріелтор, вони повністю «відби­вають» вартість помешкання.

«У березні й на початку квіт­ня почалося пожвавлення на рин­ку довготривалої оренди квартир, — наголошує пан Роман. — Оскіль­ки ринок подобової оренди просто­ює, ці квартири потрохи переквалі­фіковують на довготривалу оренду. У центрі Львова хорошу однокімнат­ну квартиру площею понад 30 метрів можна винайняти за 6 тисяч гривень. На периферії ціни на однокімнатні помешкання різні: у старих будівлях — 4−5 тисяч гривень за місяць, у но­вобудовах — 10 тисяч гривень. Зараз власники житла суттєво підняли ціни за оренду квартир у новобудовах. За однокімнатну хочуть 8−11 тисяч гривень. Попит на квартири у нових багатоповерхівках є. Найчастіше їх орендують айтішники. Вони вимага­ють комфортні умови, зокрема, щоб у квартирі були хороший Wi-Fi, посу­домийка, євроремонт. Якщо айтіш­ники орендують двокімнатні кварти­ри, то одну з кімнат використовують як робочий кабінет».

Двокімнатні квартири у центрі Львова коштують від 10 тисяч гривень, трикімнатні трохи дорожчі. Проте дея­кі власники житла здають трикімнатні квартири за ціною двокімнатної, бо на них малий попит.

«Якщо влітку-восени ситуація з ка­рантином стабілізується і не буде лок­дауну, прогнозую ріст цін на довго­тривалу оренду житла, — зазначив Роман Андрусяк. — Зараз з власни­ками квартир можна торгуватися за оренду, усі йдуть на поступки».

Ріелтор каже, на вторинному рин­ку ціни на квартири зросли щонай­менше на 10%. Однокімнатна кварти­ра на вторинному ринку — від 20 тисяч доларів. У новобудовах квартири по­дорожчали на 20%. Квадратний метр житла у новобуді коштує від 650 до 1500 тисячі доларів. У деяких елітних будівлях за квадратний метр правлять і дві тисячі «зелених».

Схожі новини