Передплата 2024 «Добрий господар»

Ліжка для ковідних хворих закінчаться за два тижні! А у влади в пріоритеті – «Велике будівництво»…

Іноді просто тішишся, наскільки позитивними, інформаційно-змістовними і подекуди навіть райдужними є ФБ-сторінки нашої влади!

Наприклад, акаунт голови ЛОДА Максима Козицького. Один із останніх дописів — розмова про розвиток дорожньої інфраструктури Львівщини у 2021 році в рамках програми президента «Велике будівництво».

Очільник області повідомляє: «Щодо доріг державного значен­ня у нас є амбітний план — відре­монтувати понад 350 км! На ремонт доріг місцевого значення з державного та об­ласного бюджетів цього року передбаче­но майже 1,3 млрд грн (з обласного бю­джету — майже 104 млн грн). За ці кошти маємо намір полагодити понад 120 км автошляхів». Пост великий, із детальним переліком доріг. Під постом — традицій­ні схвальні коментарі дрібніших чинов­ників і традиційні критичні зауваження пересічних жителів області, які «на влас­ній шкурі» відчувають «принади» не ре­монтованих доріг. Тих доріг, яких немає у списках «Великого будівництва». Один дописувач навіть розмістив відео дороги Турка-Лопушанка, де яма на ямі.

«Дорожній допис» Максима Козиць­кого виглядає, м’яко кажучи, дивним на тлі катастрофи з ковідною пандемією, яку маємо на Львівщині. Ось куди треба спрямовувати всі кошти й енергію. Ось що має бути пріоритетом! Лікування хво­рих на ковід, пошуки коштів на допла­ти медикам, на організацію вакцинації! Адже Львівщина — у «червоній» зоні епі­демічної небезпеки та лідер за кількіс­тю нових хворих! На своєму брифінгу 30 березня міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що за умови збе­реження динаміки госпіталізації остан­ніх семи днів місця для ковідних хворих у львівських лікарнях закінчаться за два тижні. За останній час кількість госпіта­лізованих львів’ян зросла вдвічі. Наразі зайняті 1017 ліжок із 1400 наявних, тоб­то 73%. Керівник департаменту охорони здоров'я ЛОДА Орест Чемерис на бри­фінгу повідомив, що декілька днів по­спіль число госпіталізованих по області перевищувало 300 осіб. Середній показ­ник госпіталізованих на 100 тисяч насе­лення становить 75 осіб — за норми 60. «Ми перевищуємо усі показники, які є ін­дикаторами для певного рівня небезпе­ки», — сказав Орест Чемерис.

Звичайно, дороги на Львівщині — бо­люча тема. Ніхто не любить їздити пога­ними дорогами. Але з нинішньою панде­мічною ситуацією недалеко до того, що, як «чорно» жартують українці, по нових дорогах возитимуть труни з померлими від ковіду…

«Будь-що, що робить влада, повинно мати чіткий людиновимірний показник, — вважає член ГО «Народна дія Львів», кандидат економічних наук Олеся Дацко. — Якщо будуємо дороги, має бути чітко розраховано, життя скількох людей це покращить — коли і в який спосіб. Як можна з «ковідного фонду» фінансувати будівництво доріг?! Оголошення панде­мії, фактично введення надзвичайного стану, дає владі можливість використо­вувати бюджетні кошти без конкурент­них тендерних закупівель. Нещодавно президент Зеленський заявив, що ніяко­го спеціального «ковідного фонду» не іс­нувало. Водночас уряд на своїй сторінці звітує про використання «ковідного фон­ду». Права рука не знає, що робить ліва? Згідно зі звітом уряду, використання ко­штів цього фонду — 85%. З нього на ме­дицину йде менше ніж 30%. Що прихо­вують під «ковідним фондом»? Схема відома ще зі Стародавнього Риму. Юлій Цезар казав: «Найбільше можна вкрасти на війні і на дорогах».

Зараз, долаючи ковід бюджетним ко­штом, ми повинні в першу чергу дати лю­дям можливість вижити та зберегти еко­номічний базис розвитку економіки. Не вважаю, що будівництво доріг є поря­тунком для цього. Найбільша пробле­ма у діях влади, — і державної, і місцевої — вона ніколи не обґрунтовує своїх кро­ків. Хоча, за законом, коли виділяються кошти, має бути програма, і там мають бути вказані показники ефективності. Кожен паспорт бюджетної програми міс­тить такі показники, як витрати, якість, ефективність. Ефективність — це як по­кращиться життя людей шляхом реаліза­ції цієї програми. Так от, у нас ці всі по­казники — не людиновимірні. Тобто влада не обґрунтовує, яка людям буде користь від впровадження цієї програми. І це мо­ральна катастрофа, коли влада не пояс­нює, чому витрачаються кошти саме на дороги, а не на медицину.

Щоб приховати реальну катастро­фу в медицині, влада не дає статистики на Держстаті. На офіційному сайті Держ­стату остання статистика — за 2017 рік. А коли реально спілкуєшся з людьми, во­лосся стає дибки.

Там, де влада не могла ліквідувати лі­карні своїм прямим розпорядженням, щоб люди не протестували, затіяла фік­тивні, як на мою думку, судові проце­си стосовно власності на лікарні. Зараз у Львівській області маємо до десяти лі­карень, за які судяться міська і облас­на влади. Поки вони судяться, лікарні не працюють. І це спланована диверсія про­ти санітарної безпеки населення, як на мене. Є поняття санітарної безпеки лю­дей, де знову ж таки мають бути людино­вимірні показники. В Україні — епідемія туберкульозу, на ВІЛ/СНІД хворіє близь­ко пів мільйона населення, катастрофіч­на інвалідизація населення. І на цьому тлі влада розповідає, що вона робить ре­форму системи охорони здоров’я, про­сто тупо закриваючи лікарні.

У Великому Любені стоїть величез­ний санаторій, який належить обласній лікарні. Питання: чим займається Львів­ська ОДА, крім продажів лікарень? Торік ми допомагали батькам воювати за ди­тячий психоневрологічний диспансер на вул. Драгоманова. Але його дуже шви­денько продали. І це не один такий при­клад… Де тут логіка?".

Схожі новини