Передплата 2024 «Добрий господар»

Стало відомо, скільки українських ресторанів цьогоріч не витримали обмежень карантину

У 2020 році у країні зачинилися 4 тисячі закладів громадського харчування

На початку 2021 року працювало 14,7 тисячі ресторанів, кафе та барів.

А на початку 2020 року — до пандемії коронавірусу — працювало 18,6 тисячі закладів.

Обсяг ресторанного ринку скоротився за 2020 рік майже на 30%, і склав за 2020 рік 14,1 мільярда гривень.

Тобто, у 2020 році ресторанний ринок втратив майже 6 мільярдів гривень.

Причиною такого занепаду стали наслідки пандемії коронавірусу.

Кілька локдаунів. Спочатку ввели локдаун навесні 2020 року, потім наприкінці року спробували «карантин вихідного дня». Потім — у січні 2021 року черговий локдаун. Наразі у кількох областях — червона зона, фактично той же карантин. Під час локдауну ресторани і кафе могли працювати лише на доставку та самовивіз.

Карантинні обмеження ресторанного бізнесу. Карантин діє в Україні без перерв з 12 березня 2020 року. Під час звичайного карантину ресторани працювали, але з певними обмеженнями — менше годин та з меншою кількістю відвідувачів.

Відсутність іноземних туристів. Туристичний потік до України практично зупинився через закриті кордони, обмежений в'їзд та страх туристів захворіти. Особливо в туристичних містах України, таких як Львів чи Київ, це була вагома частка клієнтів.

До слова, працівникам та ФОПам, які фінансово постраждали через впровадження жорсткого карантину, виплатять по 8 тисяч гривень. Отримати таку допомогу можна буде до 31 грудня.

Читайте також: Підприємцям відновили «карантинні» виплати: хто і скільки отримає

Схожі новини