Передплата 2024 «Добрий господар»

Ресторани – «на виніс», у басейн та на манікюр – по запису...

На облаштування двох «ковідних шпиталів» з міської скарбниці виділили 18 мільйонів гривень

Від 19 до 29 березня у Львові та Львівській області діятиме посилений карантин — локдаун. У четвер, 18 березня, обласна комісія з надзвичайних ситуацій ухвалила таке рішення (день перед тим було рішення міської комісії), аби унеможливити розповсюдження коронавірусу. Якщо ситуація із хворими буде критичною, обласна комісія обіцяє продовжити локдаун і у квітні. До яких обмежень варто готуватися?

Будуть закриті торгово-роз­важальні центри, за винятком продуктових супермаркетів, які там орендують зали. На брифін­гу міський голова Львова Ан­дрій Садовий запевнив, що не працюватиме гіпермаркет «Епі­центр», який, як відомо, торік був відчинений навіть у гарячі періоди карантину.

Під час локдауну будуть за­чинені нічні клуби, ресторани і кафе працюватимуть лише «на виніс» та доставку замовлень додому клієнтам. А ось готелі, як повідомили «ВЗ» у Львівській мерії, будуть працювати — з до­триманням усіх карантинних ви­мог. У ресторанах готелів мож­на буде поснідати та повечеряти лише тим гостям, які там меш­кають. Приймати гостей з вули­ці ресторанним готелям заборо­нено.

Найбільше локдауном неза­доволені львівські ресторато­ри. В один голос кажуть, що це вкотре вдарить по їхньому біз­несу, доведеться знову скоро­чувати персонал, боргувати за оренду приміщень. «Рішення міської ради про обмеження ро­боти ресторанів, м’яко кажучи, неправильне, — сказав власник ресторану Віктор Нагодич. — Будемо у збитках. Влада таки хоче поховати ресторанний біз­нес. Нехай краще візьмуться за нічні клуби… В цей березневий період до міста потрохи при­їжджають туристи, які ходять у кафе та ресторани. Працювати у режимі «на виніс» — не вихід. Не вийдемо навіть «на нулі». Під час посиленого карантину працюва­тимуть і продуктові ринки. Але біля входу чергуватимуть охо­ронці, які будуть міряти темпе­ратуру і перевіряти, чи покупці мають захисні маски. «Контро­люючі органи будуть стежити за роботою базарів, — зазначив пан Садовий. — Якщо на тому чи ін­шому ринку будуть порушення, цей ринок закриють без жодних дебатів».

Учні 1−4 класів з п’ятниці йдуть на канікули — до 28 берез­ня. Старшокласники будуть на­вчатися дистанційно. А ось ди­тячі садочки будуть працювати.

«Спортивні змагання пере­носяться або скасовуються. Ін­ших варіантів у нас немає, тому що маємо достатньо серйозний ріст захворюваності, — наголо­сив Андрій Садовий. — Робота у спортивних залах і басейнах — лише за попереднім записом. Також можуть працювати перу­карні, але по запису, і щоб у ко­ридорі не було черг клієнтів».

Місцева влада каже: до лок­дауну змушені були вдатися че­рез різке погіршення ситуації з коронавірусом (за добу — близь­ко тисячі нових хворих на Covid).

«Ми вирішили не чекати на рі­шення Кабміну і ухвалювати такі рішення негайно, — заявив Ан­дрій Садовий. — Динаміка госпі­талізації важких хворих не змен­шується. Маємо не допустити колапсу медичної системи міс­та. Це час, за який зможемо об­лаштувати додаткові місця у лі­карнях та поліклініках. Це єдина можливість обірвати ланцюжок захворювання».

«Посилення карантинних об­межень невідворотне, — зая­вив перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик. — Епідситуація близька до кри­тичного рівня».

Тим часом, виконавчий комі­тет Львівської міської ради ухва­лив рішення щодо розгортан­ня тимчасових шпиталів на базі двох міських лікарень — 8-ї лікар­ні (амбулаторному відділенні на вул. Навроцького, 23) та лікарні швидкої допомоги — у поліклініч­ному відділенні на вул. Мазепи, 25. На облаштування «ковідних шпиталів» з міської скарбниці виділили 18 мільйонів гривень.

Схожі новини