Передплата 2024 «Добрий господар»

«Надмірно сексуалізована поведінка може свідчити про насилля над дитиною»

Скандал розгорівся навколо малолітніх блогерів, у яких «роман». Дитячий омбудсмен Микола Кулеба припускає, що цих дітей продюсують з Москви

Поліцейські Київської області відкрили кримінальне провадження щодо ситуації із «романом» неповнолітніх українських блогерів — 8-річної дівчинки Мілани Маханець та 13-річного підлітка Павла Пая. Матір дівчинки викликали на допит. «Кримінальне провадження відкрито за частиною 1 статті 301 ККУ (Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів)», — повідомили у поліції.

Дитячий омбудсмен Микола Кулеба звернувся до поліції та прокуратури, аби правоохоронні органи розслідували поширення у соцмережах інформації про «роман» ді­тей-блогерів. Йдеться про відверті по­сти восьмирічної Мілани Маханець та 13-річного Павла Пая — у профілях дітей фото, де вони обіймаються, цілуються та разом сплять.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Микола Кулеба сказав, що оприлюд­нення такого контенту є аморальним, а поведінка Мілани та Паші — сексуалізо­ваною. Він припустив, що сторінки Мі­лани та Паші у соцмережах, ймовірно, ведуть продюсери із Москви. Багато ві­део зі сторінок цих дітей, на його думку, були зняті у Росії.

«Правоохоронці мають з’ясувати, чи є підстави для притягнення до відпо­відальності батьків або інших осіб, які можуть бути причетні до виготовлен­ня такого контенту, — написав на своїй сторінці у Фейсбуці Микола Кулеба. — Вважаю неприпустимим та таким, що порушує права дітей, створення такого контенту. Це сексуалізує образ дитини та може призвести до втягнення тисяч дітей до сексуального насильства та експлуатації. Такий контент — амораль­ний та провокативний. На жаль, деякі батьки можуть самі наражати на небез­пеку власних дітей.

Держава і суспільство мають катего­рично відреагувати щодо недопущен­ня таких випадків у майбутньому. Інакше наслідки можуть бути руйнівними для ці­лого покоління. Діти не можуть критично оцінити наслідки такої поведінки. Про­шу батьків бути мудрими та уважними до того, в яких соціальних мережах спіл­куються ваші діти, що вони публікують, за ким спостерігають. Хто є їхніми «ку­мирами».

Мама дівчинки Дарина Маханець за­явила журналістам, що «дітей ніхто не змушував зображати стосунки, у них справжня любов, це їхнє життя і вони розберуться». За станом на 17 березня на сторінці дівчинки в Instagram вже не­має публікації про стосунки із 13-річним хлопцем. Однак на одному фото у соцмережі — дівчинка поруч з ним.

8-річна Мілана має 486 тисяч підпис­ників в Instagram, а у соцмережі Likee — 6,7 млн. Мілана — модель, яка знiмaється для брeндiв дитячoгo oдягy. Вона часто їздить до Москви, звідки публікує фото­графії. 13-річний Павло Пай має 34 тис. підписників в Instagram, понад 600 тисяч — у Likee.

Співзасновниця мережі дошкіль­них закладів «Пташеня. Дитячий про­стір», керівник Центру гідності дити­ни Христина Шабат каже, що ця історія — ідіотська батьківська затія.

«Дитячі травми впливають на життя кожного з нас, але публічні дитячі трав­ми — нове і недосліджене явище. Буде цікаво за кілька років побачити резуль­тати, — каже Христина Шабат. — Коли ти постійно у публічному просторі, набага­то важче і визнавати помилки, і говори­ти «ні».

Надмірно сексуалізована поведінка може бути свідченням насилля над ди­тиною. Також провокує комплекси в ін­ших дітей. Трансляція хибних цінностей сексуальності, ранніх стосунків, кураж­ного життя вкоріниться серед їхніх фо­ловерів. Вони захочуть так само…".

Дитячий сімейний психолог Світ­лана Ройз розповіла, що знайомий підліток сказав: «Якщо тебе немає в Instagram, то тебе немає. «Я усміхнула­ся: «Ось я перед тобою. Я — є!». Якщо ми з багатьма психологами говорили про непотрібну інтелектуалізацію дитин­ства та право дітей на гру, то зараз ду­маємо, як захистити їх від сексуалізації. З дітьми у 7−8 років маємо разом чита­ти, обговорювати прочитане, дивити­ся мультики, створювати спільні сімей­ні реліквії. Важливо знати, у що вони грають, допомогти їм створити простір спілкування (з друзями) у реальному житті, важливо дати їм відчуття — повагу до свого тіла, до своїх секретів. Важливо створити збагачене середовище, з яко­го виросте їхній смак, потенціал, осо­бистість. І вчіться не прикриватися сло­вами: «Я роблю все заради дитини».

Схожі новини