Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Офіс президента відмовився від коментарів Bellingcat про «вагнергейт» - журналіст

Керівник Офісу Зеленського Андрій Єрмак намагається завадити публікації розслідування міжнародної команди Bellingcat про зрив операції з «вагнерівцями»

Про це пише головний редактор видання «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов.

Він повідомив, що зустрівся із автором розслідування Христо Грозєвим, який підтвердив факт переговорів з Єрмаком, як і те, що Офіс Зеленського зрештою відмовився коментувати журналістам цю тему.

«Як повідомив мені Грозєв, йому телефонував глава Офісу президента Андрій Єрмак і сам запропонував зустріч в Києві, а також попросив записати для фільму інтерв'ю з державними діячами, які представлять у фільмі позицію Офісу президента в цій справі. За даними джерел Цензор. Нет в ОП, Єрмак хотів, як спікерів, надати будь-кого з інших учасників сумнозвісної наради в кабінеті президента», — повідомив Бутусов.

«Після прильоту Грозєва, його супроводжувала машина з охороною. Однак Єрмак без пояснень скасував зустріч з Грозєвим і скасував інтерв'ю з будь-якими спікерами. Разом з тим, за даними Цензор. Нет, Офіс президента продовжує спроби вплинути на зміст фільму шляхом звернень до британського уряду. Важко зрозуміти логіку, з якого дива на зміст фільму Грозєва повинні впливати британці — мабуть, Єрмак вважає, що журналістика на Заході організована так само, як контакти ОП з українськими олігархами-власниками телеканалів, і проблеми вирішуються по дзвінку», — пише Юрій Бутусов.

Провал спецоперації в кабінеті президента Зеленського і спроба Офісу Єрмака приховати сліди зради будуть відображені у фільмі, — також зазначив журналіст.

«Політичні оцінки будуть нещадні — адже ОП відмовилася коментувати, а інтерв'ю учасників операції покажуть, що Єрмак брехав, і влада України покриває зрадників. Я відверто розповів про роль зрадника Демченка, про позицію Зеленського і Єрмака. Перш за все фільм Bellingcat буде дискредитувати Офіс президента самим фактом виходу», — переконаний Бутусов.

«Влада України заперечувала сам факт проведення операції, а Bellingcat на весь світ покаже, що спецоперація була, і ця спецоперація була провалена. Вся пропаганда Офісу Єрмака спростовувала моє розслідування, журналісти, близькі до ОП, писали інтерв'ю з Подоляком і Єрмаком, де все спростовувалося. А тепер українці побачать, що Офіс президента всіх обманював», — наголошує журналіст.

Бутусов повідомив, що група проекту 10 березня записала інтерв’ю про спецоперацію з двома співробітниками Головного управління розвідки Міністерства оборони, які брали участь у спецоперації із захоплення вагнерівців, з п’ятим президентом Петром Порошенком, який санкціонував початок спецоперації, з агентом НАБУ Євгеном Шевченком (одним із перших написав про провал спецоперації), та народним депутатом від «Європейської Солідарності», генерал-лейтенантом Михайлом Забродським (7 грудня запросив на засідання комітету з оборони командира спецназу ГУР МО, який розповів депутатам про хід операції і її провал).

Юрій Бутусов теж дав інтерв'ю для Bellingcat. За інформацією Юрія Бутусова, коротка версія розслідування має вийти наприкінці березня, а пізніше на платформі Netflix вийде повна версія документального фільму Bellingcat про «вагнергейт».

Схожі новини