Передплата 2024 «Добре здоров’я»

З Криму розпочався розпад Росії?

Історія, кажуть, повторюється, як фарс

Як не дивно, але саме кримське урочище Форос, розташоване на мисі Сарич в Криму — найбільш південна точка СРСР, стало місцем розпаду радянської імперії. Не Москва, в якій виникло ГКЧП, а Форос, куди на самозаслання відбув Михайло Горбачов. Державна дача № 11, або об'єкт «Зоря», розташована в 2,5 км від кримського селища Форос. Кажуть, коли в середині 80-х керівництво КДБ дізналося, яке місце Михайло Горбачов вибрав для своєї резиденції, то було в розпачі. Незважаючи на казкову красу бухти, у об'єкта «Зоря» був один серйозний недолік — дача вразлива практично з усіх боків, і з моря, і з суші. І 9-й відділ КДБ доклав неймовірних зусиль, щоб забезпечити надійну охорону першої особи. Однак небезпека прийшла не звідти, звідки її чекали, не з моря, не з суші, не з повітря. А з ефіру. Коли Михайло Сергійович, як сам розповідав, знайшов на горищі нової дачі старенький радіоприймач, то почув звістку про те, що він хворий, безсилий, а в Москві вже засідають Янаєв, Язов і Крючков та інші.

Історія, кажуть, повторюється, як фарс. І тому не дивно, що в Москві зараз знову звернули увагу на Форос. На днях, на Telegram-каналі уряду Росії появилось повідомлення: «Спростовуємо інформацію блогера Максима Шевченка про те, що в Фороському парку будується закритий VIP-клуб». Це вже була вершина скандалу, і навіть російському «главі Криму» довелось їхати у Форос і гасити пристрасті. 1 березня жителі Криму записали відеозвернення до президента Росії Володимира Путіна з проханням «втрутитися і негайно зупинити» забудову парку-пам'ятника садово-паркового мистецтва «Фороський». Після цього вчителька Марина Рікмен, яка від ініціативної групи місцевих жителів зачитувала звернення до президента Росії, повідомила про тиск на неї з боку місцевої влади. Поліція і спецслужби стали збирати на неї інформацію і формувати досьє. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, відповідаючи на питання журналістів, повідомив, що в Кремлі «зададуть питання керівництву Криму» з приводу вирубки дерев у парку «Фороський». Він також додав, що йому невідомо про відповідне звернення кримчан. Після цього підконтрольний Росії глава Криму Сергій Аксьонов заявив про намір «закрити» історію із забудовою Фороського парку.

Медіа повідомляли, що новою мішенню забудовників в Криму став Фороський природний парк. Кримчани в соцмережах побоюються, що унікальний комплекс садово-паркової архітектури не тільки забудують, а й закриють для відвідування. Вони писали: «Крим вбивають — холоднокровно і планомірно», «З такими темпами природи тут не залишиться. А якщо згадати нескінченну вирубку дерев в Сімферополі, то прискорення процесу очевидна», «Біснуваті колонізатори», «При такому ставленні влади скоро найкрасивіших місць Криму не залишиться: все піде під забудову!», «Судячи з усього, територія від Сімеїзу до мису Айя, уздовж дороги, буде обгороджена одним суцільним парканом, і нижче від нього житиме каста недоторканних, а над парканом — їх обслуга. Так що ми таких парків і територій побачимо ще немало», «Ось проект Геленджик-2 на підході… Мис Айя, Батіліман, Олива — з вами вже попрощалися. Тепер Форос!», «А де загони самооборони, які не пустили клятих биндер в щасливому 2014? Нехай мобілізуються і розберуться! Чи в штанці наклали?».

Владі у Москві довелося на скаку перевзуватися, і там уточнили, що «в Форосі будується ніякий не закритий ВІП-клуб, а йде реконструкція і будівництво оздоровчого комплексу для обдарованих дітей і студентів на площі 7,8 гектара», хоч раніше повідомлялося, там дозволена реконструкція 18-поверхової будівлі. В уряді Криму також вказали на наявність дозволів на знесення 37 зелених насаджень з «подальшим проведенням компенсаційного озеленення протягом року і 29 пальм з метою їх подальшої пересадки». Однак таке пояснення не задовольнило нікого — адже ВІП-будови завжди зводились як споруди для дітей, а потім перетворювались на ВІП-клуби.

А на сайті російського Міністерства екології та природних ресурсів Криму опублікували «роз'яснення», де зазначили, що «стороннім правовласником в межах земельної ділянки, розташованої на території парку, планується створення дитячого оздоровчого табору «Ак-Барс». Звичайно, вважають в Криму, це все маскувальні заходи, ширма, за якою і ховають саме те, про що сказав Максим Шевченко — клуб для ВІП-персон Москви. Адже, за самою психологією чиновництва, після скандалу з палацом Володимира Путіна, кожен з міністрів та їх замів захоче відірвати кусок землі і побудувати «палац для зустрічей» в найкращому місці, і чому б не в Форосі? Адже свого часу він так припав до душі Михайлу Сергійовичу. І з того часу в Москві між чиновниками бродить туга за Форосом…

Екологи потім підраховували скільки дерев кримського червонокнижного ялівцю було знищено під час будівництва «Зорі». Й історія помстилася за смерть унікальних ялівцевих дерев. Зараз екологи підраховують, скільки дерев уже знищено в заповідному Фороському парку для будівництва московського ВІП-клубу.

Фото з сайту Громадське
Фото з сайту Громадське

Рахунок йде на сотні, хоч офіційні джерела стверджують про десятки. Здається, що російська влада вже більше 300 років веде війну з кримськими деревами. В розрізі кількастолітньої історії це справжній деревоцид. На момент першої анексії Криму в 1783 році значну поверхню півострова вкривали потужні ліси. В головному Кримському каньйоні досі знаходять дерева, вік яких доходить до 1 тисячі років. Півострів тоді був вкритий лісом від Акяру, що потім став Севастополем, до Феодосії і до Джанкоя. Цей ліс відігравав велику роль — він акумулював воду в землі, і Крим за тих часів зовсім не був засушливим. Але Катерині і Потьомкіну потрібен був Чорноморський флот, і вони почали вирубувати віковічний ліс та будувати з нього кораблі і місто Севастополь, а тому фактично весь праліс в Криму був знищений. Земля Криму ще довго зберігала пам'ять про нього, і навіть Пушкін, коли побував в Криму, писав про «судноплавну річку Салгір». Але згодом природа взяла своє — Севастополь вкрився білим крейдяним пилом, повноводні річки перетворилися на струмки і водотоки, Салгір втрачав воду в степовій частині і вже не досягав моря, в степу завелися солончаки і пилові бурі.

Тепер в Криму до влади прийшли ідейні спадкоємці тих росіян, які вирубали той ліс. Спадкоємці тих, хто вирубував ялівець під дачу «Зоря». Тепер вони вирубують дерева в містах і селах, в парках і в заповідниках. І природі не залишається іншого вибору, як створити Форос-2. Багатостраждальний ялівець та тисячі вирубаних дерев не можуть не позначитись на історичній долі Росії. Аналітики вже говорять про те, що крах путінського режиму почався в момент окупації Криму, і за кризою Росії, яка поглиблюється, видно, як він прогресує.

Схожі новини