Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Глава МЗС Словаччини вибачився за свого прем’єра

Той пожартував, що хотів віддати Путіну... «Закарпатську Україну»

До міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби зателефонував його словацький колега Іван Корчок і попросив пробачення за неприпустиму репліку свого «шефа» — прем’єр-міністра країни Ігоря Матовіча. Такого вибачення вимагало українське МЗС. Через це навіть викликало на килим посла Словацької Республіки в Україні Матуша Корбу…

У міждержавному інци­денті не обійшлося без російського чинника. 1 бе­резня словацький уряд закупив два мільйони доз сумнівної ро­сійської вакцини проти корона­вірусу «Спутнік V». Це спричини­ло у Словаччині політичну кризу: через такі торги з парламент­ської коаліції пригрозили вийти дві фракції. А це неминуче при­звело би до відставки кабінету міністрів.

Про «подію дня» Ігор Ма­товіч розповідав у своєму радіоінтерв’ю. Журналіст іронічно запитав главу словацького уря­ду, що саме той пообіцяв росі­янам у відповідь за постачання вакцини. На що прем’єр, наче та базарна баба, візьми й ляпни: «Закарпатську Україну»… Зго­дом, зрозумівши, що патякнув дурницю, почав виправдовува­тися, сказав, що пожартував, що нічого Кремлю не обіцяв. Але довгий язик одного з керів­ників держави зробив свою по­гану справу — кинув тінь на тра­диційно дружні стосунки між Україною і Словаччиною.

Глава зовнішньополітичного відомства України відреагував миттєво. «Нехай обміняє на кілька регіонів Словаччини», — написав Дмитро Кулеба у соцмережах. А потім уже були й офіційні дипломатичні демар­ші. МЗС України у своїй заяві вимагало офіційних вибачень від прем’єр-міністра Словач­чини Ігоря Матовіча за неко­ректні висловлювання. Наго­лосило, що «подібні „жарти“ є особливо образливими для України в умовах російської агресії та окупації Криму і час­тини Донбасу». У заяві вітчиз­няного МЗС також йдеться: «Незалежно від мотивів, жан­ру чи контексту, заяви глави словацького уряду, які напря­му зачіпають територіальну ці­лісність України, є категорично неприйнятними і такими, що негативно впливають на друж­ню і добросусідську атмосфе­ру українсько-словацьких від­носин».

Коментар для «ВЗ»

Євген Магда, виконавчий директор Інституту світової політики

Швидкість реагування українського МЗС у мене не викликає запитань. Але є одне «але». Якщо ми тільки захищаємося, то пе­ребуваємо у більш слабкій позиції. Нам треба бути наступаль­ними, проактивними. Якщо не формуємо і не доносимо власну позицію, не просуваємо її максимально інтенсивно, то опиняє­мося у слабкій ситуації. Образно кажучи, граємо другим номе­ром. А це у сучасному світі поганий сигнал. Коли є такі негатив­ні вияви «несвідомого» у наших сусідів, які мали би бути нашими партнерами, то це створює серйозні проблеми. Подібні речі ма­ють підштовхувати нас до більш активного просування національних інтересів. Якщо ми цього не робимо, нам так чи інакше нав’язуватимуть чужі. Не має значення, в якій формі нам ро­блять неприпустимі закиди: жартами чи напівжартома. Зневаж­ливе ставлення до України, якщо його допустити, ми відчувати­мемо у всьому: у міжнародній підтримці, в інвестиціях, які ніяк до нас не доходять, попри «інвестиційні няні»… У керівництва нашої держави немає чітких зовнішньополітичних месиджів, які озвучують єдиним голосом і які змушували б з нами рахуватися.

Схожі новини