Передплата 2024 «Добра кухня»

Нарешті дочекалися вакцини!

У Львові першою щеплення від Covid-19 отримала лікарка з обласної інфекційної лікарні, яка з початку пандемії надає допомогу «ковідним» хворим

Ізраїль, країни ЄС, США, інші країни розпочали вакцинацію від Covid-19 ще два місяці тому. І от вакцина, на яку всі так чекали, нарешті прибула в Україну — 500 тисяч доз вакцини CoviShield виробництва Serum Institute India. Фактично це та сама вакцина Oxford/AstraZeneca, але виробляється вона не на потужностях компанії AstraZeneca-SKBio у Південній Кореї, а в Індії, в Інституті сироваток (одному з найбільш потужних світових гігантів з виробництва імунобіологічних препаратів) — для потреб місцевого ринку.

Власне, по цю вакцину і лі­тав до Індії міністр охоро­ни здоров’я Максим Сте­панов. Вакцину вже схвалили для екстреного використання у цій країні, а у понеділок, 15 лю­того (коли й мала стартувати масова кампанія з імунізації на­селення), компанія-виробник подала заявку на реєстрацію цього препарату в Україні.

Оскільки процедуру реєстрації вак­цин від Covid-19 у нашій країні скоротили до п’яти робочих днів, препарату швидко дали «зелене світло».

Наразі у Кенії, ПАР, Бразилії, США й Великій Британії триває третя, заключна фаза клінічних досліджень цієї вакцини. За попередніми результатами, оприлюд­неними у грудні минулого року, її ефек­тивність фахівці оцінили у 70,4%.

Перша партія вакцин в Україну прибула у вівторок, 23 лютого, а о 7.00 наступного дня її, як поінформував на прес-брифінгу очільник Міністерства охорони здоров’я, відправили у регіони для проведення першого етапу вакцинації. На Львівщи­ну, за повідомленням заступника голо­ви Львівської ОДА Івана Собка, вакци­на прибула опівночі, 25 лютого — 42 тисячі 200 доз препарату. Найближчим часом очікуються наступні поставки вакцини на аптечні склади Львівщини. Ними робити­муть щеплення медикам «ковідних» ліка­рень, медикам, які працюють у мобільних групах, і медикам служби екстреної ме­дичної допомоги. У подальшому вакцину­ватимуть працівників стаціонарів, які на­дають медичну допомогу іншим хворим.

Згідно з дорожньою картою, на пер­шому етапі вакцинації від Covid-19 підля­гають також люди старшого віку, які про­живають у геріатричних пансіонатах, і персонал цих закладів. Наступні у черзі — соціальні працівники, педагоги, військові та працівники, які забезпечують життєді­яльність міста й області, зокрема праців­ники МНС України. Далі щеплення роби­тимуть людям старшого віку, особливо тим, які мають хронічні захворювання. Загалом планують вакцинувати все на­селення. Вакцинація буде добровільною, але епідеміологи наголошують: це — єди­ний спосіб зупинити пандемію. На Львів­щині коронавірус, нагадаємо, забрав життя понад 1200 людей.

Як зазначив на прес-брифінгу дирек­тор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис, пер­шими вакцинують працівників Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні — тієї, яка першою в області почала при­ймати пацієнтів з Covid-19. Журналістці «ВЗ» вдалося поспілкуватися й з першою лікаркою, якій зроблять щеплення — за­відувачкою 4-го відділення Львівської обласної інфекційної лікарні Тамілою Алексанян.

«Вакцинація — це обов’язкова умо­ва нашої роботи. Ні у мене, ні у моїх ко­лег не було жодних сумнівів, чи потрібно робити щеплення. Ми щодня працюємо з важкими хворими, бачимо, до яких на­слідків може призводити ця хвороба. Ми вже не могли дочекатися, коли з’явиться вакцина. Вакцинуються всі лікарі, які не хворіли, включно з головним лікарем. Вакцинація тих, які перехворіли, наразі відкладається. Я не хворіла», — зазначила у коментарі для «ВЗ» Таміла Алексанян.

«Вакцинація — єдиний спосіб зу­пинити пандемію», — наголосила на прес-брифінгу керівниця Львівсько­го обласного лабораторного центру Наталія Іванченко. І додала, що Укра­їна вже давно закуповує вакцини в ін­дійського виробника імунобіологічних препаратів Serum Institute India — від каш­люку, дифтерії, кору та краснухи.

Як пояснила епідеміологиня, вакци­на — десятидозна, тобто один флакон розрахований на вакцинацію 9−10 осіб. Особливих умов зберігання не вима­гає. Тобто, як і більшість вакцин, її мож­на зберігати у холодильнику. До кабінетів щеплень вакцину доставлятимуть спе­ціально навчені медичні бригади — у сум­ках-холодильниках. Вакцинація добро­вільна і відбуватиметься після розмови з лікарем, вимірювання температури тіла, огляду слизових і шкіри (на момент вак­цинації у людини не повинно бути го­строго захворювання). Пацієнти підпи­суватимуть поінформовану згоду.

Щеплення робитимуть два медичні працівники. Один розводитиме вакцину і набиратиме її у шприц, інший — робити­ме ін’єкцію у м’яз плеча. Пацієнт ще пів години перебуватиме у спеціально від­веденому приміщенні, розташованому поруч із кабінетом щеплення, оскільки 95% усіх несприятливих подій після вак­цинації (одна на 100 млн випадків) відбу­ваються саме у перші пів години. Медич­ні бригади забезпечені абсолютно всім на випадок виникнення несприятливих подій після імунізації.

Перші у черзі на вакцинацію – медики “ковідних” стаціонарів.
Перші у черзі на вакцинацію – медики “ковідних” стаціонарів.

Як і більшість вакцин від Covid-19, вак­цинація CoviShield передбачає введення двох доз (одна не забезпечить бажаного ефекту), проте інтервал між введенням препарату може становити як один, так і два і навіть три місяці. Це — велика пере­вага для країн, які через брак вакцин не можуть оперативно імунізувати своє на­селення. Ще одна перевага — цю вакци­ну, як уже згадувалося, можна зберіга­ти у холодильнику, при температурі від +2°С до +8°С, що робить її доступнішою, бо, наприклад, вакцина Pfizer/BioNTech потребує зберігання при температурі -70°С.

Що міститься у флаконі? Це питання непокоїть і тих, хто готовий уже завтра підставити свою руку для ін’єкції, і тих, хто налаштований скептично (згідно з результатами опитування від групи «Рей­тинг», 40% українців не планують вакци­нуватися від Covid-19, навіть якщо змо­жуть отримати вакцину безкоштовно).

«Вакцина CoviShield належить до ба­гатовекторних вакцин. На аденовірус на­шарували частинки оболонки коронаві­русу, і з цього методом генної інженерії виготовили вакцину. У жодному разі жи­вий збудник коронавірусу в організм людини вводити не будуть! — запевни­ла Наталія Іванченко. — Вакцина отрима­ла дозвіл ВООЗ і виготовлена на заводі, який має сертифікацію GMP (за стан­дартом, який діє при виробництві ліків у більшості країн світу. — Авт.). Вона заре­єстрована в Україні, тож усі медичні пра­цівники мають право застосовувати її для вакцинації населення».

Серед можливих побічних ефектів епідеміологиня назвала «почервонін­ня, незначний біль і припухлість у місці введення препарату. Може підвищитися температура тіла, яка утримуватиметь­ся не довше одного дня. Може бути ло­мота у м’язах і грипоподібний стан». «Але це, — наголошує Наталія Іванчен­ко, — не означає, що такі реакції виник­нуть абсолютно у всіх вакцинованих. Це — передбачувані події, які можуть виник­нути після введення вакцини, оскільки мета вакцини — виробити в організмі за­хист. Для того, щоб цей захист виробив­ся, повинні відбутися певні реакції, але боятися їх не потрібно. Вони минуть, а імунітет в організмі виробиться». Зара­ди справедливості потрібно зазначити, що такі побічні дії можуть виникати і при введенні інших вакцин, і не тільки від ко­ронавірусної інфекції.

Вакцинуватися, кажуть лікарі, потріб­но всім — і тим, хто хворів, також. Але у зв’язку з браком вакцин у світі ВООЗ ре­комендує відтермінувати вакцинацію лю­дям, які перехворіли на Covid-19 менш як шість місяців тому. За наявності вакци­ни і бажання людини вакцинуватися вона може у будь-який часовий проміжок піс­ля перенесеної хвороби.

Схожі новини