Передплата 2024 «Добра кухня»

Працюєш на ворога – маєш сісти за ґрати!

Жорстко карати колаборантів і ворожих агітаторів вимагають у партії «Європейська Солідарність»

Ухвалити закони про протидію колаборантам і боротьбу з російською пропагандою вимагає парламентська фракція «Європейська Солідарність». У команді Петра Порошенка розробили відповідні законопроєкти, які передбачають кримінальну відповідальність за співпрацю з ворогом і участь в його інформаційних атаках проти України.

Про це повідомив п’ятий президент, лідер «ЄС» Пе­тро Порошенко, зазначив­ши, що увалити такий документ по­трібно якнайшвидше. «Перший наш законопроєкт — про кримінальну відповідальність (фізичних осіб, по­літичних партій і громадських ор­ганізацій) за колаборацію, — ска­зав Порошенко. — Йдеться не про тих, хто на окупованій території під загрозою життю вимушений пра­цювати у лікарнях або школах. А йдеться, першою чергою, про тих, хто на контрольованій території проводить колабораційну роботу добровільно або за гроші».

За словами лідера «ЄС», його фракція пропонує внести зміни до Кримінального кодексу, які встано­вили би жорстку відповідальність за умисну і добровільну співпра­цю громадянина України з країною-агресором в інтересах цієї країни-агресора і на шкоду національній безпеці України та її союзникам.

В іншому проєкті закону, що його напрацювали в «Європейській Со­лідарності», йдеться про жорсткіше покарання для тих співвітчизників, які поширюють ворожу пропаганду. На думку Порошенка, такий закон перекрив би лазівки для ідеологіч­них диверсантів.

«Європейська Солідарність» та­кож пропонує Верховній Раді ухва­лити постанову «Про невідкладні заходи для припинення практики політично вмотивованих пересліду­вань». У цьому документі міститься вимога припинити політичні репре­сії проти добровольців, ветеранів, волонтерів, учасників Революції Гідності. А саме — зняти підозри із безпідставно звинувачених у вбив­стві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка, Яни Дугарь, Юлії Кузьменко, надумано звинувачених у погрозах президентові народної депутатки Софії Федини і громад­ської діячки, фронтової волонтерки Марусі Звіробій.

Коментар для «ВЗ»

Олександр Палій, політолог

Для колаборантів покарання мало би бути таким же, як за державну зраду. Воно передбачено ст. 111 Кримінального кодексу і передбачає ув’язнення на строк від 10 до 15 років…

Колаборанти — це не тільки ті, хто допомагає окупантам на Донбасі, в анек­сованому Криму. А й ті, хто працює на агресора серед нас з вами, вдаючись до інформаційних провокацій. Серед них — псевдожурналісти заборонених теле­каналів, які послідовно на користь агресора ретранслювали російську пропа­ганду, а також ті, що продовжують це робити в інших ЗМІ. Санкції, зокрема, треба було б застосувати до скандальної викладачки одного з вишів Києва, яка, на догоду ворогові, принижує все українське і возвеличує імперське…

Думаю, є сенс у тому, щоб чітко визначити, що таке «російська імперська політика», її месиджі, Усі, хто свідомо поширює наративи Кремля, апріорі мали б за це відповідати перед законом. Було би правильно, якби, скажімо, раз на місяць від нашої СБУ чи МЗС виходили бюлетені про ворожі фейки — щоб наші громадяни на них не купувалися, добре орієнтувалися в інформаційній війні. І щоб «сіячів» цієї «дези» було покарано.

Схожі новини