Передплата 2024 «Добрий господар»

«Вакцинація – єдиний спосіб здолати пандемію»

Чи варто щепитися від коронавірусу та як захистити себе від небажаних наслідків?

Чимало українців, які потроху звикають жити в умовах пандемії, сподіваються на чарівний порятунок, мовляв, якось то все минеться… Та реалії такі, що без масової вакцинації не минеться! Ті, що мислять раціонально і тверезо, покладають надію саме на вакцинацію — як на єдиний захист від страшної недуги. Однак є й скептики, які поширюють чутки про шкоду новітнього щеплення. Мовляв, у такий короткий термін винайти якісну вакцину неможливо. Викликають сумніви також і деякі країни-виробники, від яких очікують поставки… Чого ж насправді слід очікувати від «еліксиру», який незабаром з’явиться у нашій країні?

Сімейна лікарка Окса­на Козицька наголошує, що вакцинація — єдиний спосіб позбутися ковідної неду­ги. Варто нагадати, що саме та­ким чином свого часу перемогли віруси холери, віспи, поліомієлі­ту. Зупинили епідемії дифтерії, свинки, кашлюку тощо… Учені й медики покладають великі надії на нову вакцину, адже корона­вірус серйозно загрожує життю та здоров’ю людей.

«Вакцинація є найкращим способом профілактики, — по­яснює Оксана Козицька. — Ін­шим чином здолати пандемію не вдасться! Є кілька вакцин, які у перспективі надійдуть на те­рени України. Можливо, поста­чальником стане Китай. Можли­вий також варіант мРНК вакцини зі США, виготовленої за новими генетичними технологіями. Хви­люватися не варто. Адже перед тим, як розпочнуть вакцинувати громадян, проведуть клінічні ви­пробування, аби переконатися у безпеці щеплення. Без третього етапу клінічних випробувань ніх­то не дозволить використову­вати вакцину. Але слід мати на увазі, що алергічні реакції мож­ливі».

Зареєстровано поодинокі випадки анафілактичного шоку після щеплення від коронавіру­су — у Великій Британії та Німеч­чині. Цілком ймовірно, що їх до­ведеться спостерігати й серед українців. Оскільки така реакція — прогнозована, кожна медична бригада матиме спеціальну ап­течку для надання невідкладної медичної допомоги. Пані Окса­на зауважує, що є повідомлен­ня про місцеві запальні явища у людей, які мають введені під шкіру косметологічні філери. Але, на думку лікарки, користь вакцинації завжди переважає небезпеку побічних реакцій. Чим більше людей вакцинувати­меться — тим швидше людство стане несприйнятливим до ві­русу.

За станом на сьогодні від ко­віду вакциновано більшість гро­мадян Ізраїлю — понад 5 млн (на­селення — 9 млн). «Поки рятівне щеплення дійде до України, від­соток вакцинованих у світі ще зросте», — каже сімейна лікарка. Згідно з планом, щойно вакци­на надійде до України, першими вакцинуватимуть медиків. По­тім — воїнів АТО, людей старшо­го віку, які перебувають у закри­тих колективах, осіб віком понад 60 років з хронічними патологія­ми. Потім дійде черга до решти громадян. Наскільки швидко це відбудеться? Це залежатиме від кількості наданих доз.

Та, попри однозначну пози­цію медиків, не всі українці го­тові щепитися. Є багато страхів та «конспірологічних» версій… Тож постає питання: чи можли­во себе захистити у випадку не­гативних наслідків після вакци­нації?

Юрист Ігор Шимака наго­лошує: коли збираєтеся щепи­тися від Covid-19 або будь-якої іншої хвороби, не покладайте­ся лише на усну домовленість з лікарем. Важливо підписа­ти письмову згоду з медичною установою. Тоді у випадку побіч­них ефектів зможете поскаржи­тися на надання неякісних ме­дичних послуг до суду.

«Для цього вам знадобиться належна фіксація — угода, від­мітки у медичній картці, пред­мети письмового зобов’язання про ті чи інші кроки з боку па­цієнта та медичного закладу. Лише у такому випадку матиме­те можливість стягнути матері­альне або моральне відшкоду­вання», — пояснює юрист.

Він також наголошує: якщо медичний заклад надав нея­кісний продукт — зобов’язаний відповісти за це перед зако­ном і надати пацієнту фінансо­ву компенсацію. Тож варто пе­рестраховуватися у будь-якому випадку — незалежно від типу вакцини та її країни-виробни­ка. Судові експертизи визна­чають причинно-наслідковий зв’язок між дією, яка була вчи­нена під час вакцинації, та на­слідком у вигляді погіршення стану здоров’я, який людина спостерігає у себе після вакци­нації. Після встановлення цього зв’язку, на підставі експертизи, з медичного закладу або лікаря стягують фінансову компенса­цію завданої моральної та ма­теріальної шкоди.

Схожі новини