Передплата 2024 «Добра кухня»

Sinovac може затримати поставки вакцини до України

Український постачальник просить змінити спосіб визначення ефективності вакцини

Поставки вакцини від коронавірусу китайської компанії Sinovac для України можуть затриматися. Про це пише Reuters з посиланням на лист компанії «Лекхім», яка є українським постачальником цієї вакцини.

Згідно з листом «Лекхім» до українського уряду, план України щодо застосування вакцини Sinovac з березня може бути відкладений. Це пов'язано із «затримками з боку регулюючих органів».

За даними Reuters, в листі імпортер просив уряд України дозволити перенесення поставок на квітень у зв'язку з пізнім рішенням Китаю, який схвалив вакцину, і ухваленням Верховною радою спеціального закону про реєстрацію вакцин.

«Наслідками цих подій стали затримка погодження графіка поставок між ВАТ „Лекхім“ і Sinovac Biotech та перенесення термінів доставки вакцини до України», — йдеться в листі.

Крім того, в листі «Лекхім» просить змінити спосіб визначення ефективності вакцини. Згідно з контрактом, для поставок треба ефективність не менше 70%. Джерело видання в Міністерстві охорони здоров'я України не виключило, що можуть виникнути проблеми з дотриманням цього критерію.

Читайте також: Китай схвалив вакцину Sinovac: що про неї відомо

Reuters зазначає, що компанія Sinovac і Міністерство закордонних справ Китаю не відповіли на запити про коментарі. МОЗ наразі це повідомлення теж ніяк не коментувало.

30 грудня 2020-го в уряді повідомили, що Україна має отримати 1,9 млн/ доз цього препарату. Постачання вакцини мали початись одразу після її затвердження, яке планують провести в лютому.

Розробники ще 19 січня заявили, що Sinovac ефективна майже на 70% із більшим інтервалом між двома щепленнями.

Раніше ж бразильські дослідники оголосили, що загальна ефективність вакцини становить 50,4% на основі результатів, отриманих від понад 9 тисяч добровольців.

Sinovac ще не опублікував глобальні результати випробувань третьої фази досліджень. Вакцина компанії проти Covid-19 уже схвалена для екстреного використання в декількох країнах, зокрема у Бразилії, Індонезії та Туреччині.

Схожі новини