Передплата 2024 «Добрий господар»

Сніговий колапс: “двірник” Садовий взявся за лопату 

На думку голови Львівської ОТГ, “закуповувати 300 одиниць техніки на один тиждень — нераціонально”...

Цього тижня снігопади показали катастрофічну неготовність комунальних служб міста Лева до викликів зими. Дороги та хідники були по вуха завалені снігом, на дорогах — довжелезні корки, а відтак транспортний колапс. Громадський транспорт працював на слабку «трійку», а водії автівок виправдано обурювалися: чому комунальники не розчищають дороги?..

Щоправда, не все було аж настільки погано. Зокрема, неабияк вразив голова Львівської ОТГ Андрій Садовий. Він взяв у руки лопату й на площі біля церкви Святого Андрія показово (на телевізійні камери) боровся зі сніговими заметами… До такого зимового суботника приєдналися його перший «зам» Андрій Москаленко та ще понад сотня чиновників мерії. Проте піаром колапсу не побореш.

«До кінця тижня буде ще багато опадів снігу. Жодна снігоприбиральна техніка не зможе з цим впоратися. Тому єдиний варіант — щоб ми всі виходили і прибирали, — зазначив Садовий у коментарі для „ВЗ“. — На апаратній нараді ми ухвалили рішення — самостійно прибирати вулиці, хто скільки зможе. Дав команду до виконання. Це треба буде робити і завтра, і післязавтра. Бо закуповувати 300 одиниць техніки на один тиждень — нераціонально. Головне — робити, не сидіти і говорити, як все погано, а змінювати життя у своєму місті. Магістральні й міжквартальні дороги розчищені і посипані. Звичайно, є проблеми біля житлових будинків. Але там мешканці виходять і починають прибирати».

У мерії кажуть, що прибирають сніг… цілодобово у кілька змін. Мовляв, удень на вулицях міста працює 141 одиниця техніки та 1653 двірники. У міській раді навіть створено штаб, який моніторить ситуацію щодо прибирання міста. Щодня «снігові штабісти» обговорюють штатні й нештатні ситуації, думають, як уночі розчищати снігові замети…

Як повідомила на брифінгу заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк, до прибирання вулиць, хідників, площ міста залучають як комунальні служби, так і військові частини, навчальні заклади, підприємства тощо.

«Зокрема, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності виділив для прибирання 200 осіб, військова частина на вул. Княгині Ольги — 60 осіб, Львівський державний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут — 50, — зазначила чиновниця. — Працівники відділів у співпраці з головами ОСББ обдзвонюють усіх власників багатоквартирних будинків, керівників приватних і комунальних управлінських компаній, щоб ті забезпечили прибирання прибудинкових територій. Активно працюємо і залучаємо усіх до прибирання, адже роботи багато, опади тривають. За ніч ми використали 366 кубометрів піскосуміші. Також посипали хідники й площі сіллю, використали 53 тонни солі та реагентів».

Народний депутат України від «Європейської Солідарності», колишній перший заступник міського голови Львова Олег Синютка вважає, що таке явище, як «Садовий з лопатою», свідчить насамперед про те, що міською господаркою Львова керують не професіонали, а віртуальні менеджери без реального досвіду управління містом.

«Ще у 2011−2013 роках, коли я працював у Львівській міській раді, ми запровадили систему GPS-трекерів на снігоприбиральній техніці, які показували кілометраж прибраних вулиць, — зауважив Олег Синютка. — Цього тижня, коли потреба у трекерах була найбільшою, міська влада відключила їх… Прибирання снігу лопатами та посипання кавою неприбраних хідників — це максимум для чиновників. Прибирання снігу — це не питання захцянок містян, на які можна закрити очі, поки погода сама не вирішить проблеми. Це й значні труднощі для „швидких“, пожежних, газових служб у добиранні на місце виклику, які можуть коштувати життів. Почистити сніг — не так складно, а почистити авгієві стайні міської безгосподарності — це головний виклик 2021 року».

«Піарний суботник Садового — панічна реакція на раптовий снігопад, — вважає журналіст, громадський активіст Віктор Біщук. — І насправді всі ті, хто стрункими рядами виходили чистити дороги від снігу, розуміють: якби усі чиновники ефективно виконували свої обов’язки, то, мабуть, сніг не треба було би чистити міському голові».

Утім, депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич («Варта») запевняє, що снігоочисна техніка працювала навіть вночі (вранці частково призупинила роботу, бо були скарги від водіїв. - Авт.), але негода була настільки активною, що ніхто не міг дати ради. На думку Зінкевича, місту потрібна додаткова сучасна снігоприбиральна техніка, бодай 50 одиниць. Та для цього доведеться шукати гроші в міській скарбниці.

«Це була нестандартна негода, — зазначив Зінкевич. — Снігоочисні машини працювали, але вітер знову розносив сніг. Особисто їздив по місту й перевіряв прибирання доріг. Двірники, серед яких переважно старші люди, не могли фізично все прочистити».

Схожі новини