Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Світло» знову подорожчає?

Джерела в уряді стверджують, що з 1 квітня за електроенергію доведеться платити майже вдвічі більше

Уряд готує українцям чергове подорожчання електроенергії. Причому, за іронією долі, ціна на «світло» злетить майже удвічі саме у День сміху, 1 квітня. Про це з посиланням на джерела в уряді повідомляє сайт «Оглядач».

Однак українцям, особливо тим, хто опалює житло електри­кою, буде не до сміху. Джерела в уряді розповідають про кіль­ка можливих сценаріїв, один із яких передбачає подорожчан­ня електроенергії майже удвічі — для тих споживачів, які викорис­товують понад 300 кВт/годин на місяць. Аби хоч якось замаску­вати цей стрибок цін, урядовці вирішили не переглядати ціни до кінця опалювального сезону. І якщо раніше хотіли просто під­няти загальний тариф для усіх, то зараз шукають можливості, як не зачепити найбідніших.

«Спочатку йшлося про те, щоб підвищити загальний та­риф приблизно до 2 гривень (зараз діє загальний тариф для усіх — 1,68 грн за 1 кВт/год. — Авт.), — розповіло джерело в Кабміні. — Але зараз є побою­вання, що буде після 15 лютого, коли люди отримають платіж­ки за січень. Ніхто не розрахо­вував на таку реакцію на ска­сування пільгового тарифу (нагадаємо, після нового року українці отримали платіжки і вжахнулися. У країні почалися „тарифні майдани“, перекрит­тя доріг тощо. — Авт.). Є цілком обґрунтовані підозри, що і Ро­сія підігрівала ідею „тарифних майданів“. Зараз усі сили ки­нули на те, щоб нормалізувати ситуацію».

Разом із тим, голова комі­тету з питань ЖКГ громадської ради при Київміськдержадміні­страції Олег Попенко, посилаю­чись на власні джерела, каже: з 1 квітня тариф на перші 300 кВт/год. міняти не будуть, а за ко­жен наступний кіловат дове­деться платити вже 3,42 грн. Джерела в уряді цю інформа­цію не підтверджують. Але й не спростовують…

А тим часом…

«Ситуація із запасами вугілля на складах теплових елек­тростанцій залишається критичною. Щоденне зменшен­ня запасів вугілля загрожує стабільній роботі енергоблоків ТЕС. Це може спровокувати виникнення загальносистем­ної аварії в об’єднаній енергосистемі України та введення в дію графіків аварійного припинення електропостачання споживачам». Про це йдеться у повідомленні Національ­ної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕКП).

За даними Національної енергетичної компанії «Укренерго», станом на 31 січня запаси палива на складах ТЕС зменшилися (з листопада 2020 року) у 5,7 раза — до 436,8 тис. тонн. 48% запасів вугілля зосереджено лише на двох станціях — Луганській та Слов’янській ТЕС.

Схожі новини