Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На захист Вітчизни київських ліцеїстів надихатиме козацький ватажок Іван Богун...

А не російський полководець Суворов, пам’ятник якому стояв перед цим навчальним закладом донедавна

До 30-ї річниці Незалежності України у Києві постане пам’ятник ще одному борцеві за волю України — козацькому полководцю, сподвижнику Богдана Хмельницького Івану Богуну. Скульптурна композиція цьому державнику, видатному воєначальнику з’явиться перед входом у військовий ліцей його імені, з ініціативи начальника закладу — героя російсько-української війни генерал-майора Ігоря Гордійчука.

А все розпочалося з інтерв’ю, яке кілька ро­ків тому редактор «Високого Замку» Наталія Ба­люк взяла у генерала Гордійчука, — саме він, за ініціативи п’ятого президента Петра Порошенка, тоді якраз очолив цей ліцей. Окрім іншого, наша колега поцікавилася у легендарного «Сумрака»: чому перед будівлею ліцею, де виховують захисників України, стоїть фігура російського воєначальника Олексан­дра Суворова? Того самого, який свого часу доклався до придушення національно-визвольних повстань у Правобережній Україні. Наявність такого пам’ятника виглядала неприродно у розпал війни із країною-агресором. Невже Богун не заслужив, щоб стояти на постаменті і надихати нашу юнь до звитяг?

Генерал Гордійчук, який після важкого поранен­ня і тривалого лікування що­йно приступив до нової роботи, погодився із цим за­уваженням. І пообіцяв, що легендарного українського полководця буде належно по­шановано. Сказав — зробив! Хоча й зіткнувся з шаленим опором тих, хто був проти «переписування історії»… У грудні 2018 року Міністерство культури схвалило перене­сення пам’ятника Суворову. У січні наступного його демон­тували. У березні колектив лі­цею висловився за встанов­лення пам’ятника Богуну.

Генерал Ігор Гордійчук разом з творцями скульптури обговорює робочі моменти.
Генерал Ігор Гордійчук разом з творцями скульптури обговорює робочі моменти.

Увічнити Богуна взяла­ся авторська група, в яку уві­йшли львівські скульптори Андрій та Володимир Сухор­ські і рівнянин Володимир Стасюк. Натхненником їхньої роботи був голова ради Укра­їнського товариства охорони пам’яток історії і культури Рів­ненської області Сергій Лей­чук.

— Мене теж зачепило за живе, чому перед ліцеєм іме­ні Івана Богуна стоїть росіянин Суворов, — сказав Лейчук ко­респонденту «Високого Замку». — На чому ж вчитимуться наші майбутні воїни? Більше року я оббивав пороги київських ка­бінетів. Були «доброзичлив­ці» і в Адміністрації президен­та, і у Кабміні, які противилися зняттю Суворова. «За» актив­но виступав генерал Гордій­чук, народний депутат кількох скликань Кириленко. Нас під­тримали творчі спілки, Спілка офіцерів. Завдяки тиску на чи­новників пам’ятник чужоземно­му воєначальнику вдалося зня­ти. І домогтися, щоб на його місці законно стояв знамени­тий український полководець.

Освячено камінь під пам’ятник Івану Богуну. Скуль­птуру заввишки 4,5 метра уже виготовили у гіпсі. Тепер її тре­ба «одягнути» у бронзу. Разом із постаментом пам’ятник висо­читиме на 9 метрів. Триває збір коштів на його виготовлення. Раніше кошторис робіт стано­вив 5 млн грн. Через кризу гро­шей треба буде набагато біль­ше. До фінансування проєкту підключилися багато патріотич­них меценатів. Було б добре, щоб Іван Богун постав у Києві якраз на ювілей держави, з ду­мою про яку козацький ватажок проливав свою кров.

Схожі новини