Передплата 2024 ВЗ

По “отруйних іклах “русського міра” вдарили санкціями 

Протягом п’яти років деструктивні канали Медведчука не з’являтимуться в ефірі. У кума Путіна пообіцяли захищатися

Увечері у вівторок на екранах нарешті зникла «картинка» від телеканалів ZIK, NewsOne і «112 Україна». Вони належали уродженцю Сокільників під Львовом, колишньому податківцю, а нині народному депутату від «ОПЗЖ» Тарасу Козаку й перебували під впливом головного ідеолога згаданої проросійської партії Віктора Медведчука. П’ятирічне табу на трансляцію цих каналів накладено на виконання рішення Ради нацбезпеки і оборони України. У РНБОУ побачили загрозу цих каналів для української державності.

Це підтверджують коментарі Банкової після «новини дня». Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив: «Дані телеканали досить активно і часто відкрито використовуються як інструменти чужої іноземної пропаганди в Україні. Вони, на жаль, відверто вже не працюють так, як це повинно бути зі звичайними телевізійними мовниками. Тим більше, є досить вагомі докази щодо дивних шляхів фінансування такої пропаганди. І додатково — є надзвичайно каламутна історія з переходу власності на компанії, за якими закріплені відповідні ліцензії». За словами чиновника, запроваджені санкції — «закономірна відповідь на «щоденні інформаційні та пропагандистські атаки на державу з боку тих, хто грає в чужі інтереси і в чужу гру».

Об’ємні, досить чутливі персональні санкції запроваджено проти власника згаданих медіаструктур. Тарасу Козаку заблоковано його активи, встановлено обмеження на торговельні операції, на видачу готівки, іноземної валюти, на перевезення, польоти Україною. Встановлено бар’єри для виведення його капіталу за кордон, анульовано ліцензії, заблоковано операції із цінними паперами.

Ці та інші заборони накладено із посиланням на ухвалений 2014 року Закон «Про санкції». Вони передбачають обмежувальні заходи, у тому числі для «суб'єктів, які створюють реальні та/або потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України, сприяють терористичній діяльності та/або порушують права і свободи людини і громадянина, інтереси суспільства та держави, призводять до окупації території, експропріації чи обмеження права власності, завдання майнових втрат, створення перешкод для сталого економічного розвитку, повноцінного здійснення громадянами України належних їм прав і свобод». За повідомленням «Української правди», санкції проти Козака і його каналів ввели через «схеми з поставками вугілля з окупованих територій, які сприяють фінансуванню тероризму». Такі факти встановили українські спецслужби.

Але не тільки через це покарали Козака. Ні для кого не секрет, що його й Медведчукові телеканали стали, по суті, трансляторами кремлівських темників, ведуть діяльність, яка ставить під сумнів незалежність України, очорнює її досягнення, принижує українське військо і водночас популяризує ворогів України. А загалом, маніпулюючи фактами, робить глядачів заручниками ворожої пропаганди. Спікерами цих телеканалів є здебільшого одіозні представники влади — особи часів Януковича, відверті українофоби.

За введення у дію рішення РНБОУ із 19 його членів проголосували 17 осіб. Один через відрядження був відсутній. А голова Верховної Ради Дмитро Разумков утримався. Напевно, пояснюватиме це тим, що як «батько парламенту», в якому працює Тарас Козак, вирішив «стояти над процесом». «Ох, якого перспективного хлопця росіяни спалили!» — саркастично зазначив політолог Тарас Березовець.

Після того, як стало відомо про вердикт РНБОУ, в «ОПЗЖ» стався напад істерії. У Медведчука заявили про «політичну розправу над неугодними ЗМІ». І пообіцяли обстоювати свої права в суді. Один із «позавчорашніх, Портнов, назвав рішення РНБОУ «диктатурою», рішенням, «яке суперечить міжнародним стандартам і українським законам». І навіщував велику кризу. А сумнозвісний україноненависник Шарій заявив про «узурпацію влади» і «тиск на свободу слова».

Чому завжди обережний, нерішучий Зе! президент нарешті відважився «воювати» з кумом Путіна? Ось що думає з цього приводу політолог Андрій Смолій: «Схоже, Зеленського добре притиснули: або цивілізований світ займеться ним особисто, або він робитиме хоч щось для унеможливлення скочування України в лапи Кремля». Не стримав емоцій і колишній політв’язень Кремля Олег Сенцов: «Закрити телесмітники Медведчука — це справді найкраще рішення влади за останній час. Але побачимо, як воно буде втілюватися у життя. Хочеться вірити у перемогу над путінськими посіпаками хоч тут».

Директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран похвалив главу держави, але водночас висловив деякі застереження: «Блокування медведчуківських каналів може стати першим сильним кроком президента Зеленського. Рішення РНБО базується на постанові ВР від 2018 року, яке допускає блокування телеканалів. Навіть якщо мотивацією Зеленського використати цю постанову є доведення світові, в тому числі новій адміністрації США, що влада Україна не збирається толерувати агентів Росії (а після Деркачгейту це дуже непросто), це рішення потрібно підтримувати… Єдине застереження для влади — НЕ використовувати цей крок як прецедент для знищення „Прямого“, „Еспресо“ та інших проукраїнських медіа. Бо небезпечний тиск на ці ЗМІ почався ще раніше, ніж припинення трансляції медведчуківської пропаганди».

Коментар для «ВЗ»

Олександр Палій, політолог

Санкційні рішення проти медведчуківської телетрійці я сприйняв добре. Це крок у правильному напрямі. Санкціями вдарили по отруйних іклах «русського міра». Зеленський зробив те, що і повинен був вчинити президент. Не думаю, що він здасть назад. Бо медведчуківська пропаганда знищувала і його…

Схожі новини