Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кравчук хоче провести референдум щодо Донбасу та Криму

Експрезидент, голова української делегації в ТКГ щодо Донбасу Леонід Кравчук вважає, що на всеукраїнський референдум потрібно винести питання Донбасу і Криму

Про це Кравчук розповів в ефірі каналу «Україна 24», відповідаючи на запитання, яке питання слід було б винести на загальнонаціональний референдум уже зараз

«Найбільш болючими питаннями сьогодні є питання стосовно Донбасу і Криму».

«Має бути на референдумі так сказано, що народ за те, аби Україна була цільною, незалежною, аби ми повернули окуповані території. Ось головне питання референдуму, а не яким способом це робити. Спосіб має представити вже держава, влада, Верховна Рада. А народ має сказати: „Ні, цього не може бути, вся Україна є цільною і незалежною, і її території має належати українському народу“».

Кравчук зазначив, що анексія Криму і війна на Донбасі сприймається політичними силами України по-різному.

«Часто політики, які фактично підтримують кремлівську політику, видають себе за патріотів і проголошують свої уподобання на різних політичних майданчиках. І народ буквально не може зорієнтуватися, а яка ж спільна думка у політичних сил.

Вони розійшлися щодо найважливішого. Йдеться про мир і війну, життя і смерть. Рідко буває, щоб так глибоко розходилися люди, а вони розходяться. Тому, можливо, нам потрібно буде винести (на референдум — ред.) усі ці питання, аби люди сказали, як має бути організовано життя в тих регіонах, які сьогодні не контролюються Україною, але є українськими територіями".

Читайте також: «Закон про референдум дозволить скасовувати закони, прикриваючись волею народу»

Нагадаємо, 26 січня Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт про всеукраїнський референдум, внесений президентом Володимиром Зеленським, який передбачає можливість електронного голосування.

Згідно з документом, предметом всеукраїнського референдуму може бути затвердження закону про внесення деяких змін до Конституції (йдеться про загальні засади, вибори і сам референдум, а також правосуддя, загалом 38 статей — ред.), питання загальнодержавного значення, зміна території України та втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

Схожі новини