Передплата 2024 «Добра кухня»

Суд «посадив» есбеушника під нічний домашній арешт

Слідчий повернув контрабандисту конфісковані ювелірні вироби – на 8,5 мільйона гривень

Ще у листопаді 2018 року у львівському аеропорту, у пасажира рейсу Стамбул-Львів працівники СБУ вилучили ювелірні прикраси вагою понад 24 кілограми — на загальну суму 8,5 мільйонів грн. Пасажир нібито перевозив їх на прохання друзів, для участі у виставці у Львові. Чоловік обрав смугу руху спрощеного контролю — «зелений коридор». На дорогоцінну знахідку наклали арешт та розпочали кримінальне розслідування щодо можливих незаконних дій працівників митного поста. Але вже на початку 2019 року ювелірні прикраси із золота та срібла зникли…

Державне бюро розслідувань у місті Львові з'ясувало, що слід­чий в особливо важливих справах управління СБУ Львівщини Віталій Ми­халіцький віддав ювелірні прикраси… контрабандисту. А перед тим слідчий звернувся з клопотанням до суду про тимчасовий доступ до ювелірних виро­бів — для проведення судових експер­тиз. Справа на мільйони тягнеться до­тепер…

Слідчі ДБР у місті Львові порушили проти «есбеушника» справу за ст. 388 К К України — незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт, заставленого май­на або майна, яке описано чи підлягає конфіскації.

Як повідомляє сайт «Наші гроші. Львів», ювелірні вироби перебували у За­хідному казенному підприємстві пробір­ного контролю. Саме там розпочалася експертиза у справі про порушення мит­них правил. Але слідчий СБУ зміг отрима­ти доступ до цінностей. Відтак, золоті та срібні вироби передав на «відповідаль­не зберігання» Степанові Кулику, якого, власне й затримали з цими прикрасами у львівському аеропорту у 2018 році.

У лютому 2019 року Кулика оштрафу­вали на 10 млн.грн. Крім того, суд вирі­шив конфіскувати в дохід держави всі прикраси. Але зробити цього так і не змогли… Степан Кулик на суді розповів, що спочатку золоті прикраси (17 кг) по­клав у банківську скриньку, а срібні (7 кг) — дома у сейф. Однак нібито через по­грози власників майна, громадян Туреч­чини, повернув їм прикраси. За те, що це зробив, Кулику суд присудив рік умов­но. А імен громадян Туреччини так і не встановили. Тобто за таке правопору­шення чоловік відбувся переляком… А ось штраф не заплатив й досі. За дани­ми системи Мін’юсту, виконавче прова­дження про стягнення 10 млн грн штрафу перебуває на стадії «примусове вико­нання». Кримінальне провадження щодо дій працівників митниці, які пропустили Кулика із прикрасами, закрили 30 січня 2019 року «за відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення».

Натомість слідчому СБУ Віталію Миха­ліцькому, який віддав коштовності, хоча знав, що на них накладено арешт, 6 січня 2021 р. повідомили про підозру у вчинен­ні злочину за ч.3 ст. 365 ККУ — перевищен­ня влади або службових повноважень працівником правоохоронних органів. Справа щодо слідчого СБУ розглядаєть­ся у Личаківському суді м.Львова. Відтак ДБР звернулося до суду з клопотанням про те, аби суд застосував до слідчого СБУ запобіжний захід у виді тримання під вартою. Однак суддя Личаківського суду Світлана Леньо відмовила у цьому. Нато­мість призначила нічний домашній арешт. Працівник СБУ не може залишати помеш­кання без дозволу з 22.00 до 6.00. Також суддя відсторонила його від посади до 6 березня.

В управлінні СБУ у Львівській області цю справу не коментують. У прес-службі ска­зали, що розслідування має відбуватись у рамках законодавства.

То де ж ці дороговартісні прикраси за­раз?

У Державному бюро розслідувань у міс­ті Львові, яке, власне, і проводить слідство щодо цієї таємничої справи, кажуть таке:

«Досудовим розслідуванням встанов­лено, що 14 січня 2019 року правоохоро­нець безпідставно прийняв рішення про передачу ювелірних виробів із золота та срібла вагою понад 24 кг, які були вилуче­ні у громадянина України в Міжнародному аеропорті «Львів» у листопаді 2018 року. Слідчий достовірно знав, що ухвалою ра­йонного суду Львова на них накладено арешт.

У подальшому, вказаний громадянин, якому слідчий повернув вироби, розтра­тив ювелірні вироби загальною вартістю у брухті 8 650 715 грн (ст. 388 КК Украї­ни — незаконні дії щодо майна, на яке на­кладено арешт, заставленого майна або майна, яке описано чи підлягає конфіс­кації). У разі доведення вини посадов­цю загрожує покарання у вигляді позбав­лення волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні по­сади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років".

Процесуальне керівництво досудо­вим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Західного регіону. Оперативний супровід — СБУ у Львівській області.

Схожі новини