Передплата 2024 ВЗ

«Товари з-за червоної стрічки можна «пробити» на касі... Але тихо!»

 Чи дотримуються супермаркети й ресторани правил посиленого карантину, що триватиме до 24 січня?

Посилений карантин триватиме в Україні до 24 січня. Уряд дав «зелене світло» громадському транспорту, але під забороною залишається робота фітнес-центрів, закладів культури, розважальних установ тощо. Кафе і ресторани працюють лише «на винос», сидіти всередині і пити каву за столиком не можна. Салони краси й перукарні — за попереднім записом. У магазинах, крім продуктів, можна купити лише побутову хімію і пресу. Журналістка «ВЗ» перевірила, чи дотримуються супермаркети і ресторани правил локдауну.

Після свят пішла на закупи до супермаркету, що у Залізнич­ному районі Львова. Покупців ще небагато. Звертаю увагу на від­діл, де певну групу товарів обклеєно червоною стрічкою… Покупці урядо­ві нововведення оцінюють скептично. «Біля кетчупу й круп „корони“ немає, але біля колготок, шкарпеток та кре­мів для обличчя він плодиться з осо­бливою силою, — іронізує 38-річний підприємець Іван, який теж прийшов до супермаркету на закупи. — Скла­дається враження, що в уряді усі-усі з’їхали з глузду».

Серед фольги, губок для посуду та інших кухонних товарів побачила дро­тяний шкребок для баняків. Згадала, що мій старий давно вже треба ви­кинути на смітник і придбати новий. Чи «проб'ють» заборонений товар на касі? Але жодних проблем не було. Продавчиня просканувала мені усі товари з кошика, зокрема і шкребок для баняків. «Пані, а хіба товар з-за червоної стрічки можна купити? Чи ви помилково його пробили?» — уточ­нюю у продавчині. «Пані, все гаразд, — відповіла касирка. — Будь-які товари з-за червоної стрічки можна купити й пробити на касі. Але тихенько. Тьху-тьху, щоб нас ніхто не почув і не ви­кликав поліцію».

Вирушаю у супермаркет побуто­вої хімії. Гігієнічні засоби і порош­ки для прання там придбати можна, а ось креми для обличчя, патчі для догляду за зоною навколо очей, гелі для душу, креми для тіла — ні. У ма­газині немає жодних попереджень, що ці товари не можна купити, але закладом час від часу ходить ка­сирка і нагадує покупцям про забо­ронені товари… «Звичайно, можна пробити на касі усе. Але дуже обе­режно! Головне, щоб якийсь поку­пець нас не підставив», — розпові­ла продавчиня. Я обрала крем для тіла і без проблем розрахувалася за нього на касі своєю банківською карткою. Цікаво, що у деяких супер­маркетах побутової хімії просять, щоб за заборонені товари покупець платив готівкою.

…На свята прогулялася центром Львова, заодно вирішила випити кави «на винос» у популярних кафе. Май­же усі ресторани дотримувалися ка­рантину. Проте сім кафе у центрі та просеко-бар приймали відвідувачів, ніби уряд і не запроваджував локдау­ну. Всередині було чимало відвідува­чів… Хоча ці заклади мали би бути за­чинені.

У просеко-барі у центрі Львова минулої неділі про локдаун ніхто не чув... Після візиту моніторингової групи нарешті дослухалися. Фото Юлій Підлужної
У просеко-барі у центрі Львова минулої неділі про локдаун ніхто не чув... Після візиту моніторингової групи нарешті дослухалися. Фото Юлій Підлужної

Як розповіла для «ВЗ» заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господар­ства Ірина Маруняк, просеко-бар та ще сім ресторанів у центрі міста, які у свята працювали, отримали ад­міністративний протокол і 17 тисяч гривень штрафу (справи в судах). За словами чиновниці, візит моніторин­гової групи дав результати: зараз за­клади-порушники приймають відвід­увачів тільки крізь віконечко і видають замовлення «на винос».

«Моніторингові групи активно за­працювали з 6 січня 2021 року, — розповіла Маруняк. — Деякі заклади отримали попередження. Там були дрібні порушення, які вирішували на місці. Хтось з продавців не одягнув маску, але після зауваження зробив це і вибачився. Дехто не виставив на прилавок дезінфектора. У святковий пік було більше порушень, а найбіль­ше у Сихівському районі. Там складе­но кілька протоколів на 17 тисяч гри­вень штрафу. На вул. Володимира Великого була відкрита кав’ярня. Та­кож в одному із магазинів торгували забороненою групою товарів».

У магазині в Шевченківському ра­йоні Львова торгували живими квіта­ми, а це теж заборонено. У супермар­кеті також забули закрити квітковий відділ. У Брюховичах «накрили» один ресторан, де гості пишно відзнача­ли Різдвяні свята. А у центрі був від­чинений спортивний клуб. Власники сувенірних крамничок та ювелірних магазинів, каже Ірина Маруняк, теж «чхали» на локдаун… Чиновниця по­обіцяла, що після складених прото­колів моніторингові групи вдруге за­йдуть у гості до порушників. Аби вони не забули, за що їм виписали штраф першого разу…

Схожі новини